‘Laten we investeren in creativiteit’

Door Arjen Vos. Bovenstaande kreet klinkt vanuit De Werkschuit waar enkele keren per week zogenaamde Kinderkunstlessen plaats vinden onder leiding van Annefie van Itterzon. In kleine groepen, op veilige afstand en voorzien van mondkapjes, blijven 48 jonge talenten tussen de zes en twaalf  jaar ‘gewoon’ doorgaan met tekenen.

“Juist nu is creativiteit zo belangrijk,” laat Van Itterzon weten, “laten we deze winter investeren in creativiteit, kinderkunst en aandacht voor de natuur.” Na een coronastop in het voorjaar werd de Werkschuit in juni weer geopend. Via vaste looproutes en op veilige afstand van elkaar ontstaat zo in het atelier ‘het nieuwe samen’. Naar inspiratie voor onderwerpen hoefde Annefie niet lang te zoeken. De kinderen tekenen met zelf meegenomen krijtjes ‘zelfportretten met angstige ogen boven mondkapjes’. Het is de bedoeling dat het gifgroene virus in de achtergrond van de tekening plaats maakt voor een bloem of regenboog. Zo wordt er een positieve draai en hoop aan de huidige omstandigheden gegeven.

Ingrijpende maanden
Bij het gedicht ‘Niet Storen’ van Imme Dros maken kinderen tekeningen van ‘De Zevenslaper’ die van oktober tot april aan een winterslaap begint. Hieruit spreekt het verlangen dat in april 2021 het virus weg is. “De kindertekeningen zijn een persoonlijke weerslag van ingrijpende maanden uit onze hedendaagse geschiedenis,” aldus de tekendocent die bekend staat als ‘hoedster van de kindertekening’. Ze is van plan alle tekeningen als een tijdsbeeld in een boek te bundelen.

In de ruimte van het voormalige kassencomplex wat thans door het leven gaat als ‘Zaai’, worden van oktober tot mei op woensdagmiddag en zaterdagochtend de tekenlessen gegeven. Zie voor meer informatie website van De Werkschuit.
Niet storen! 
Ik ben voorlopig niet te spreken, om en nabij de 20 weken.  
Het duurt langer nog misschien voordat ik iemand weer kan zien.  
Maar wie iets dringend vragen wil, mijn wekker staat op 1april.  
De Zevenslaper (Imme Dros)
Foto: Annefie van Itterzon

Eén reactie

  1. Wat een prachtige foto en een geweldig initiatief! Zo belangrijk voor ons allemaal in deze tijden om je creatief te kunnen uiten en je verbeelding te stimuleren. Ik wou dat ik weer even een kind was. Ik herinner me nog hoe fijn ik het altijd vond op de Werkschuit, ik voelde me zo vrij en dichtbij mijn gevoel. En dan het gedicht van Imme en de verwijzing naar de Zevenslaper, zo treffend en creatief gevonden, wat een leuke opdracht om daarmee aan de slag te gaan voor de kinderen. Laten we allemaal naar het licht kijken aan het einde van deze winterslaap..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel