Groot Aalsmeers Dictee liet deelnemers zwoegen en zweten

Nee, het was niet het verwachte przewalskipaard dat langs kwam op de avond van het Aalsmeerse Dictee dat afgelopen vrijdagavond in de Burgemeester Kasteleinzaal van het Wapen van Aalsmeer werd gehouden. Ook de Cisterciënzers ontbraken, evenals de zee-egels.

Maar genoeg andere hier en daar problematische woorden die de ruim 40 deelnemers zo nu en dan met het zweet in de handen over hun opgaven lieten buigen. Een heterogeen gezelschap, variërend van de leesgrage Aalsmeerse huisvrouw als de oud-wethouder Rein Leentfaar uit Middelburg, met steevast een tiental anderen van elders een vaste gast vormen dit woordenspel.

Het echtpaar Hoffscholte Jr. was verantwoordelijk voor de tekst getiteld 'Het orkest'. Een vermakelijk stuk proza waarbij de muziek centraal stond en bijvoorbeeld: 'een verdere escalatie werd voorkomen dankzij een consciëntieuze klavecinist, een voormalig Sovjetburger, die het belang van authentieke camaraderie op eloquente wijze bepleitte…' Ze hadden bijzonder veel plezier gehad bij het samenstellen van de dicteezinnen, zo onthulden ze na afloop.

Winnaars
Zwoegen dus, maar genoeg tijd over voor vrolijkheid  waarbij ook het culinaire aspect niet werd vergeten en er een mooi buffet voor de deelnemers klaar stond.  accent aigu, een accent grave, een accent circonflexe, afbreekstreepjes en koppeltekens waren met elkaar wel de grootste brekebenen. De uiteindelijke winnaar bij de liefhebbers werd Anne-Marie Gruter met dertien fouten. Rein Leentfaar werd met twee fouten na een zogeheten shoot out met twee gelijke geëindigde specialisten, uiteindelijk eerste. Ook bij de teams geen Aalsmeerse winst. De eerste plaats was voor team Gruter, tweede werd de familie Spoelder en derde de familie Philippa. Team AalsmeerVandaag kwam in de uitslag niet voor.

Juiste dictie
Het dictee werd deze keer niet voorgelezen door oud-burgemeester Joost Hoffscholte, maar voor de eerste keer door de huidige interim-burgemeester (ja, met koppelteken) Jeroen Nobel. Hij kweet zich goed van zijn taak om de door Constantijn en Ingrid Hoffscholte bedachte tekst zorgvuldig en met de juiste dictie voor te lezen. Ondanks dat klonken er nu en dan geluiden uit de zaal dat het soms wat snel ging. Dan bleek Nobel niet de beroerdste en las de zin rustig nog een vierde keer voor.

Gemiddeld 25 fouten
In 2016 werd voor het eerst gewerkt aan de hand van een invuldictee, waarbij de deelnemers een geselecteerd aantal woorden opschrijven in plaats van de volledige tekst. Dit bleek een prettige werkwijze en kreeg dit jaar vervolg. Ongetwijfeld scheelt het de deelnemers heel wat fouten. Het credo ‘meedoen is belangrijker dan winnen’ was onder sommige liefhebbers nog wel van toepassing, maar onder de professionals klonk de ambitie toch wel door. Deze deelnemers lopen stad en land af om deel te nemen aan dictees. Natuurlijk deed iedereen z’n best, maar uw verslaggever bijvoorbeeld scoorde met 31 fouten dik boven het gemiddelde dat op 25 fouten bleek uit te komen.

Grens Aalsmeer
Het mocht de pret niet drukken want het buffet na afloop van het dictee was prima verzorgd. In een geanimeerde sfeer werd er nog flink nagepraat over hoe het dan wel had gemoeten.  En oud-burgemeester Hoffscholte kreeg toch de gelegenheid van zich te laten horen. Hij vertelde een levendig verhaal over de historie van het Wapen, over het Schoutenhuis en over het Oude Raadhuis. En over, wat u misschien niet wist, dat de oorspronkelijke grens van Aalsmeer ver de Haarlemmermeer in ligt. Met een citaat uit een gedicht van Hendrik Marsman over schoonheid van het landschap besloot hij z’n verhaal. Na later bleek verdiende hij met z’n team met 72 fouten een tweede plaats

Rommelig slot
Het slotakkoord ging gepaard met diverse shoot outs waarbij gelijk geëindigde deelnemers woord voor woord met elkaar streden voor de beste plek. Dat deel van de avond verliep echter wat rommelig. Winnares Anne-Marie Gruter bijvoorbeeld had een groter applaus verdiend dan nu uit de verf kwam. En ook voor het uitdelen van de prijzen had misschien wat meer centrale aandacht op z’n plek geweest. Goed, het zijn details die ertoe doen natuurlijk, maar wel details die een zeer geslaagd Groot Aalsmeers Dictee niet in de weg hebben gestaan. En hopelijk mag dat dictee ook Aalsmeers blijven.

Tekst Jan Daalman en Leni Paul, foto's Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Antenna

(advertentie)
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin