Expositie Passie door Kunst: ‘Pasen gaat niet over eitjes’

Elf kunstenaars, vijf basisscholen en een enthousiaste kunstcommissie maakten met elkaar de ‘Passie door Kunst’, een expositie die tot en met Tweede Paasdag in De Oude Veiling te bezichtigen is. Zondagmiddag was de opening waarbij een aantal kunstenaars aanwezig was om tekst en uitleg te geven over de werken die zij speciaal voor deze paastentoonstelling hadden gemaakt. Insteek: door middel van kunst het paasverhaal vertellen. Er zijn onder meer werken te zien van bekende kunstenaars als Femke Kempkes, Sander Bosman, Marloes Joore, Engelien van der Weijden, Monic Persoon en Reint Baarda.
 
In 2016 vond een soortgelijke expositie plaats. Aalsmeer Over Hoop, een interkerkelijk platform van zes plaatselijke kerken, vond het drie jaar later tijd worden dit initiatief af te stoffen en nieuwe kunstenaars te benaderen met de vraag mee te doen. Anders dan vorige editie is er nu bewust ook buiten de kerkmuren gezocht naar kunstenaars. Volgens commissielid Bernard Sparnaaij niet zonder reden: “We waren heel erg benieuwd naar hoe mensen die minder met het geloof bezig zijn tegen Pasen aankijken. We hebben ze allemaal opdracht gegeven om een deel van het lijdensverhaal van Jezus uit te beelden. Daarvoor moesten ze zich wel in het verhaal verdiepen.”
 
Artistieke vrijheid
De Passie-door-Kunstcommissie was zich ervan bewust dat ze hiermee een zeker risico nam. Je weet immers nooit van tevoren hoe de kunstenaars zich zouden laten inspireren en waarmee ze uiteindelijk op de proppen zouden komen. Voorop stond dat iedereen die gevraagd was, de artistieke vrijheid had om het gevraagde onderwerp naar eigen inzicht in te vullen. En dat leverde bijzonder interessante resultaten op. 
 
 “Het was spannend,” geeft Bernard toe maar het geeft het geheel volgens hem ook een diepere dimensie, “het maakt de paasboodschap niet anders. Het verhaal van het lijden, sterven en opstaan van Jezus blijft op deze manier overeind. Pasen gaat niet over eitjes.”
 
Met hart en ziel
Bernard raakte net als de andere commissieleden onder de indruk van hetgeen er tot stand is gekomen. “Met hart en ziel hebben de kunstenaars zich ingezet om iets moois neer te zetten. In sommige kunstwerken zit wel 80 uur werk. Fantastisch dat ze dat er voor over hebben gehad. Een paar weken voor de opening hadden we nog pech dat een gevraagde kunstenaar zich terugtrok en we snel op zoek moesten naar een vervanger. We vonden Chris van der Graft, een man die weinig met geloof heeft, maar toch mee wilde doen. Hij verdiepte zich in een kinderbijbel en had binnen een dag het schilderij ‘Intocht in Jeruzalem’ af.”
 
Selfie met Messias
Zo zitten er verhalen achter alle kunstwerken. Ze staan deels beschreven bij de bordjes die naast de werken bevestigd zijn. De variatie in werken is groot. Er is op diverse manieren geschilderd, geboetseerd, gelast, schoolkinderen hebben videofilms gemaakt, er is bloemsierkunst, er zijn gedichten geschreven en er is gefotografeerd. 
 
Wat die laatste discipline betreft, is het werk van het duo Monic Persoon en Reint Baarda het waard om apart aangestipt te worden. In de hun bekende stijl maakten zij een ‘gefotoshopt’ paneel met daarin een schat aan symboliek verwerkt. Zoals in veel eerder door hen gemaakt werk, figureert het kunstenaarskoppel ook weer in deze afbeelding; als passanten die een selfie maken met de gekruisigde Messias. “Een verwijzing naar wat mensen tegenwoordig automatisch doen als ze langs een ernstige gebeurtenis komen,” verklaart Monic, “ze gaan er foto’s of een filmpje van maken zonder er verder bij na te denken. Met de boodschappentas waar een paashaas en een Telegraaf uitsteken, willen we de oppervlakkigheid van dit soort mensen weergeven.”
 
Verbinding gelegd
En wie heel goed zoekt treft op dit kunstwerk toch ook nog paaseitjes aan. Wordt daarmee toch een verbinding gelegd van de christelijke naar de seculiere wereld? Het zou zo maar kunnen. Voor de commissie is de expositie nu al geslaagd. Bernard tot besluit: “De eerste dagen zijn er al vijf schoolklassen langs geweest van christelijke, Rooms-Katholieke en openbare basisscholen. Het belangrijkste feest van de kerk wordt op deze manier doorverteld, krijgt meer bekendheid en zorgt voor verbinding tussen christenen en niet-christenen.”
 
De expositie is dagelijks tot en met Tweede Paasdag gratis te bezoeken van 15:00-21:00 uur. Maandag sluit de tentoonstelling om 17:00 uur. Wie interesse heeft in de aanschaf van een kunstwerk kan dat kenbaar maken aan de suppoosten.
 
Foto's: (vanaf boven) Femke Kempkes geeft uitleg over 'De Voetwassing', wethouder Alink waant zich één met het kunstwerk, Marloes Joore bij haar 'Tuin van Getsemane', Bernard Sparnaaij geeft uitleg bij het 'Sterven van Jezus'. Foto's en tekst Arjen Vos, zie ook de gallery onder de advertentie van Passie door Kunst.
 
(advertentie)
 
 
 

 

Eén reactie

  1. Vergeet niet de hoek met poëzie die dit jaar voor het eerst is toegevoegd. Werken van Aalsmeerse dichters met hun kijk op het paasverhaal en het lijden van Christus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin