Wenken en tips voor uw aanstaande theaterbezoek

Bij alle theaters is de voorverkoop voor het komende seizoen begonnen. Lekker! Mooie voorstellingen uitzoeken, kaartjes bestellen, die nu al betalen en dan het hele jaar voor je gevoel ‘gratis’ naar De Meerse, Toneelschuur en Kleine Komedie.
 
De brochure van het Crown Theater in Aalsmeer was lekker dun, er zat voor ons helaas niets bij.
 
Ik ben heel blij dat we toch nog kaartjes hebben voor Daniël Arends, verheug me op Een man een man met Pierre Bokma en Kees Prins en ben nieuwsgierig naar de dansvoorstelling van Jakop Ahlbom. 
 
Zin in al die nieuwe voorstellingen, maar ik maak me ook een beetje zorgen, want ik zit daar niet alleen. Soms zit de zaal zelfs helemaal vol. Misschien bent u er wel. Als dat zo is, heb ik wat handige tips, als u die opvolgt hebben we allemaal een leuke avond.
 
– Kijk even op uw kaartje wáár u zit. Het balkon is niet in de zaal. Als er buiten de zaal staat ‘even links’ en ‘oneven rechts’, volg die aanwijzing dan op. Laatst in de Stadsschouwburg Haarlem, vlak voor aanvang van de voorstelling. Twee mannen (zestigers) komen binnen aan de linkerkant, zien ‘hun’ rij en laten iedereen opstaan om vervolgens helemaal aan de rechterkant van de rij hun stoelen te vinden.
– Bent u met drie vriendinnen, bespreek de voorstelling dan niet tijdens de voorstelling. U zit niet thuis op de bank, er hebben echt serieus veel mensen last van. Die leuke man die voor u zit en die telkens omkijkt, met een steeds moordlustiger blik in zijn ogen, die is inderdaad moordlustig, inmiddels.
– Bent u met drie vriendinnen, deel geen snoepjes uit. Damestassen zijn de laatste jaren alleen maar groter geworden, de snoepjes zijn daardoor moeilijk te vinden, de zoektocht gaat met enorm veel herrie gepaard.
– Bent u met drie vriendinnen, onderdruk de neiging om te laten zien hoe goed u met uw gezondheid omgaat door elk kwartier een slokje water te nemen. De meeste voorstellingen duren op z’n hoogst twee uur, dat houdt uw lijf wel vol.
– Bent u die man die mee moet van zijn vrouw, er geen moer aan vindt en dan maar een beetje gaat zitten knikkebollen? Wees een kerel, blijf thuis. Zeg tegen uw vrouw dat ze maar een vriendin uitnodigt, dat u desnoods betaalt. Eén vriendin, liever geen twee en al helemaal geen drie.
– Bent u van plan om tijdens de voorstelling onwel te worden? Doe dat bij voorkeur niet, maar als het dan toch moet, doe het stilletjes. Of doe het zo alsof het lijkt dat het bij de voorstelling hoort. Ja, ik denk hierbij inderdaad aan Tommy Cooper. Bij de voorstelling Een klein leven zeeg een toeschouwer op de achterste rij luid kreunend ineen. De voorstelling werd stilgelegd om de patiënt bij te staan. Hans Kesting, op het toneel een overduidelijke slechterik, nam de leiding direct op zich. Eelco Smits, die in het stuk een arts speelt, wist zich duidelijk geen raad met de situatie. Na ongeveer een kwartier – de patiënt had de zaal inmiddels op eigen kracht verlaten – konden we verder. Hans Kesting was direct weer geloofwaardig als slechterik, het duurde iets langer voor ik de arts in het stuk weer geloofde.
– Is het stuk afgelopen, hou die staande ovatie dan nog even binnen. Ik snap het, na twee uur stilzitten voel je je als een koe die op de eerste lentedag weer naar buiten mag, maar toch. Denk er drie seconden over na. Een welgemeend 'bravo' of een lichte buiging van het hoofd richting de spelers kan en mag ook. Nu krijgt elk stuk, elke cabaretier, elke try-out een staande ovatie.
Het is een kwestie van tijd of er worden na afloop van de voorstelling fakkels ontstoken of er gaan vuurpijlen de lucht in.
 
Als we ons hier allemaal aan houden, dan komt het ook dit theaterseizoen wel weer goed.
 
Ik wens u een fijne voorstelling!
 

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

 

Eén reactie

  1. Dank Erik,

    je tips gelden overigens ook voor concerten en dan met name klassieke muziek…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel