‘Eusébio’ geveild voor goede doel KCA

Dichter Ron Frederiks zorgde op de Gedichtendag van KCA (Kunst en Cultuur Aalsmeer) vorige week donderdag voor de opmerkelijkste 'act'. Bij het voordragen van zijn gedicht Eusébio da Silva Ferreira op het Bacchus-podium had hij, naast voetbalschoenen, een schilderij aan zijn voeten staan. Daarop prijkt het portret van de legendarische Portugese topvoetballer Eusébio, die begin januari overleden is. Frederiks biedt het schilderij, dat hij zelf maakte, te koop aan voor het goede doel: KCA.

Hij veilt het schilderij op zijn eigen Facebook-pagina. Iedereen kan er meebieden, tot zaterdag 22 februari. Belangstellenden kunnen ook een bod doen via zijn mailadres. Degene die het hoogste bod uitbrengt, wordt eigenaar van het werk. Het is 40 cm breed en 60 cm hoog. De startprijs is € 100. Voor het de deur uitgaat, zet de schilder zelf nog een lijst om 'Eusébio'.

Frederiks hoopt op een flink bod, aangezien KCA in deze tijden van bezuigingen op cultuur naar zijn idee een steuntje in de rug goed kan gebruiken. “Doe een goed bod!” zo luidt zijn oproep op Facebook, waar hij op 23 februari bekendmaakt hoe hoog de donatie aan KCA geworden is.

Negentien dichters
Maar het ging op die jaarlijkse poëzieavond, die deel uitmaakt van de Nationale Gedichtendag, natuurlijk om veel meer dan een miniveiling voor het goede doel. Er traden negentien dichters op, merendeels van Aalsmeerse huize. Ze brachten stuk voor stuk nieuw werk, geïnspireerd op het thema van dit jaar Verwondering.

Zo dichtte Germa Harmsen over het wondere toeval van het bestaan. Bram Landzaat sprak over de vrije val van een vogeltje en de hele zaal zong een opzwepend lied mee. En Aad van Dam voerde het publiek mee naar vroeger, naar de kermis.

Tromgeroffel
Zoals bijna elk jaar was ook Gré Kalf, de oudste deelnemer, present om een nieuw gedicht voor te dragen. Enkele dichters lieten hun bijdragen vergezeld gaan van tromgeroffel of het strelen van de tamboerijn. Verder werd er van lichtbeelden gebruikgemaakt.

De muzikale intermezzi waren van pianist Robbert Tuinhof en saxofoniste Daniëlle Burgman, die tevens de pauze volspeelden. Het geheel werd op zijn eigen sprankelende wijze aan elkaar gepraat door presentator Marcel Harting, die inmiddels precies vijf jaar dorpsdichter van Aalsmeer is.

Onvergetelijke avond
Volgens organisator Marijke Haremaker van de KCA-werkgroep Podiumkunst en Literatuur was het een “onvergetelijke avond” in het “intieme theater”, dat Bacchus heet.

Er was slechts één droevige noot te horen. Vóór de dichters van wal staken, vertelde een van hen, Danny Tol, dat de muzikant Jan Busstra was overleden. “In het verleden luisterde deze sympathieke pianist menige gedichtenavond op met zijn mooie spel,” aldus Haremaker. Het werd meteen even stil in Bacchus.

Ter gelegenheid van de Gedichtendag heeft KCA weer een bundel met de themagedichten uitgebracht, die op 30 januari gepresenteerd is. De resterende exemplaren zijn verkrijgbaar bij Boekhuis Aalsmeer en de Read Shop. De prijs is € 5.

Foto's (KCA): van boven naar beneden Ron Frederiks, Marcel Harting, Gré Kalf, Robbert Tuinhof en Eusébio

Eusébio da Silva Ferreira

“Ik ben dood”
Een tranenzee slaat een krater in de eeuwige zon
Groter zijn je ogen nooit geweest
Ik schilder, schrijf en mompel, mompel…
Terwijl mijn liefste zus je ogen sluit
Raakt ergens in Maputo, Mozambique
Een gouden voet duizend onbeantwoorde vragen

Zwarte parel, pantera negra
Alleen de oude blinde man leest
Vervaagde lyrische woorden op de muur
Aan de Rue da Saudade en juicht
Om het fonkelende spel van het oude hart
Welke de verwoestende winter aankondigt en
Ons achterlaat in een grauwe poel van verdriet

Ron Frederiks (tekst en schilderij)

 

Eén reactie

  1. Fijn, dat jullie aandacht besteed hebben aan onze gedichtenavond, die inderdaad onvergetelijk was en bovendien zeer goed bezocht.
    Het wachten is slechts op jonge dichters!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin