Woningnood

Deze week stond er in het Witte Weekblad Aalsmeer.nl een artikel met de kop: “Wethouder en woningzoeker langs lege huizen Kudelstaart”.

Joren Maatkamp is woningzoekende en het viel hem op dat er maar liefst elf woningen in Kudelstaart leeg stonden. Daar wilde hij best wel wonen. Dus trok hij aan de bel bij de gemeente met als gevolg dat wethouder Robert van Rijn en relatiemanager bij Eigen Haard Sandra Dijkhuizen samen met Joren de huizen ging bezoeken. Het resultaat: het klopte dat die woningen leeg stonden. Bij de meeste woningen is er sprake van een wisseling van oude naar nieuwe huurders en bij andere woningen werden werkzaamheden uitgevoerd om de woningen duurzaam te maken. Slechts één woning stond te lang leeg en daar werd nu actie op ondernomen. Er staat een mooie foto bij het artikel van de wethouder, de relatiemanager en de woningzoekende die bij een leegstaande woning naar binnen gluren. 

Mooi PR momentje denk ik dan. De wethouder heeft actie ondernomen, is betrokken en luistert naar de burger. Eigen Haard neemt direct verantwoordelijkheid en laat uitzoeken wat er allemaal mis is in Kudelstaart. De uitslag is bevredigend zou je kunnen zeggen, behalve dan voor Joren. Die heeft nog steeds geen woning. 

En zo is het met veel jongeren op dit moment. Lange wachtlijsten, te weinig sociale huurwoningen, een volkomen overspannen woningmarkt. Het grote geld regeert. Buitenlandse investeerders kopen huizen op om ze duur te verhuren. Een maand geleden stond er een artikel in Het Parool over rijtjeshuizen in Amsterdam die weggaan voor 1,2 miljoen euro. En als het nou nog bijzondere huizen waren. Airbnb doet ook goede zaken. En gemeenten kunnen niet meer bouwen vanwege de uitstoot van stikstof die daarmee gepaard gaat.

Alle ontwikkelingen bij elkaar zorgen voor een onhoudbare situatie op de woningmarkt. Ik ken veel jongeren die uit armoede langer dan gewenst bij hun ouders blijven wonen. Als ze al een woning vinden is het heel lastig om een hypotheek te krijgen. Het is vandaag de dag heel normaal dat mensen woningen delen om de huur op te kunnen brengen. Mijn dochter woont in een sociale huurwoning in Amsterdam Noord. Dat sociale merk je aan de staat van onderhoud, het ontbreken van een lift, de buurt waar de flat staat en het gemiddelde inkomen van de bewoners. Mijn dochter deelt de woning met een vriendin en ze betalen tezamen 1.154 euro. Daar heb je dan een driekamerflat voor op de vierde etage.

Wat mij opvalt is dat er in de huidige samenleving nog maar weinig actiebereidheid is te vinden. We zijn zo'n braaf volk geworden. In de jaren 60 van de vorige eeuw heerste er grote woningnood. In Amsterdam stonden panden leeg waar jaren niets mee werd gedaan. Toen is het kraken begonnen. In die roerige jaren had je de Provo's en de kraakbeweging. Als je toen als vorst wilde trouwen had je een vet probleem. Geen woning geen kroning werd er toen gezegd. Niet dat je de schuld kon geven aan Trix en Claus, maar het was wel een opstand tegen de gevestigde orde. Kom daar nu nog maar eens om. Het zijn nu de banken, de buitenlandse investeerders, de projectontwikkelaars en de woningbouwverenigingen die de dienst uitmaken. En de politiek? Die hebben het kraken in 2010 bij wet verboden. Zolang het maar goed gaat met de economie. Tijd voor actie lijkt me.

Joren, is kraken niets voor jou?

Paul Bras is werkzaam in de psychosociale sector. Zette enkele jaren geleden radicaal een punt achter zijn carrière in de banken- en autobranche. Filosofisch type. De goedheid zelve. Warhoofd. Miste bruine kroeg in Kudelstaart – reden om (weer) naar 'de grote stad' te verhuizen. Maar… hij kwam weer terug. 

 

2 reacties

  1. Hoi Paul,

    Bedankt voor je bericht! Het is inderdaad een kansloze markt op dit moment. Ik heb weliswaar alles geprobeerd. Mijn baan is geen jackpot en daar krijg ik een hypotheek van niks voor. Daarvoor zou ik minimaal 50.000 euro eigen geld moeten hebben maar helaas dat heb ik niet.

    Ik heb aan de bel getrokken bij zowel Eigen Haard als bij de Gemeente dat er iets gedaan moet worden. Ik kom niet in aanraking voor jongeren woningen en ik moet minimaal 15 jaar ingeschreven staan om een sociale huur woning te krijgen. Helaas ben ik nu maar 8 jaar ingeschreven.

    Zowel de woon coöperatie als de gemeente doen er niks aan. Ik heb meerdere gesprekken en plannen aangeleverd aan hun maar voordat er iets gebeurd zijn ze jaren verder en zit ik al tegen de 40 aan.

    Het frustrerende is dat toen ik met hun door de wijken ging we een woning tegen kwamen die 2 jaar leegstond! Je kon het huis bijna niet zien vanwege het onkruid. En dan krijg je verhalen van hun te horen het zijn modelwoningen of what ever wat totaal geen excuus is, Anno voor 2010 had ik deze woning gekrakt maar ik sta bijna op het punt om het gewoon te doen want er word toch niks gedaan.

    Je kan antikraak wonen maar ook dan kan je er zo uitgegooid worden en op straat belanden. Dat risico durf ik niet te nemen en ik wil niet van hot naar her verhuizen met mijn spullen.

    Het is van de zotte in deze tijd dat als je fulltime werkt, hier geboren bent en al meer dan 10 jaar bij deze gemeente hoort dat er niks maar dan ook niks gedaan wordt omtrent wonen. Je staat letterlijk in de kou.

    Ik blijf doorgaan met actie voeren net zolang totdat ik een woning krijg. De gemeente, wooncorporaties en politiek is nog niet af van mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin