Verkiezing die dichterbij brengt: kinderburgemeester

Er werd door sommigen een beetje lacherig over gedaan, de verkiezing van een kinderburgemeester voor Aalsmeer die vandaag wordt gehouden. In een week die er bol van stond vind ik deze verkiezing misschien wel de belangrijkste.

Bol van verkiezingen? Jawel, het begon dit weekend met het Eurovisie Songfestival. Dat is compleet aan mij voorbij gegaan, al pik je er natuurlijk wel iets van mee. Al was het alleen al door de achternaam van onze afgevaardigde. De liederen van Huub Oosterhuis zijn fantastisch, maar voor, tijdens en na het festival ging het vooral over de jurk en het broekpak van Trijntje Oosterhuis.

De afgelopen weekend gehouden regionale en gemeentelijke verkiezingen in Spanje schijnen een politieke aardverschuiving teweeg te hebben gebracht en de verkiezingen in Polen een president waarvan een half jaar geleden nog nooit iemand had gehoord. De stabiliteit in Europa zal er niet op vooruit gaan.

Lage opkomst
De opkomst bij die verkiezingen was overigens laag, helaas. Bij de meest recente verkiezingen in ons land, die voor provinciale staten en de waterschappen in maart dit jaar, gaf de belangstelling een vreemd beeld: voor de provincie toog 49% van de kiezers naar de stembus, 12,5% procent minder dan de 56% vier jaar eerder.

Voor de opkomst voor de verkiezingen van de waterschappen pakte de combinatie met provinciale staten goed uit, want die verdubbelde zo ongeveer. Maar al met al is een opkomst van minder dan 50% natuurlijk teleurstellend.

Suriname
Veel Nederlanders voelen nog altijd een band met Suriname, dat inmiddels al decennia  lang verzelfstandigd is en dus geen deel meer uitmaakt van ons land. Dat de zondag daar gehouden parlementsverkiezingen aandacht via de media kregen, is vooral begrijpelijk omdat de nog altijd van de Decembermoorden in 1982 verdachte Desi Bouterse en zijn Nationale Democratische Partij meedongen. Bouterse heeft gewonnen, een absolute meerderheid heeft zijn partij zelfs in het parlement.

Corrupte voetbalbestuurders
Vooraf was ik er al beducht voor en de arrestatie van corruptie verdachte FIFA-bestuurders hebben de aandacht in de media nog meer aangewakkerd voor de verkiezing van de voorzitter van deze voetbalbond. Blatter heeft gewonnen… en we verbazen er ons niet eens meer over.

Dat aan de wereldorganisatie van een van de meest populaire sporten in de wereld zo'n geur van corruptie hangt is illustratief voor het verlies van normen, waarden en deugden. Het overbetaalde voetbal is verworden tot de moderne slavenhandel, met als groot verschil dat de profs worden geadoreerd als een elite.

Eerste Kamer
De nieuw gekozen leden van provinciale staten in Nederland kozen dinsdag een nieuwe Eerste Kamer. De samenstelling daarvan domineerde dan ook helaas de verkiezingen voor provinciale staten in maart dit jaar. Natuurlijk vind ik het goed dat het CDA een zetel heeft gewonnen en met twaalf zetels na de VVD (13 zetels) de tweede partij is geworden in de 'chambre de reflection'.

De uitruilregering waartoe we zijn veroordeeld heeft geen meerderheid: echt een ‘kabinetniet’… De bestuurbaarheid van ons land krijgt daardoor een heel andere dimensie. 

Noord-Holland
De leden van provinciale staten Noord-Holland kozen afgelopen dinsdag een nieuw college van Gedeputeerde Staten met daarin VVD, D66, PvdA en CDA. Onze CDA-lijsttrekker Jaap Bond kan daardoor zijn werk als gedeputeerde voortzetten, met een iets andere portefeuille. Namens CDA Noord-Holland ben ik afgelopen dinsdag als opvolger van onze lijsttrekker beëdigd als lid van provinciale staten.

Grappig dat samen met de afvaardiging van plaatsgenote Marieke van Duijn (PvdA, tja, dat dan weer wel) onze mooie gemeente in provinciale staten relatief gezien het beste is vertegenwoordigd.

Kinderburgemeester Aalsmeer
Heel gaaf vind ik dat vandaag ook gestemd wordt voor de kinderburgemeester van Aalsmeer. Er waren maar liefst 34 kandidaten, waarvan er zeven doorgaan voor de echte verkiezingen op 30 mei. Als CDA hebben we dit opgenomen in ons verkiezingsprogramma 2014, nadat we dit idee hadden getoetst bij leden en vooral niet-leden tijdens het werkatelier voorafgaand aan de opstelling van dit programma.

Overigens hebben we ook als CDA Noord-Holland en bij de opstelling van het provinciaal akkoord, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven extra betrokken. Ook een manier om burgers en bedrijven dichter bij het bestuur te betrekken.

Jonge kinderen dichter bij bestuur, overheid en politiek brengen is de doelstelling van het benoemen van een kinderburgemeester.

Samen redzaam
Het is een vorm om samenredzaamheid te concretiseren en daarmee veel meer dan symboolpolitiek, zoals een enkele criticaster verwijtend opmerkte. En die kritiek, die hoort er ook bij en is welkom. Zaterdag 13 juni wordt de uitslag bekendgemaakt en wie van de jeugdkanjers het ook wordt: hulde en respect voor de 34 kids die hebben gepitcht.

Nu nog een jongerenlintje, dat ook is opgenomen in het coalitieakkoord 2014-2018: 'Samen voor Aalsmeer, ondernemend en zorgzaam'. Waardering voor wat goed is werkt heilzamer dan verwijdering op basis van veronderstelde onenigheid. Wat zou het een bevrijding zijn, als we ons dat realiseren, in alle bestuurlijke lagen. Woorden én daden…
 

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voorzitter lokale CDA-bestuur. Sinds deze week CDA-statenlid in Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

 

3 reacties

  1. Er was eens…. Gelukkig geloven kinderen, en dat moeten ze vooral ook blijven doen, in sprookjes. Maar hoe kinderlijk eenvoudig leest de zin: Doelstelling ervan is, ze dichter bij bestuur, overheid en politiek brengen. Welke volwassene gelooft nog in het sprookje van de politiek??? Er was eens….

  2. De auteur maakt zich zorgen over de stabiliteit in Europa. Men moet ‘stabiliteit’ echter vertalen als ‘gehoorzaamheid aan de gevestigde macht’. De Graaf is een aartsconservatief met een laagontwikkeld gevoel voor democratie. Griezelig hoe hij op zijn CDA-site pleit voor een bestuur door een “integere elite die het beste met de mensheid voor heeft”. Hij vreest voor instabiliteit in Spanje, maar net als in Polen wendt daar het kiespubliek zich enkel af van de gevestigde machtspartijen. Daar is toch niets mis mee? Zo gaat dat in een democratie. De Graaf maakt zich geen zorgen over democratie, maar over ‘stabiliteit’. Het is dan ook niet te verwonderen dat hij in zijn verkiezingen-tour d’horizon niet wijst op de Britse uitslag: een conservatieve minderheid met nog geen 37% van de landelijke stemmen weet de absolute meerderheid in het parlement te halen. Dáár moeten we ons zorgen om maken. Leg zo’n vorm van democratie maar eens uit aan de kinderburgemeester.

  3. Wacht er wat mee; zij kunnen altijd hun onschuld nog verliezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel