Filmfestival feestweek succesnummer

Een filmpje over de Zijdstraat anno 1987. Een drukke, gezellige winkelstraat met reuring alom en auto's die er nog vrolijk doorheen slalommen. Nog geen dertig jaar geleden. Een daverend gelach klonk dinsdagavond op toen de historische beelden van Ton Künst werden vertoond op het Nostalgisch Filmfestival. Ja, dat was tóén. De festivalbezoekers, merendeels 40-plussers, herkenden het maar al te goed. Kom er nu maar eens om…

Er was meer om vrolijk van te worden dinsdag. In totaal kwamen op de twee voorstellingen ruim elfhonderd bezoekers af. Het mag duidelijk zijn: het festival is een enorm succesnummer. De avondvoorstelling is een topattractie en was in twee uur uitverkocht. Na afloop waren alleen maar blije gezichten te zien.

Latertje
Een latertje werd het wel, iets over elven. Samensteller en presentator Dick Piet maakt het volgende keer korter. “Dat beloof ik u,” zei hij. Piet, kenner van het oude Aalsmeer, heeft vele maanden eenzaam in de filmarchieven zitten pluizen, gewikt en gewogen, gemonteerd en tekstjes aan de geselecteerde beelden toegevoegd.

Voorzitter René Martijn van de Feestweek Aalsmeer, waarbinnen het festival voor de vierde keer plaatsvond, bedankte hem aan het eind voor zijn monnikenwerk, onder groot applaus. Ook zijn echtgenote werd in de hulde betrokken. Op een smeekbede van Martijn of haar man volgend jaar weer aan de bak mocht, reageerde ze spontaan met “Vooruit!”.

Nieuwtje
Sterk punt in deze festivaleditie, en dat was nieuw, was dat Piet bij een filmpje over de drie bejaardenhuizen dertig jaar geleden vele namen boven water had weten te halen. Dat maakte het voor de kijker nog aangenamer het genoegen van het verleden te smaken.

Wat werd er trouwens veel gerookt vroeger. De dikke sigaren werkten op de lachspieren. Dat was ook het geval bij het sluitstuk van het festival: een serie fragmenten over de Pramenrace, vanaf de eerste in 1987 tot en met die van 2000. Tot hun vreugde konden vele bezoekers zichzelf terug even terugzien, in andere tijden. Ze waren in elk geval jonger, toen.

(Foto feestweek)

Eén reactie

  1. Mooi initiatief, deze filmavonden. Ook ik was erbij en heb met plezier naar de oude beelden gekeken. Jammer dat het in dit stukje wordt aangegrepen om een goedkope sneer naar de Zijdstraat uit te delen. Wat was er precies ‘gezellig’ aan de auto’s die er vroeger doorheen reden? Of aan de vervallen molen die er toen stond? Tijden veranderen, met al hun voors en tegens. Wat volgens mij niet wil zeggen dat vroeger alles beter was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel