Dick Piet: ‘Filmavond is ook soort reünie’

Hij heeft een verbazingwekkend goed geheugen en in zijn huis aan het Scarlattilaantje een indrukwekkend archief. Voeg daarbij een ongekend grote belangstelling om in het verleden van Aalsmeer te duiken en het succes van de filmvoorstellingen in de jaarlijkse feestweek wordt duidelijk. Van Dick Piets passie profiteren in de komende Feestweek weer meer dan 1500 belangstellenden op de succesvolle Historische filmmiddag/avond.
Dick Piet: “Er is weer veel moois te zien.”
 
Beroepshalve heeft de in Aalsmeer Oost geboren Dick Piet zich meer dan een halve eeuw bezig gehouden met de journalistiek. Behalve als hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant was hij tientallen jaren hoofdredacteur van Weekmedia waaronder een groot aantal goedlopende regionale bladen vielen.
 
Met het verleden van zijn dorp is hij al van jongs af aan bezig geweest. Zijn gedetailleerde artikelen en columns, vol historische feiten en aansprekend opgeschreven, worden nog door veel Aalsmeerders gemist. Gelukkig zijn er de vele foto’s en filmpjes op de website: ‘Je bent Aalsmeerder als…’ die vooral door Dick Piet bijna dagelijks worden geleverd.
 
Basis
De basis voor de filmavonden werd al een kwart eeuw geleden gelegd .
“Daan Offerman vertoonde in 1981 films in De Oude Veiling, ik schreef daar toen in De Aalsmeerder Courant een enthousiast stuk over. Ik vroeg me toen al af, waarom zou het bij die ene avond blijven?”
 
Piet stelde voor meerdere avonden te organiseren en het werd een enorm succes.
 
2700 bezoekers
”In 1983 hadden we zeven filmavonden in De Oude Veiling. Het was de laatste keer op die locatie. Daarna hebben we de avonden in het Raadhuis gehouden. Maar het had niet de ambiance van De Oude Veiling. Toen Joop van den Ende met zijn shows in de voormalige veiling CAV kwam en er televisieshows als bijvoorbeeld ‘De 1,2,3 show’ plaats vonden, konden wij er ook terecht. Van den Ende vroeg er geen geld voor. Er kwamen in die ene week 2700 bezoekers naar de filmavond.”
 
Maar de sfeer van de Oude Veilingzaal werd volgens Piet wel gemist; “Het knusse was weg.”
 
Lustrum
Dit jaar is het een lustrum: voor de vijfde keer zal het voor veel inwoners van Aalsmeer in de feesttent op het Praamplein zowel dinsdagmiddag als 's avonds weer een feest der herkenning worden.
“Tijdens de middagvoorstelling kunnen er maximaal 450 bezoekers in de tent, 's avonds 700. Dat we 's middags minder bezoekers kunnen plaatsen heeft te maken met het feit dat we de tent overdag goed moeten verduisteren.”
 
Aangeboden
Elk jaar worden de bezoekers weer verrast met 'nieuwe' oude films. Waar haalt Piet ze toch weer steeds vandaan?
“Er worden mij regelmatig films aangeboden. Zo is er bijvoorbeeld dit jaar een film van een bezoeker die vorig jaar de avond had bezocht en mij benaderde. Hij had nog een nooit vertoonde film uit 1962 van zijn vader, die loco-gemeentesecretaris was geweest. Dat was het laatste jaar voordat de gemeente in het nieuwe raadhuis trok. Zo’n film, en dat geldt ook voor andere films, staan doorgaans niet op DVD, dus dat moet dan allemaal worden overgezet.”
 
Wat krijgen we behalve het oude raadhuisfilm nog meer te zien?
“Prachtige beelden van de dahlia's bij Topsvoort op de Buurt. En voor voetbalfans is er een overvolle tribune aan de Sportlaan in 1937 met nog nauwelijks huizenbouw.”
 
Sfeer proeven
“Van veel films druipt de nostalgie weer af,” belooft Piet, “ik kijk daarbij niet alleen naar het onderwerp, maar ook een beetje er door heen. Wat veranderde er niet allemaal, je proeft de sfeer. Zo'n corso van 1958. Dan gaat het niet alleen om het corso, maar ook om de Stationsweg met De Drie Kolommen in volle glorie.”
 
Piet is ook een begaafd causeur die de zaal weet mee te slepen in zijn inleidende commentaar. Opvallend is dat er bij het zien van bepaalde beelden vaak een golf van instemming door de zaal gonst.
 
Prins Claus
Piet: ”Het is niet alleen zo maar een filmavond, het is ook een soort reünie. Vooral vorig jaar toen nog lang werd nagepraat, mensen die elkaar na jaren weer eens ontmoetten.'
 
De tijdsbeelden zullen ook dit jaar weer een verhelderend beeld geven van de vele veranderingen die er hebben plaats gevonden. Het slaan van de eerste paal van de VBA en Prins Claus die na tien jaar de veiling bezoekt in het Expeditiecentrum.
 
Niet verpesten
We zagen al enkele keren bevrijdingsfilms. Aan de bezettingsjaren werd tot nu toe voorbijgegaan. Een bewuste keuze?
Piet: ”Ja, die periode behoort ook tot de geschiedenis, maar het is wel een feestweek. Dan wil ik de avond niet verpesten voor velen die hun grootouders zo'n avond zouden herkennen in voor hen minder plezierige taferelen. Ik heb materiaal genoeg, maar het moet wel een plezierige reünie zijn voor iedereen die naar de filmavond komt.”
 
Piet doet alles in zijn eentje, van het uitzoeken en de films tot de montage en het kiezen van passende muziek. Een enorme klus waarmee hij een groot deel van het jaar bezig is.
 
Is er nog tijd voor andere hobby's ?
“Ik maak graag lange wandelingen door delen van Amsterdam, de stad waarin ik 30 jaar lang op school en op mijn werk heb doorgebracht. En dan is er nog het stambomenonderzoek van mijn familie. Maar op dit moment leef ik echt naar de filmvoorstellingen toe. Het wordt een bijzonder lustrum!”
 
Tekst Leni Paul, foto Jaap Maars

3 reacties

 1. Ik heb jouw verhaal met volle aandacht gelezen.
  Het geeft een goed gevoel van de vele veranderingen
  die hebben plaats gevonden.

  VR GR JACQUES KESTING

 2. Dankjewel, Annefie, voor je complimenten. Die viswedstrijden aan de Pontweg werden volgens mij door ‘Vislust’ georganiseerd in het kader van de corsoweken.. Niet alleen deden daar zo ongeveer alle vrouwen uit het Farregat aan deel, ook mannen en kinderen. Ik heb ook meegedaan en won een boek. De prijsuitreiking was in café Welkom (‘Jan Poep’).

 3. Alle lof voor Dick Piet en zijn speurwerk naar unieke, zeldzame beelden van ons karakteristieke, geliefde Aalsmeer!
  Een film uit 1952 over vissende vrouwen op de Pontweg!
  Dick hoe kreeg je dat boven water en wie organiseerde dat destijds?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel