Dorp liep uit voor veelzijdige Kunstroute

Het afgelopen weekend stond Aalsmeer opnieuw in het teken van een prachtig evenement: de Kunstroute. Op maar liefst drieëntwintig lokaties werden uiteenlopende kunstuitingen vertoond én ten gehore gebracht. Want ook de muzikale kunst ontbrak niet. Twee dagen lang werden de vele locaties zeer goed bezocht. 
 
De kunstuitingen waren bijzonder divers te noemen, vervaardigd door bekende en wellicht minder bekende kunstenaars. Onder hen mochten ook Aalsmeerders niet ontbreken.
 
De opening van de kunstroute vond plaats bij jachthaven Otto. De openingsspeech van Pierre Tuning heeft u eerder al op deze site kunnen lezen.
 
Roerdomplaan
Niet alleen de kunstuitingen waren divers, de lokaties waar het allemaal plaatsvond waren dat ook, en een enkele was zelfs bijzonder te noemen. Wat te denken van het voormalige schoolgebouw aan de Roerdomplaan? Het multifuncionele pand doet deels dienst als atelier van een aantal kunstenaars, dit weekend fungeerde het als expositieruimte voor Susanne Compier, Christa Logman, Daouda Maarse, Michel Sehstedt en Corry Zwart. Hoogstwaarschijnlijk voor het laatst. De kunstenaars hebben tot december om een ander onderkomen te vinden. Het gebouw moet wijken voor de bouw van appartementen.
 
De Oude Veiling deed dit jaar voor het eerst mee. Frans Dietze en Loes van der Poel, beiden lid van het Aalsmeer Schilders Genootschap, toonden daar hun werken.
 
Knikkende knieën
De watertoren doet het als lokatie natuurlijk ook altijd goed. Schilder Kenneth Pont en fotograaf Judith de Bats lieten daar hun werken zien. De opdracht die deze twee kunstenaars kregen, was om met vooral zoveel mogelijk beeldmateriaal te komen waar de watertoren zelf op afgebeeld was. Gelukkig werd ook ander werk toegelaten door de ‘ballotage’, anders zouden de kunstenaars ernstig tekort zijn gedaan. De eerste verdieping was ingericht met kinderkunst. Helaas hebben we daar geen beeldmateriaal van. Uw reporter is na veertig treden met knikkende knieën naar vaste grond gevlucht.
 
Intimiteit
Opvallende lokaties waren die bij Anneke Harting en jachthaven Otto. Twee enorme loodsen met werken van verschillende kunstenaars bijeengebracht. Ieder een hoek van een loods, of een gedeelte van een wand. Door de kunstuitingen verloren in de ruimte te plaatsen ontbrak het bij Harting een tikkeltje aan initimiteit. Bij Otto was dit opgelost door afscheidingen tussen de kunstenaars te plaatsen.
 
Ruimere spreiding
Volgens enkele KCA-vertegenwoordigers die we bij Otto troffen, was ook deze editie van de kunstroute weer succesvol verlopen. Ondanks de enorme toestroom van de Uiterweg zat volgens hen minder verstopt dan voorgaande jaren, en dat dat mogelijk wel zou kunnen komen door het grotere aantal deelnemende lokaties en de ruimere spreiding van de lokaties.
 
Hoe dan ook, de kunstroute bracht ook dit jaar weer vele kunstliefhebbers op de been. Het weer werkte lekker mee, waardoor massaal de fiets of de benenwagen kon worden gepakt om de kunstroute te volgen.
 
Tekst Mariëlle Wegman
Foto’s Arjen Vos en Mariëlle Wegman (zie ook de gallery)

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel