Beschilderde zeilen veel meer dan alleen versiering

Er is al veel over gesproken en geschreven. De zeilen waar kinderen wekenlang met intense aandacht aan hebben gewerkt, zullen dit weekend eindelijk een plekje krijgen aan de wieken van korenmolen De Leeuw. Projectleider Annefie van Itterzon zegt ongelooflijk trots te zijn op de prestatie die de kinderen hebben geleverd.
 
Dertig jaar lang was de van de Pontweg afkomstige Annefie van Itterzon cultureel medewerkster van de gemeente Aalsmeer. Dankzij haar jarenlang inzet konden vele nationale en internationale kunstenaars van naam exposeren in Het Oude Raadhuis. Bijna 250 tentoonstellingen realiseerde ze door de jaren heen. Nu zorgt ze voor een spectaculaire bijdrage aan het derde Aalsmeer Flower Festival.  Van Itterzon kreeg de eervolle opdracht de nieuw aangeschafte zeilen op de wieken van de korenmolen De Leeuw voor haar rekening te nemen..
 
Leerzaam proces
Een uitdaging die ze niet alleen aanging. Ze maakte er een project van dat ze met de kinderen van De Werkschuit uitvoerde. Wekenlang werd er gewerkt aan de zeilen. “Een gigantische opgave,” zegt ze, “die zeilen zijn acht meter lang.” Het was dus geen klusje dat snel geklaard was.
 
“Ik vind het een fantastische opdracht en het is zeker gelukt om er iets bijzonders van te maken. De opdrachtgever wilde iets met kunst en bloemen en liet me verder vrij,” aldus Van Itterzon die terug greep op de natuur als inspiratiebron voor dit project. Ze liet de kinderen eerst schetsen maken van planten en bloemen. “De kinderen hebben voorstudies gemaakt van orchideeën, tulpen en sierlijke varens. Die studies zijn vervolgens uitvergroot en geplaatst in een compositie op het molenzeil. Het was een leerzaam proces dat deze opdracht tot een feest heeft gemaakt.”
 
Symboliek
En zo zullen komend weekend de molenwieken draaien met niet alleen wind maar ook bloemen in de zeilen. Voor de kunst- en cultuurminnende Van Itterzon is het project ook symbolisch. “Ik zie de wieken als een verbindingsteken tussen het oude dorpshart van Aalsmeer en de jonge bewoners. In de symboliek van bloemen en molens zie ik tekens van voorspoed of verdriet. De molen maakt een cyclische beweging en dat is de basis voor het ontwerp. Vanuit die natuurlijke vorm werden onder andere en bloemrijke dieren gecreëerd. Een leerling stelde voor om iets te doen met de seizoenen en zo was de cirkel rond.”
 
Kleurrijk
De kinderen die hebben meegewerkt aan het project zijn net zo kleurrijk als de zeilen die ze beschilderd hebben. Ze komen uit Aalsmeer en omgeving, maar ze hebben soms wortels  in Polen, Letland, China, Japan en Syrië. De Werkschuit biedt creativiteitsontwikkeling aan iedereen, zo nodig met ondersteuning van het Jeugdcultuurfonds. ”Ik zie ongelooflijk veel talent in ons dorp en als er iets belangrijk is in de toekomst dan is het creativiteit! Het is voor de 25 jeugdige deelnemers een droom om hun geschilderde bloemen via de wind met de wereld te delen.  De molen is een openluchtmuseum. Ik ben er ongelooflijk trots op dat de leerlingen dit in korte tijd konden realiseren,” aldus Van Itterzon.
 
De zeilen worden zaterdag 18 juni om 11 uur door oud-burgemeester Hoffscholte onthuld. Iedereen is welkom op het Molenplein om dit te aanschouwen.
 
Foto boven Michel Ceelen, onder Annefie van Itterzon
 
(advertentie)

11 reacties

 1. Annefie, Wat een mooi idee en wat een prachtige uiting van creativiteit, waarbij kinderen betrokken zijn geweest!
  Fijn dat jij je blijft inzetten voor Aalsmeer… ze zullen wel heel blij met jou zijn als geboren Aalsmeerse die zich zo inzet voor de kunst, nadat jij je jaaaaarenlag zo hebt ingezet voor de activiteiten in het Oude Raadhuis. Activiteiten die tot een abrupt einde kwamen… helaas.
  Goed te zien dat jouw geweldige inzet door velen gewaardeerd wordt en op deze wijze zo mooi wordt vertaald.
  Suggestie in het algemeen mbt molens:
  Molenzeilen zouden vaker gebruikt moeten worden voor kunstzinnige uitingen! Ik heb dit reeds via de Erfgoedvereniging Bond Heemschut (waar ik in het DB van zit) aan de Molenstichting laten weten!
  Succes toegewenst en ga door met dit prachtige werk, waar de jeugd zo mooi in betrokken wordt! Tot a.s. zondag.

 2. Annefie, Wat een mooi idee en wat een prachtige uiting van creativiteit, waarbij kinderen betrokken zijn geweest!
  Fijn dat jij je blijft inzetten voor Aalsmeer… ze zullen wel heel blij met jou zijn als geboren Aalsmeerse die zich zo inzet voor de kunst, nadat jij je jaaaaarenlag zo hebt ingezet voor de activiteiten in het Oude Raadhuis. Activiteiten die tot een abrupt einde kwamen… helaas.
  Goed te zien dat jouw geweldige inzet door velen gewaardeerd wordt en op deze wijze zo mooi wordt vertaald.
  Suggestie in het algemeen mbt molens:
  Molenzeilen zouden vaker gebruikt moeten worden voor kunstzinnige uitingen! Ik heb dit reeds via de Erfgoedvereniging Bond Heemschut (waar ik in het DB van zit) aan de Molenstichting laten weten!
  Succes toegewenst en ga door met dit prachtige werk, waar de jeugd zo mooi in betrokken wordt! Tot a.s. zondag.

 3. Wat een plezier en kleur op de mooie Korenmolen!
  Proficiat voor Aalsmeer Flower Festivall
  Maar ook voor de kinderen die dit hebben gemaakt!
  Als kind lijkt me dit helemaal te gek om zoiets te mogen maken.

 4. Weer een fantastisch project Annefie, de kinderen komen graag bij je tekenen en schilderen. Je bent altijd zo enthousiast! En wat maken ze allemaal mooie kunstwerken!

 5. Volgens mij had ik een klapje van de molen, want tegen me gewoonte in, vergeet ik de zeer creatieve rol van de kinderen in dit bloemenspel. Hartstikke goed gedaan. Jullie mogen trots zijn op je zelf. Ook gefeliciteerd met jullie pronkstuk straks hoog in de lucht!!!

 6. Als ik in het buitenland weer eens moet uitleggen waar we wonen en (met gepaste trots) vertel dat we in Aalsmeer, ’the Flower Capital of the World’wonen. Waar ’the world’s largest flower auction staat’, dan weten de meesten wel dat dat zo ongeveer ergens bij Amsterdam ligt. Want waar de Aalsmeerder heel erg goed in is dat draagt hij het liefst niet met zoveel woorden uit… Zo blijf ik met dus ook verbazen als ik (van waar dan ook…) weer ons mooie dorp binnen rij, je op geen enkele wijze wordt verwelkomt met fenomeen ‘Flower Capital of the World’ of ook zelfs maar enige verwijzing naar onze diepgewortelde connectie met het kweken van bloemen en planten…?! Zelfs bij de entree van de VBA moet je als achteloze toerist goed opletten dat je het logo op het dak niet mist anders rij je er zo aan voorbij… Rij een gemiddeld dorp in Brabant of Limburg binnen en je wordt op de rotondes getrakteerd op de mooiste kunstwerken verankerd in even fraai aangelegde en goed verzorgde bloemenperken. Dat is eerlijk gezegd ook wat ik zou verwachten als je ons mooie Aalsmeer binnenrijdt. Bloemenwallen langs de nieuwe N201 en de N196, fraai opgestoken rotondes met vrolijke kunstwerken die allemaal verwijzen naar datgene waar 80% van de Aalsmeerders hun geld mee verdienen…bloemen en planten!! Hoe fijn is het dan ook dat Annefie van Itterzon dit geweldige Molenwieken kunstproject heeft geïnitieerd!! Eindelijk hebben we een ‘Landmark’ waar op een vrolijke wijze de ziel van Aalsmeer in wordt weergegeven. Ik hoop dat dit de aanzet zal zijn om veel meer projecten in onze gemeente te krijgen waarin we de connectiviteit met onze grootste prestatie laten weerspiegelen, want laten we eerlijk zijn ‘Flower Capital of the World’ dat wordt je niet zomaar… daar mag je best trots op zijn!!

 7. Wat ziet het er fantastisch uit ! Echt prachtig!
  Mijn complimenten, Annefie.

 8. Wat ben ik onder de indruk van het geweldig monumentale project van de Molenwieken door Annefie van Itterzon! En wat een fantastische kans voor de kinderen om met zo’n mooi groots plan mee te mogen doen. Die kans krijg je maar heel zelden en helemaal onder de professionele begeleiding van Annefie die toch de afgelopen jaren zo bezielend het Oude Raadhuis kleur en kwaliteit heeft gegeven met haar keur aan tentoonstellingen. ik kwam er graag, heel spijtig dat ze daar weg is maar wat een feest om haar hier weer te mogen ontdekken. Ik kom zeker kijken, dit weekend.

 9. Wat een kracht straalt er uit de doeken. Kinderen zullen wel trots zijn dat ze met elkaar tot zo’n bijzonder resultaat zijn gekomen! Teamwork, naar elkaar luisteren, elkaar inspireren, van elkaar leren, alles komt terug in dit unieke jongerenproject. Ik ben heel benieuwd naar het eindresultaat op de molen en kan me voorstellen dat de kinderen zelf niet kunnen wachten om hun eigen flowerselfie in het dorp te komen bekijken! Annefie, het project straalt één en al positiviteit uit, wat heb je dit prachtig gedaan. Ik hoop dat je nog veel van dit soort projecten gaat doen, die de letterlijke en figuurlijke bloemen van Aalsmeer in het zonnetje gaan zetten.

 10. Wat moet cultureel Aalsmeer blij zijn, dat Annefie de wind weer in de zeilen heeft. Of ze nooit is weggeweest, inspireert ze op haar eigen wijze de kinderen, maar ook hun ouders, wat het betekent om met kunst om te gaan. Wat geweest is is geweest, maar iedereen die de kunst een warm hart toedraagt,
  moert willen dat Annefie nooit verloren gaat voor de cultuur in Aalsmeer en ver daar buiten. Ik hoop voor Annefie, dat het windkracht acht blijft staan, met bollen bloemenzeilen, naar de toekomst toe. Gefeliciteerd!!

 11. Alles wat met planten en bloemen te maken heeft, daar ben ik dol op, en daarom kom ik vaak naar Aalsmeer en neem ook weleens mensen mee naar rondleidingen op de bloemenveiling. Ook kwam ik altijd bij het Oude Raadhuis naar de exposities van mevrouw van Itterzon kijken, zij hadden een hoog cultureel niveau dat afstraalde op de hele gemeente. Ik ben blij dat mevrouw van Itterzon nog steeds kinderen van Aalsmeer en omgeving mag inspireren!.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel