Doek viel voor 134 jaar oud koor

Met een volgens liefhebbers en kenners grandioos concert nam Koninklijk Toonkunstkoor Aalsmeer zaterdagavond afscheid. Het koor en tevens Aalsmeers oudste vereniging is niet meer. Een terugloop in voornamelijk mannelijke zangstemmen deed het koor de das om.

Zo'n 400 sympathisanten hadden zaterdagavond de gang gemaakt naar De Bloemhof. Zij werden niet teleurgesteld voor de 20 euro die ze voor een kaartje moesten neertellen. Het Holland Symfonie Orkest, bekend als een van de beste koorbegeleidingsorkesten van het land, verzorgde de instrumentale begeleiding. Op 'de bok' zoals dat sinds televisiehit 'Maestro' een ingeburgerde term is geworden, stond Nico Philipp Hovius. De vaste dirigent van het Toonkunstkoor nam ook maar gelijk het orkest onder zijn hoede. Gespeeld en gezongen werden de Krönungsmesse KV 317 van Mozart en na de pauze Symphonie No2 van F. Mendelssohn – Bartoldy.

Cassettebandjes
Oog voor detail kan het koor niet ontzegd worden. Om elke associatie met de sporthal te vermijden waren de sponsorborden langs de wanden met wit en paars papier afgeplakt. Vanuit de archieven was nog een stapel cd's, lp's en cassettebandjes van een kerstconcert uit de vorige eeuw meegenomen die voor een habbekrats in de pauze aan de man werden gebracht. En zowaar: er waren nog liefhebbers voor. “Ik zou niet weten waar ik zo'n cassettebandje in moest stoppen,” vroeg een aanwezige zich af.

Vol lof
Voormalig dirigent Piet Kiel, die het koor bijna een halve eeuw lang onder zijn hoede had, was vol lof over het afscheidsconcert, zo liet hij een van de koorleden na afloop weten. Het was volgens hem boven verwachting geweest. Alsof er voor deze laatste keer onvermoede krachten in de pakweg 70 zangers en zangeressen werden aangeboord.

Predicaat ingeleverd
Minder te spreken was men binnen het koor over het ontbreken van een officiële vertegenwoordiging vanuit de gemeente. Ondanks een gerichte uitnodiging was er niemand van het College aanwezig geweest bij dit laatste concert van het in 1883 opgerichte koor dat bij het ontmantelen ook het predicaat 'Koninklijk' onlangs heeft ingeleverd bij de Provincie. Geen toespraken na afloop, wel een welkomstwoordje van voorzitter Cock Lagerweij die haar dankbaarheid uitsprak over de mooie jaren dat het koor van betekenis is geweest voor het muziekleven in Aalsmeer.

Niet van deze tijd
Het koor met een lange geschiedenis kent vele verhalen. Ze werden vooral na afloop veel gedeeld rondom de kantine waar het koor de aanwezigen trakteerde op een gratis drankje. Zoals het vroeger was, zal het niet snel meer worden. Meisjes die zich als 16-jarige meldden om mee te mogen zingen, de liefde van hun leven bij het koor ontmoetten, trouwden en kinderen kregen die later ook weer op het koor gingen. Het is kennelijk niet meer van deze tijd. De gemiddelde leeftijd van de zangers en zangeressen ligt ver boven de 70 jaar.

Traantjes
Een fusie met dat andere Aalsmeerse koor dat een soortgelijk repertoire kent, is geprobeerd maar kwam ondanks meerdere pogingen niet van de grond. Vooralsnog hebben zich zes Toonkunstkoorleden gemeld bij het christelijke ACOV. Werden er nog traantjes weggepinkt bij het uitsterven van de laatste noten zaterdag of bij het ovationeel applaus? Ze werden niet gesignaleerd. Moedig werd er door de koorleden omgegaan met de zwanenzang. De herinneringen aan wat geweest is maken kennelijk veel goed.

Tekst en foto's Arjen Vos (Klik op de foto's om te vergroten. Zie ook de gallery onder de advertentie van de AalsmeerVandaagkalender)

(advertentie)

2 reacties

  1. Het college van B&W heeft alle begrip en betreurt de teleurstelling bij de leden van het Koninklijk Toonkunstkoor Aalsmeer. Er was niemand van het College aanwezig bij het laatste concert van het Toonkunstkoor omdat er, vanwege, op dit moment nog onduidelijke redenen, nooit een uitnodiging voor het concert bij het college terecht is gekomen. Wethouder van der Hoeven heeft inmiddels contact opgenomen met de voorzitter van het Toonkunstkoor. Afgesproken is dat wethouder Verburg vrijdagavond naar de afscheidsbijeenkomst van het Toonkunstkoor Aalsmeer gaat om alle leden te bedanken voor hun jarenlange inzet en bijdrage aan het culturele aanbod.

  2. Het college van B&W heeft alle begrip en betreurt de teleurstelling bij de leden van het Koninklijk Toonkunstkoor Aalsmeer. Er was niemand van het College aanwezig bij het laatste concert van het Toonkunstkoor omdat er, vanwege, op dit moment nog onduidelijke redenen, nooit een uitnodiging voor het concert bij het college terecht is gekomen. Wethouder van der Hoeven heeft inmiddels contact opgenomen met de voorzitter van het Toonkunstkoor. Afgesproken is dat wethouder Verburg vrijdagavond naar de afscheidsbijeenkomst van het Toonkunstkoor Aalsmeer gaat om alle leden te bedanken voor hun jarenlange inzet en bijdrage aan het culturele aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin