Grote belangstelling afgelopen zaterdag bij de opening van de expositie in Het Oude Raadhuis waar de komende maand het veelzijdig oeuvre van Coq Scheltens-Jongkind centraal staat. Die drukte was te verwachten, want Coq wàs Aalsmeer.
In zijn openingswoord schetste oud-Boekhuiseigenaar Ernie Wesselius afgelopen zaterdag een goed, soms ontroerend maar ook zeer geestig beeld van de Aalsmeerse, veelzijdige kunstenares. Wesselius is een begenadigd spreker en het werd dan ook geen doorsnee-speech.
'Zwarte Jaap is racisme'
Coq Scheltens werd op 31 mei 1943, gelijk met haar broer Jaap geboren. Hun vader was Zwarte Jaap, zo liet Wesselius weten.
“Zwarte Jaap droeg deze naam vanwege zijn donkere uiterlijk, zwarte haar en dito wenkbrauwen,” aldus Wesselius, die dit graag kwijt wilde voor eventuele toehoorders met activistische neigingen en om een blokkade met spandoeken als 'Zwarte Jaap is racisme' op de Oosteinderweg te voorkomen.
Wesselius bekende uit een gezin te komen waar al vroeg de liefde voor kunst werd bijgebracht en zo waren de Nachtwacht, Karel Appel en Picasso al op jeugdige leeftijd geen onbekende namen voor hem.
Zijn eerste contact met de even oude Coq was de zwemles in het Oosterbad, later gevolgd door het lidmaatschap bij AVRO's jeugdomroep Minjon.
Jan, Jans en de kinderen
Wesselius schetste vervolgens haar actieve kunstenaarsleven. Haar opleiding was de Rex Tekenschool in Amsterdam, haar eerste baan werd de Anglo Dutch Group, een afsplitsing van de Marten Toondergroep waar ze reclamefilmpjes maakte voor grote Duitse warenhuizen. Later werd medewerking verleend aan bekende strips zoals Jan, Jans en de kinderen.
Coq Scheltens verbreedde haar kennis op cartografisch gebied en maakte later onder meer de waterkaart van de Westeinderplassen. Al snel begon Scheltens haar eigen studio: eerst in haar ark aan de Spoordijk en daarna achter Het Boekhuis.
Politiek
“Een goede buur is beter dan een verre vriend,” aldus Wesselius die de twee volgende locaties van Coqs' Studio noemde, te weten het Schoutenhuis in de Dorpsstraat en de Chrysantenstraat.
Uiteraard kwam ook de betrokkenheid van Coq Scheltens bij de politiek ter sprake. Ze werd medeoprichter van Aalsmeerse Belangen, later wethouder en stond aan de wieg van stichting Kunst en Cultuur Aalsmeer (KCA).
“Coq wàs Aalsmeer,” aldus Wesselius die als één van haar laatste projecten de werktekening van de historische dorpspomp op de hoek Dorpsstraat-Kanaalstraat noemde.
Coq Scheltenslaan
Wesselius had op de valreep nog een enthousiast voorstel: “Na straatnamen als Ketelhuis, Bakboord en Kroosjespruim is het tijd om de 2e J.C. Mensinglaan Coq Scheltenslaan te noemen.”
Het voorstel kon niet worden meegegeven aan een gemeentelijke afgevaardigde, want die was niet aanwezig.
Veelzijdig
En toen waren er bloemen, geschenken, gelukwensen aan familie en vele bekenden en vrienden en konden de bezoekers de expositie genaamd 'Hommage aan Coq Scheltens' gaan bekijken.
Een schitterende, afwisselende presentatie van een veelzijdig kunstenares. Voor velen zal de presentatie ook een feest der herkenning zijn die her en der nostalgische gevoelens kan opwekken. Een must deze tentoonstelling te bezoeken. Wie dat afgelopen zondag wilde doen kwam helaas door onduidelijke redenen voor een dichte deur te staan. Maar tot 29 juli is deze boeiende tentoonstelling nog te bekijken.
Tekst: Leni Paul,
Foto's: belangstellenden bekijken de expositie, Ernie Wesselius wordt bedankt voor zijn openingswoord met een kunstwerk van Coq. Foto's Jaap Maars
(advertentie)
4 reacties
Excuus voor de gemaakte fout; Coq Scheltens is geboren op 12 mei 1943 en overleden op 31 mei 2010.
Onze verontschuldiging voor het feit dat het oude raadhuis op de zondag 24 juni een uur te laat open was.
Excuus voor de gemaakte fout; Coq Scheltens is geboren op 12 mei 1943 en overleden op 31 mei 2010.
Onze verontschuldiging voor het feit dat het oude raadhuis op de zondag 24 juni een uur te laat open was.
Een heel mooi stukje over de opening van “De Hommage aan Coq Scheltens-Jongkind”.
Helaas staat er een fout in, mijn zus en broer zijn geboren op 12 mei 1943….niet op 31 mei 1943.
Is ietwat slordig.
Een heel mooi stukje over de opening van “De Hommage aan Coq Scheltens-Jongkind”.
Helaas staat er een fout in, mijn zus en broer zijn geboren op 12 mei 1943….niet op 31 mei 1943.
Is ietwat slordig.