Het Boekhuis mocht met een mannetje of vijftien als toehoorder niet direct uit zijn voegen barsten, Daniël Rewijk hield de aanwezigen goed bij de les. In een klein uur tijd wandelde de Aalsmeerse geschiedenisdocent zaterdagmiddag door het leven van sportpionier Pim Mulier. Onlangs promoveerde Rewijk op dit onderwerp. Een goede aanleiding om hem hierover aan het woord te laten, vond Boekhuiseigenaar Constantijn Hoffscholte.
De boekhandelaar die Rewijk het podium bood, was zichtbaar in zijn nopjes met zijn gast. En niet zonder reden bleek. Aan het schilderij dat naast het beamerscherm de aandacht trok, kleefde namelijk een mooi verhaal.
Briefje
“Dit schilderij heeft mijn overgrootvader ooit gekregen van Pim Mulier,” zo verduidelijkte Hoffscholte. “De opa van mijn moeder was 12,5 jaar voorzitter van de Koninklijke HFC, toen hij het kreeg van de man die de voetbalclub had opgericht. Bijzonder is dat er achterop het schilderij nog een briefje geplakt zit met een handgeschreven tekstje van Mulier.”
De Haarlemse sportpionier was duidelijk een multitalent. Naast zelf sporten en het organiseren van wedstrijden was hij tevens een verdienstelijk schilder en schrijver.
Mentaliteit
Met zevenmijlslaarzen stapte Rewijk vervolgens door het boek ‘Pim Mulier: Captain van Jong Holland’. Enerzijds docerend, anderzijds anekdotes aanhalend.
Dat Mulier sport zag als middel waarmee de jeugd aan een gezonde mentaliteit kon werken en dat Holland op sportgebied een rol van betekenis in de wereld zou kunnen spelen. Mulier had een vooruitziende blik.
Tegenwerking
Ook ging het over de tegenwerking die de jonge Mulier ervoer toen hij wilde voetballen op het veld waar lakens gebleekt werden en populieren in de weg stonden. Of hoe hij zijn tijd bij het rijden van de Elfstedentocht als recordtijd in de boeken wist te praten.
Rewijk raakte haast niet uitgepraat over Mulier. Een uur was lang niet genoeg om alles te horen. En daarom was het goed dat het boek er was. Voor de aanwezigen die het aanschaften, nam de schrijver een signeermomentje.
Foto: Rewijk vertellend over Mulier. Achter hem het schilderij dat op bijzondere manier in de famile Hoffscholte terechtkwam. (foto Arjen Vos)
74