Met expositie treden kerken buiten kerkmuren

“Op vakantie gaan mensen vaak naar een kerk toe om te genieten van kunst. Waarom zou dat ook niet in je woonplaats kunnen?” Met die vraag prikkelde voorzitter Gert Bor van ‘Aalsmeer Over Hoop’ het publiek tijdens de opening van de kunsttenttoonstelling in De Oude Veiling.
 
Tijden veranderen. Nog niet zo heel lang geleden zou het voor kerkmensen ondenkbaar zijn geweest om op zondag een horecagelegenheid te bezoeken. Laat staan om daar een expositie te gaan bekijken. Nog gekker: een expositie die is samengesteld door kunstenaars uit vijf verschillende kerken! Hoe kon dit zo gebeuren?
 
Samenbinden
“Zo’n twee jaar geleden kropen Dorpskerk, Lijnbaankerk, Oosterkerk, ACG en LEG bij elkaar om te kijken op wat voor andere manier ze als kerken naar buiten konden treden,” verklapte Bor in zijn openingstoespraak, “we hadden al een Tentdienst die we gezamenlijk tijdens de feestweek organiseren maar we wilden meer. Op zoek naar iets dat ons als samenleving kan samenbinden. Dat we op het thema ‘kunst’ uit zouden komen, hadden we nooit gedacht. Maar geloof en kunst passen heel goed bij elkaar. Kunst prikkelt de gedachte namelijk.”
 
Gebroken wereld
Het doel van de samenwerking tussen de kerken is volgens Bor de liefde van Jezus zichtbaar maken in Aalsmeer. Jezus biedt hoop in een gebroken wereld. “Om dat te laten zien moeten we ons niet opsluiten achter kerkmuren maar met onze creativiteit naar mensen toe.”
 
Bonte mix
En zo ontstond het idee voor een expositie in de week voor Pasen. Er werden vijftien creatieve mensen uit de diverse kerken benaderd met het verzoek om een van de statiën (de kruisgang van Jezus) op geheel eigen manier vorm te geven. Het resultaat is een bonte mix van kunstobjecten. Driedimensionaal, geschilderd of gefotografeerd maakten de kerkelijke kunstenaars gebruik van allerlei verrassende materialen.
 
Wethouder Verburg liet zich als loco-burgemeester geduldig rondleiden langs alle statiën en was zichtbaar onder de indruk van zoveel creativitiet.
 
De expositie is onder de naam ‘Passie voor Kunst’ deze hele week, tot en met tweede paasdag te bekijken van 15:00 tot 21:00 uur.
 
Foto's: Ad Verburg en Gert Bor krijgen uitleg van de diverse kunstenaars. Foto's Arjen Vos

2 reacties

  1. Ik zou het gaaf vinden om hier ook een expositie te zien van vijf ‘samenwerkende’ synagogen.

    Wie o wie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel