Waarnemend

Waarom heeft Aalsmeer eigenlijk een waarnemend burgemeester? Hadden de drie wethouders niet elk een portie van het takenpakket van Pieter Litjens tijdelijk over kunnen nemen? Zoveel werk is dat toch niet? Bovendien is een van de wethouders tevens locoburgemeester, Ad Verburg, als ik het wel heb. Dus had hij een tijdje aan het hoofd van de gemeente moeten gaan staan, totdat er een opvolger van Litjens was gevonden.

Toen Hoffscholte met pensioen ging, stond locoburgemeester Jaap Overbeek tijdelijk aan het gemeentelijke roer. Het ‘gat’ tussen burgemeester Leendert Brouwer en zijn opvolger Joost Hoffscholte werd maandenlang ingevuld door toenmalig locoburgemeester Ad Verschueren. Zo ging dat ook bij alle vroegere Aalsmeerse eerste burgers. Alleen direct na de bevrijding kreeg Aalsmeer een waarnemend burgemeester: Piet van der Meer.

Oké, aan het eind van de oorlog had Aalsmeer ook een waarnemend (NSB-)burgemeester: Westenberg. Maar die telt voor mij niet serieus mee. Hij kwam in de plaats van de op Dolle Dinsdag (5 september 1944) hals over kop gevluchte NSB-burgemeester Kolb. Wethouder Piet van der Meer, die na het vertrek van burgemeester Jan Kastelein in maart 1941 optrad als locoburgemeester, weigerde met de in juli 1941 aangetreden Kolb samen te werken en nam ontslag.

Nadat de oorlog was afgelopen, bleek Aalsmeer de moedige handelswijze van oud-wethouder Van der Meer niet te zijn vergeten. Met een versierde koets werd hij van zijn huis aan de Oosteinderweg opgehaald en naar het oude raadhuisje in de Dorpsstraat gebracht. Daar werd hij geïnstalleerd als waarnemend burgemeester, welke functie hij vervulde tot 1 maart 1946, toen burgemeester D.H. Peereboom Voller zijn taak van hem overnam. 

Terug naar het heden. Sinds half september is Theo van Eijk waarnemend burgemeester van Aalsmeer. Naar aanleiding van zijn benoeming, schreef collega-columnist Paul Bras: “Theo van Eijk zal vast een goede burgemeester zijn. Hij heeft veel ervaring en staat boven de partijen. Immers, hij ziet eruit als een VVD’er, ademt als een socialist en is van huis uit CDA. Veelzijdig en ervaren, een politiek dier. Kunnen we goed gebruiken.”

Helemaal mee eens! Daarom kan wat mij betreft die hele procedure rond de benoeming van een nieuwe burgemeester vandaag nog worden stopgezet. Jammer dat de Aalsmeerse burgemeestersvacature inmiddels is gepubliceerd in onder meer de Staatscourant. Die kosten had men zich kunnen besparen. Maar, beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. Het geld dat is gereserveerd voor het vervolg van de procedure, kan nu worden besteed aan bijvoorbeeld onderhoud van het openbaar groen.

“Aalsmeer verdient een goede burgemeester die ambitieus dient te zijn. Geen achteroverleunburgemeester,” sprak Commissaris van de Koningin van Noord-Holland Johan Remkes bij de bespreking van de profielschets voor een nieuwe burgemeester. Dat bedoel ik, Van Eijk is zo’n burgemeester, hartstikke ambitieus. En zeker geen ‘achteroverleunburgemeester’. Hij was nog maar net in Aalsmeer begonnen of hij kondigde al een alcoholverbod af op een groot aantal openbare plekken in Aalsmeer.

Wat ik over hem hoor en lees, hij is streng doch rechtvaardig. Maar ook gewoon een leuke vent. Dat heb ik onlangs zelf mogen constateren op de jaarlijkse korpsavond van de brandweer. Als hoofd veiligheid reikte hij aan een groot aantal brandweerlieden certificaten en diploma’s uit. Ook werden door hem enkele jubilarissen in het zonnetje gezet. Voor iedereen – en dat waren er heel wat – had Van Eijk zijn woordje klaar.

Aan de reeks toespraken leek geen einde te komen. Dankzij zijn humoristische manier van optreden werd het toch een heel plezierige bijeenkomst. Theo van Eijk toonde zich ook zeer geïnteresseerd. “Waarom ben jij als aspirant brandwacht nog op proef?” “Waarom draag jij wel een uniform en hij niet?”’ En van brandweerman Theo de Kruijf wilde hij alles weten over zijn grote hobby ijszeilen. Hij nodigde zichzelf uit de komende winter een keer met hem mee te gaan in zijn tweepersoons ijszeiler. “Gaan we samen als Theo en Thea.”

Volgens mij wil Van Eijk ook best wel voor het echie gaan in Aalsmeer. In een interview in de Nieuwe Meerbode las ik, dat hij Aalsmeer een “warme gemeenschap in een dynamische omgeving”’ vindt. “Het is dorps, warm en mensen letten op elkaar. Daar hou ik van. Ik heb zelden dynamiek en warmte zo dicht bij elkaar meegemaakt.”’ Ook gaf hij aan dat Aalsmeer gewoon Aalsmeer blijft. “We zijn heel goed in staat om als zelfstandige gemeente te functioneren. Ik zie geen meerwaarde in fuseren met Amstelveen.”

Juist om dit standpunt moet de vertrouwenscommissie niet langer dralen en de Commissaris van de Koningen vragen om Theo van Eijk nu zo snel mogelijk tot ‘gewone’ burgemeester te bombarderen. Bovendien heeft hij zijn portie als ‘waarnemend’ – zowel van Medemblik als Hollands Kroon – onderhand wel gehad. Laat hem maar lekker los op Aalsmeer. Van Eijk wordt in december 59, dus bij leven welzijn kan hij nog gemakkelijk een jaar of acht mee. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin