Door kinderen uitgebeeld scheppingsverhaal siert kerkmuur

Een enkele keer maken we op AalsmeerVandaag een uitstapje naar een buurgemeente. Maar alleen als daar echt iets bijzonders en Aalsmeer-gerelateerd aan de hand is. Dat was afgelopen zondag in Rijsenhout het geval. Daar werd in de Nederlands-Gereformeerde kerk het Lichtbaken een kunstwerk onthuld, gemaakt door kinderen, onder leiding van docent beeldende kunst Annefie van Itterzon en grafisch vormgever Femke Lania.

Het scheppingsverhaal is vaak uitgebeeld in miniaturen, schilder en beeldhouwkunst en gebrandschilderde ramen in kerken. Uniek aan de uitbeelding in het Lichtbaken is dat kinderen van de gemeente het werk gezamenlijk hebben vormgegeven.

Pastel uit Venetië
Tijdens zes tekensessies op zondagmorgen werden vele elementen uit de schepping besproken en door kinderen in de leeftijd van 6 tot 14 jaar, vrijwel allemaal afkomstig uit de kerkelijke gemeente, met houtskool op papier gezet. Uit een grote hoeveelheid kindertekeningen in diverse handschriften, kozen de begeleiders Annefie en Femke de meest aansprekende vormen. De aanvankelijke zwart-wit tekeningen zijn overgezet op hout en verrijkt met blauw pastelkrijt uit Venetië. Het blauw van de dag en het donker van de nacht zijn zo verweven in het verhaal.

Celstructuren
Getekende golven, wolken, wind, zon, maan, sterren, planten, bloemen, vissen en vogels zijn per dag gerangschikt op een zestal zeshoeken van hout. De zeshoek komt opvallend vaak voor in de natuur en is terug te vinden in celstructuren van planten, sneeuwkristallen en wolkenformaties. Deze vorm wordt gezien als twee in elkaar geschoven driehoeken die hemel en aarde verbinden. De zeshoek staat ook voor harmonie en voltooiing en kan eindeloos uitgroeien. Zo ook dit getekende luchtruim, waar vogels, vissen, dieren en mensen in een vliegende vaart de wereld in gaan.

De kinderen die aan het kunstwerk hebben meegewerkt mochten het zondag voor de dienst zelf onthullen. Dat deden ze door het gezamenlijk doorknippen van een lint. Bij de gemeenteleden viel de bijzonder tot stand gekomen wandversiering zeer in de smaak.

Foto's Annefie van Itterzon

(advertentie)

 

7 reacties

 1. Wat een prachtig project en dan zo’n schitterend resultaat. Het kerkbestuur toont hiermee visie.
  Proficiat voor de kinderen van het lichtbaken.

 2. We sluiten ons aan bij Robert! Het is heel bijzonder dat zo’n mooi muurontwerp tot stand wordt gebracht. Er komt heel wat voor kijken om deze vormen tot eenheid te brengen waarbij de transparantie en ruimtelijkheid niet verloren gaan. Complimenten Fie en het gehele team!

 3. Annefie is echt veelzijdig en bewijst keer op keer dat zij de kunst verstaat kinderen aan te zetten tot creativiteit. Of dit doeken zijn voor de molen in Aalsmeer dorp of zoals nu een prachtige muurdecoratie in een kerk. Chapeau!

 4. Wat is Annefie van itterzon toch een fantastische inspirator voor jong (en oud)…!!!
  Na de projecten bij de bloemenveiling Aalsmeer, de molen, de kleurboeken etc.. heeft ze dit prachtige project voor elkaat gekregen en op bijzondere wijze vormgegeven.
  Een ware culturele inspirator!
  Ik kijk uit naar ‘more to come’ van haar hand via die van de ‘spes patriae!

 5. Prachtig ruimtelijk hangen de tekeningen daar. Een werkelijk grootse coöperatie tussen de kinderen, hun eigen kerk en omgeving, en de kunstenares! Het doet mij denken aan de vele Franse kerkjes met werk van kunstenaars, lumineus. Waarom gebeurt dit niet vaker?

 6. Wat een creativiteit van deze jonge kinderen! En dan nog wel op een muur van 10 x 15 m, knap werk om met zulke afmetingen te werken. Dat is wel even iets anders! Er zit een enorme symboliek in, de kinderen die onze toekomst vormen zijn nu voor altijd verbonden met deze kerk

 7. Goed dat de traditie van muurontwerp hier weer een kans kreeg. Het is een speels ontwerp in een mooie vormgeving, beslist een aanwinst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel