Dankbare bijrol Historische Tuin bij verfilming boek Jan Siebelink

[Leni Paul]   De roman Knielen op een bed violen van Jan Siebelink, die in 2005 verscheen, zal in 2016 als film te zien zijn in de bioscoop.  De opnamen hiervoor zijn momenteel in volle gang. Voor praktische 'agrarische' handelingen in de film klopten de makers aan bij de Historische Tuin. Drie weken lang is Dick van der Meulen op de set in het Belgische Beveren, waar hij filmsterren als Barry Atsma en Noortje Herlaar wegwijs maakt in het tuinbouwleven. “Fantastisch om te doen,” vindt de Aalsmeerder.

Van der Meulen (78) heeft op groengebied een indrukwekkende staat van dienst. Geboren in een kwekersgezin had hij jarenlang een bloemengroothandel annex -winkel in Berlijn, hij werkte vele jaren op Bloemenveiling Aalsmeer en was 18 jaar lang onder meer coördinator bloemen bij exportbedrijf Zurel. De laatste jaren zet hij zich in als vrijwilliger in op de Historische Tuin. Ook de nationale sportorganisaties zoals de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie kunnen al vele jaren op hem rekenen.

Een druk baasje. Maar de filmwereld was u nog onbekend?
Van der Meulen: “Ja. En toen de filmmensen zich op de tuin meldden en iemand zochten die ze wat wegwijs kon maken in het tuindersvak, leek me dat wel wat. Ik vond het een tuitdaging en heb me direct opgegeven. En ik werd aangenomen, met het gevolg dat ik nu enkele weken een paar dagen aanwezig ben op de set.”

Geen studio vol glitter en glamour waar Van der Meulen enkele weken zijn werkplek heeft, maar een nagebouwde kwekerij in de Prosperpolder bij de gemeente Beveren bij Antwerpen, waarin de film wordt opgenomen.
“De Historische Tuin heeft ook voor veel materiaal gezorgd, zoals rietmatten, schoppen, een bakfiets.  Alles op en om de kwekerij moet zo authentiek mogelijk zijn en het is een deel van mijn  taak daarop te letten. Zo zag ik bijvoorbeeld dat er een plastic tuinslang werd gebruikt. Het verhaal op de kwekerij speelt zich af van 1948 tot en met 1958, nou, toen hadden we nog geen plastic tuinslangen. En ik heb bijvoorbeeld op een ochtend met Dirk Maarssen, chef van de Historische Tuin, gebeld en gevraagd: Dirk, waren er al plastic bakken dat jaar? Nee dus. Dan ga je zoiets vervangen. En datzelfde gold bijvoorbeeld voor een kruiwagen met ijzeren wielen. Ook echt een tijdsbeeld.”

Met name de kennis van de dagelijkse handelingen die medewerkers op een kwekerij verrichten, moet u overbrengen aan de spelers?
“Voor ons in het kwekersvak vanzelfsprekende dingen, voor een leek onbekend. Hoe klop je een plant uit? Hoe ga je om met een geranium of een platycerium die moet worden opgepot? Hoe pak je dan nieuwe grond daarvoor en hoe geef je water? Dat klinkt eenvoudig voor ons, een fluitje van een cent, denk je dan, maar aan bijvoorbeeld het onderdeel water geven hebben we best wat tijd besteed. Ik zag bijvoorbeeld dat een gieter niet goed werd vastgehouden en dat een schrepel, ja, ook allemaal van de tuin afkomstig, achterstevoren werd gebruikt. Kijk, het zijn kleine dingen, maar het is wel de bedoeling dat alles zo authentiek mogelijk gebeurt.”

Het is duidelijk, Dick van der Meulen heeft plezier in de geheel andere entourage dan de Historische Tuin waar hij nu al jaren actief is.

Krijgen we uzelf ook nog in beeld als we volgend jaar naar de bioscoop gaan om de film te zien?
“Ja, op het laatste moment hadden ze nog een oudere kolenboer nodig en dat ben ik dus in die film. Maar het is al heel bijzonder dat je enkele weken lang bij de opnamen kan zijn. En het is een enthousiaste, aardige groep mensen. Ik heb het gevoel dat ik er een beetje bijhoor.”

Foto's: op de filmset in België geeft Dick van der Meulen planten water en hij poot knielend een bed winterviolen. (foto's Dick van der Meulen)

[Advertentie]

 

Eén reactie

  1. Dit prachtig mooi boek, verdiende echt een toplocatie!!! Ga het lezen en ga het zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin