Hoopgevende kunst in Dorpskerk

Kunstenaar Henny Bax geeft uitleg bij zijn schilderij over Petrus

Door: Arjen Vos. Maanden is er door 20 kunstenaars en kinderen van diverse kerken aan gewerkt. Gisteravond kon tijdens de officiële opening worden gezien wat het resultaat is van al die creatieve uurtjes in ateliers, werkplaats of achter computerschermen. Een interessante verzameling uiteenlopende kunstwerken met als gemene deler het thema ‘Hoop’. Oud-burgemeester Joost Hoffscholte opende de expositie.

Met ‘Passie door Kunst’ heeft het organiserende comité van Aalsmeer over Hoop voor de vierde keer kunstenaars opdracht gegeven iets te maken. Begonnen als kunstmanifestatie rond Pasen is het inmiddels verschoven naar september en deze keer haakt het zelfs voorzichtig aan bij de Kunstroute die komend weekend plaatsvindt. Maar daar hoeft het publiek niet op te wachten. De Dorpskerk is deze week dagelijks tussen 13 en 17 uur te bezoeken met elke dag tussen 16 en 16:30 uur een miniconcert.

Rechtvaardiger toekomst
De kunstenaars hebben stuk voor stuk een opdracht gekregen om uit te werken waarbij zij hebben moeten verdiepen in de bijbelse verhalen om inspiratie op te doen. Bij de opening gaf oud-burgemeester Hoffscholte aan verrast te zijn over hoe de passages uit de Bijbel met daarin het thema ‘hoop’ artistiek zijn vormgegeven: “Wij moeten zeker in deze tijd hoop koesteren naar een duurzamer en rechtvaardiger toekomst. Hopen op een samenleving waarin wij omzien naar elkaar en erop vertrouwen dat we een betere wereld nalaten voor onze kinderen.”

Joost Hoffscholte tussen de commissieleden Marjo van Leeuwen, Bernard Sparnaaij, Jaap Overbeek en Ellen Vollmuller

Nadat Joost Hoffscholte de kaars had aangestoken en daarmee de expositie officieel voor geopend verklaarde, was het de beurt aan Marjan van der Veen uit Rijsenhout die een gedicht voordroeg waarna de aanwezigen de kunstwerken konden bewonderen en met de kunstenaars in gesprek konden.

Kunstenaars
Deelnemende kunstenaars zijn Jan Millenaar, Dineke van Veen, Audrey Felter, Engelien van der Weijden, Alma Piké, Henny Bax, Wim Lodder, Lenie de Haas, Bernard Sparnaaij, Ria Scheewe, Bert van der Ven, Hans Ravesloot,, Marcel Harting, Reint Baarda, Monic Persoon, Marjan van der Veen, Sander Bosman en Kitty van Rijn. De consistorie van de kerk is gevuld met kunstwerken van de kinderen uit de deelnemende kerken.

Muziek
Het muzikale programma voor deze week: dinsdag traden Dirk en Daphne op met zang en gitaar, woensdag is vrouwenensemble Davanti aan de beurt, donderdag Adrie de Rooij en Thirsa Hulsebos met piano en zang, vrijdag en zaterdag respectievelijk Johan van der Zwaard en Peter Kruyswijk op orgel en zondag wordt de week en de expositie afgesloten met het Aalsmeers Koperkwartet.

(Foto’s Arjen Vos, zie ook de galllery onder de advertentie van Sparnaaij Juweliers)

 

Eén reactie

  1. Genoten van de diversiteit aan stijlen, zoals keramiek, hout, verf, staal, foto, linnen etc. nog afgezien van het mooie thema “Hoop”, zeker in deze roerige tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin