Kindertekeningen veilig gesteld als cultureel erfgoed

Vlnr: Barbera Wolfensberger (OCW), Rosanne Hilverda, Susan Lammers (RCE) en Annefie van Itterzon (Foto Nanette de Jong) 

Door: redactie. Op 1 juni, de internationale Dag van het Kind, zijn meer dan 700 kindertekeningen overgedragen aan de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in Amersfoort. De verzameling is aangelegd door de in Aalsmeer bekende kunstdocent en -pedagoog Annefie van Itterzon.

Annefie, onder meer bekend als docent bij De Werkschuit en cultureel adviseur van de gemeente, kwam in de jaren 80 tot de conclusie dat bijna niemand kindertekeningen bewaart. “Hoe mooi zou het zijn als we konden zien hoe kindertekeningen rond bijvoorbeeld 1800 of 1900 gemaakt waren. Maar die zijn er gewoon niet,” aldus Annefie die besloot daar verandering in aan te brengen, “de spontaniteit en zeggingskracht van kinderen die een tekening of schilderij maken is vaak heel puur. Ze zijn nog niet belast met allerlei regeltjes. Schilders als Picasso, Paul Klee en de CoBrA-groep haalden veel inspiratie uit de beeldtaal van kindertekeningen.”

Olesya 10 jaar (Oekraïne)
Miriam 7 jaar (Aalsmeer)

Schat aan beeldmateriaal
Annefie maakte er haar levenswerk van om kindertekeningen, gemaakt tussen 1980 en 2014, te bewaren en te documenteren. In die periode werkte ze onder meer voor de gemeente Aalsmeer waar ze in het Oude Raadhuis de Kinderkunstzolder bedacht. Ooit uitgeroepen tot het ‘Leukste Kindermuseum van Nederland’. Op bijzondere wijze verzamelde ze kindertekeningen uit de hele wereld. Meer dan 40 jaar lang gaf ze vrienden die naar verre oorden afreisden behalve Nederlandse kinderkunst ook pennen, krijt, verf en papier mee. Hiermee konden ze op de plaats van bestemming kinderen laten tekenen. Het resultaat is een schat aan beeldmateriaal uit 40 verschillende landen. “Je moet het zien als tijdsbeeld van wat zich de afgelopen decennia in de wereld van het kind heeft afgespeeld,” aldus Annefie die bij haar werkzaamheden hulp kreeg van dochter Rosanne Hilverda en speciaal hiervoor de stichting AMICA Foundation oprichtte.

Kayleigh 8 jaar (Aalsmeer)

Aalsmeerse tekeningen
In de verzameling kindertekeningen bevinden zich ook exemplaren afkomstig van Aalsmeerse kinderen. Zoals bijvoorbeeld van Miriam en Kayleigh respectievelijk zeven en acht jaar oud in 1996 en 2020. De tekeningen worden bewaard in het archief van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed waar ze kunnen worden bekeken en op aanvraag worden uitgeleend. Ze zullen niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden.

Eén reactie

  1. Gefeliciteerd Annefie!!

    Wat een geweldig persoonlijke erkenning en succes voor je noeste arbeid met en door de kinderen al die jaren in het Oude Raadhuis van Aalsmeer.
    Ik hoop dat je nog vele jaren in alle bevlogenheid tekenles blijft geven aan de kinderen o.a. in de Werkschuit. Yuna zal trots op je zijn.
    Ik gun je deze plek in het archief van Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed van harte . Bravo !!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin