Vluchtelingen welkom?

Alsof hij net de hoofdprijs van de Postcodeloterij had gemist, vertelde waarnemend burgemeester Jeroen Nobel in zijn nieuwjaarstoespraak dat er tot zijn “grote teleurstelling” geen grootschalige opvang voor vluchtelingen in Aalsmeer komt. Terwijl het college daar zo z’n best voor had gedaan. Want “mensen in nood helpen we en ontvangen we met open armen”.

Wekenlang hadden burgemeester en wethouders druk overleg gevoerd met het COA om vierhonderd vluchtelingen aan de Molenvliet, tussen Aalsmeerderweg en Middenweg, een plek te geven. Met en Co, dat hier maandenlang taxi’s mocht parkeren, was al van het terrein verjaagd. Kerken en andere maatschappelijke instanties stonden volgens Nobel te trappelen om de vluchtelingen een helpende hand te bieden.

Nobel had er flink de smoor in. Hij had zich er zo op verheugd de opvang van vluchtelingen in Aalsmeer tijdens op de gemeentelijke nieuwjaarsreceptie in het raadhuis bekend te maken. Had Nobel dan op een daverend applaus gerekend, als hij de komst van een asielzoekerscentrum wèl had kunnen aankondigen? En zou hij dat hebben gekregen?

Zouden de aanwezige receptiegangers Nobel schouderklopjes hebben uitgedeeld, omdat hij dat toch maar mooi had geregeld? Of zou hij het bij hen hebben verbruid? En kon hij fluiten naar de door hem zo begeerde vaste burgemeestersbenoeming, omdat hij raad en Aalsmeerse bevolking zonder overleg met het asielzoekerscentrum voor een voldongen feit had geplaatst?

Zou in Aalsmeer de pleuris zijn uitgebroken, als op het (mislukte) bedrijventerrein Green Park, bij de Molenvliet, tijdelijke woonunits met bijbehorende voorzieningen voor asielzoekers werden geplaatst? Zouden omwonenden hiertegen in opstand zijn gekomen? Zouden er dode biggen zijn neergelegd, zoals deze week in Heesch?

Waren er in Aalsmeer hevige rellen losgebarsten, zoals bijvoorbeeld in Geldermalsen? Had Nobel de ME in moeten schakelen, om de gemoederen tot bedaren te brengen? Had de ME ook in Aalsmeer charges moeten uitvoeren en waarschuwingsschoten moeten lossen? 

In zijn nieuwjaarsspeech vertelde Nobel dat een grootschalige opvang voor vluchtelingen zo goed als rond was. Dat overeenstemming met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, COA, binnen handbereik leek. En daarom zelfs al een inloopmiddag voor omwonenden en andere belangstellenden was gepland. Was de kans niet groot geweest dat deze was uitgelopen op één grote matpartij, omdat zij zich overdonderd hadden gevoeld?

En zat het er ook in Aalsmeer niet dik in dat de raadsvergadering, waarin over de komst van het asielzoekerscentrum definitief moest worden beslist, ernstig was verstoord door woedende tegenstanders? Had Nobel de vergadering moeten afbreken en het raadhuis moeten ontvluchten? Moest het gemeentehuis worden ontruimd, omdat de ruiten met stenen en flessen werden ingegooid? Welke partijen in de raad zouden overigens vóór of tegen de noodopvang zijn geweest?

Zou er boegeroep hebben geklonken, als vertegenwoordigers van het COA hadden verkondigd dat de veiligheid in de omgeving van de asielzoekersopvang er niet of nauwelijks slechter op werd? Zouden inwoners gerust zijn gesteld, als de burgemeester had beweerd dat ze langs de Middenweg en Molenvliet rustig hun hond konden blijven uitlaten en hun kinderen op de fiets naar school konden laten gaan?

Had Aalsmeer het NOS Journaal gehaald en was Jeroen Nobel te gast in Nieuwsuur, om te vertellen dat hij de heftige reacties van de Aalsmeerders niet had verwacht? Dat hij hoopte dat er zoveel mogelijk relschoppers opgepakt werden? Hij het een volgende keer beter zou aanpakken en de bevolking eerder bij de plannen zou betrekken? En hij zeker niet vond dat hij als burgemeester moest opstappen?

Vragen, allemaal vragen. Helaas zullen we de antwoorden niet te weten komen. Jammer, ik ben er wel nieuwsgierig naar. Want is Aalsmeer werkelijk zo’n “sociale gemeenschap”, waar Nobel in zijn toespraak zei zo “trots” op te zijn? Worden vluchtelingen werkelijk met open armen door ons ontvangen? Ik hoop het van ganser harte, maar durf er mijn handen niet voor in het vuur te steken.

U wel dan?

Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al 45 jaar de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. De hele zomer lekker het water op met de boot. Eigenwijze kerel.

 

 

 

 

 

2 reacties

  1. Het sociale gezicht van een gemeente kan het hele jaar door worden gemeten. Daar is geen instroom van asielzoekers voor nodig. Hoe verhoudt men zich tot de minderbedeelden in onze gemeenschap? Wat huisvesting van asielzoekers betreft wordt de discussie ernstig vervuild door financiële belangen. In Geldermalsen wilde men een mislukt industrieterrein exploiteren en in Aalsmeer lijkt het daar helaas ook veel op. Waarom niet gewoon een beroep doen op MOREEL besef van inwoners in plaats van de ‘extremistische kaart’ spelen? Als men alle schijnheiligheid afschudt en open kaart speelt gaat iedereen meewerken. Zeker in Aalsmeer!

  2. Het valt me tegen dat er over de uitvergrote problemen wordt gesproken, die ontegenzeggelijk plaats vonden, maar niet is meegenomen dat er in veel meer gemeentes het zonder problemen is verlopen. Dat er ook ontzettend veel bewoners nabij een azc tot de conclusie kwamen dat het meeviel en positief over de asielzoekers waren. Dat er rellen en NVU-aanhangers c.s. kwamen en voortkwamen op aangekondigde bijeenkomsten met als gevolg veel ME en burgemeesters bij Nieuwsuur of praatprogramma’s. Afwegingen die een gemeentelijk bestuur moet meenemen in een besluit. Zelf ben ik voorstander van transparant en open gemeentelijk bestuur maar kan ook begrip opbrengen voor afwijkende onderbouwde beslissingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel