Dividivi3 brengt exotische twist in FAM

Door: Arjen Vos. Een muzikaal trio met de opmerkelijke naam: Dividivi3. Dat affiche prikkelde de nieuwsgierigheid van zo’n kleine 50 liefhebbers van het licht klassieke genre die zich afgelopen vrijdagavond verwachtingsvol in de zachte pluche lieten zakken voor een concert in het Flower Art Museum.

Normaal gesproken wordt de bezetting van genoemd trio gevormd door drie dames maar bij verstek van klarinettiste Ilse Eijsink was Jasper Grijpink op zijn reusachtige basklarinet haar vervanger. Rieneke Brink op fluit en Paloma de Beer op (alt-)hobo met dubbel-riet vervolmaakten dit clubje met de opmerkelijke naam. We leerden dat de Dividivi een exotische boom is die onder meer voorkomt op de Caraïben en zich laat vormen door de wind. Dat wordt als een mooie metafoor gezien voor het trio: zoals de boom gevormd wordt door de wind, vormt het blazerstrio de muziek met de adem. Te weten dat er maar weinig ensembles in Nederland zijn met fluit, hobo en klarinet, maakte dat de aanwezigen iets unieks voorgeschoteld zouden krijgen.

Bakens van hoop
Het ‘eigenwijze blazerstrio’ (hun eigen woorden) speelde voor de pauze drie stukken met onder meer Argentijnse invloeden waarbij de naam Astor Piazzolla onmiddellijk een belletje deed rinkelen. In ‘Danza de la moza donosa’ van Alberto Ginastera zagen we tussen onze wimpers door en in gedachte het sierlijke meisje huppelend ronddansen tussen de nieuwe bloemenkunstobjecten van het FAM. Niet alleen zagen we hier ‘Bloemen als bakens van hoop’, door de muziek bereikte die hoop ook andere zintuigen.

Paloma de Beer op hobo

Dissonant
Na de onderbreking hervatte het trio de avond met de vrolijke en opzwepende Rondo in G van Muzio Clementi waarna de blazers het plotseling over een heel andere boeg gooiden. Want na al die klassieke grootheden in het programmaboekje stond daar toch echt Phil Collins vermeld. Drummer van origine en als popmuzikant een grootheid in met name de jaren ’80. Toch was van een dissonant geenszins sprake. Met Groovy kind of love door de drie blazers op deze manier gebracht, werd bewezen dat ook moderne muziekstukken het tot een klassieke status kunnen schoppen. De avond eindigde met een welverdiend applaus dat over de drie neerdaalde na het uitsterven van de laatste noten van Nino Rota’s Amarcord suite uit de bekende en gelijknamige film van Fellini. Met het aanstekelijke walsje tot besluit had het niet veel gescheeld of de aanwezigen… Maar nee, daar is het Aalsmeerse publiek toch een tikkeltje te nuchter voor.

Italiaanse sopraan
De volgende kans op Muziek in het Museum is op vrijdag 8 maart. Dan vertolken de Italiaanse sopraan Alessandra Marangon en meesterpianist Erwin Rommert Weerstra een mix van bekende aria’s en pianosolo’s. Voor kaarten: skca.nl/ticketshop.

(Foto’s Arjen Vos)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin