ACOV zet met Matthäus Passion hoog in

Het is vrij uniek dat er zaterdagavond in Aalsmeer een uitvoering van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach plaatsvindt. Verantwoordelijk daarvoor is Aalsmeers Christelijke Oratorium Vereniging (ACOV), dat het getoonzette lijdensverhaal brengt in samenwerking met Oratoriumkoor Cantando uit Pijnacker. Dirigent is Danny Nooteboom. Vrijdag is eerst Nootdorp aan de beurt, een dag later sporthal De Bloemhof.

De meeste klassiekemuziekliefhebbers en ook -kenners, zeker in ons land, zetten het beroemde barokdrama op de eerste plaats op hun top-10 favoriete muziek. Bachs werk is in het verleden geregeld in Aalsmeer ten gehore gebracht, maar tegenwoordig is dat bijna ondoenlijk. Dat vertelt ACOV-secretaris Marijke Buijs.

“Het is een dure aangelegenheid omdat het zo'n grote productie is. En ja, ze geven tegenwoordig maar weinig subsidie meer.” De laatste keer dat het koor de Matthäus uitvoerde, is minstens twintig jaar geleden, herinnert Buijs zich.

Overweldigend
Het koorlid kijkt er enorm naar uit. “Het wordt prachtig,” weet ze. “Er staan alleen al 150 zangers op het podium. Het leuke is dat we de Matthäus uitvoeren zoals die oorspronkelijk bedoeld is, met twee koren; aan elke kant één. Het massale hoort erbij, vind ik. Zeker in het begin- en slotkoor. Die zijn overweldigend.”

De wens de Matthäus Passion te zingen, kwam uit het koor zelf. “We zijn een verouderend koor, al hebben we gelukkig een paar jongeren. We dachten: nú kunnen we het nog een keer doen. Toen de dirigent ook graag wilde, hebben we het met beide handen aangegrepen.”

Goede toeloop
Marijke Buijs hoopt op een “goede toeloop”. Ze verwacht niet dat de sporthal aan de Hornweg zaterdag volzit, maar vier- tot vijfhonderd toehoorders zou volgens haar haalbaar moeten zijn. Er zijn inmiddels grofweg 350 kaarten verkocht. Kortom, er is nog voldoende plaats voor wie zich alsnog aangetrokken voelt tot de verpletterende muziek van Bach, rond het lijdensverhaal van de apostel Mattheus.

Concert: Matthäus Passion van J.S. Bach
Uitvoerenden: Aalsmeers Christelijke Oratorium Vereniging, Oratoriumkoor Cantando, jeugdkoor Young Voices, de zangsolisten Aart Mateboer (tenor, evangelist), Merel van Geest (sopraan), Merlijn Runia (alt), Adriaan Fernandes (tenor), David Greco (bas) en Hans de Vries (bas) en een beleidingsorkest met de organisten Sander van den Houten en Wim Hazeu.
Algehele leiding: Danny Nooteboom
Tijdstip: zaterdag 14 maart, aanvang 19.30 u
Locatie: sporthal De Bloemhof, Hornweg 187
Entree: kaarten € 22 p.p. (t/m 18 jaar € 15), incl. programmaboekje
Reserveren: bij Boekhuis (Zijdstraat), Kraan Mode (Aalsmeerderweg) en de koorleden en via ACOV-website. Op de avond zelf zijn kaarten aan de zaal verkrijgbaar.

(De uitvoering 13 maart in Nootdorp is uitverkocht)

Foto's: het oratoriumkoor in 2013, dirigent Danny Nooteboom. (foto's ACOV)

Eén reactie

  1. Ik ga zeker luisteren en hoop van harte dat de Aalsmeerbaan zaterdagavond niet gebruikt zal worden zodat we in alle rust kunnen genieten van deze geweldige muziek en koorzang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin