‘Verdomme, ik word omgehakt’

Klinkt voor sommigen misschien wat heftig, maar probeert u zich maar eens in mijn situatie te verplaatsen. Mijn eind is in zicht. Ik had me ontwikkeld tot een iconisch beeld in de Schoolstraat en ineens ziet men je niet meer zitten.  Zo’n 100 jaar geleden kreeg ik hier in Aalsmeer een bescheiden plekje om op te groeien. Ik heb mijn best gedaan, ving zonnestralen op, zoog het water van de straten, trotseerde stevige winters en boog mee in de wind en zorgde voor een rustgevend geruis van bladeren. Ik ben trots op wat ik heb bereikt en had nog volop plannen voor de toekomst. Lucht zuiveren van fijnstof, stikstof opnemen, zuurstof produceren, verkoeling brengen en bij hoosbuien veel water opnemen. Hoe goed ook voor het klimaat, die bijdrage wordt mij niet gegund.

De bebouwing tast mij aan
Een aantal mensen heeft besloten dat ik niet voldoe aan wat men drempelcriteria noemt. Ondanks al mijn inzet en uitstraling, bekijk de foto’s maar eens, vindt men dat ik mij op deze plek niet goed heb ontwikkeld. Mijn kroon schijnt relatief klein te zijn als gevolg van belemmeringen rond mijn wortels. Men vindt mij te dicht op de bebouwing staan. Maar dat is een omkering van de feiten. Toen ik hier kwam was rondom mij tuin. Die bebouwing, dicht tegen mij aan, kwam pas veel later, maar ja wat weet een ambtenaar daarvan? Die zegt gewoon dat ik de bebouwing aantast, terwijl het juist andersom is. De bebouwing tast mij aan. Die heeft geen oog voor al die moeite die ik gedaan heb om te worden tot wat ik nu ben. Die zegt dat ik maar een relatief klein kroontje heb.

Sta alleen maar in de weg
Oh wat maakt me dat kwaad. En dan mij nog eens extra diep in de wortels raken door te zeggen dat ik geen deel uit maak van een groter ecologisch geheel en daardoor geen verhoogde natuurwaarde heb. Het wordt nog erger, ik heb geen landschappelijke waarde, noch een beeldbepalende of cultuurhistorische. Als ik het goed begrijp, ben ik een waardeloos iets en sta ik alleen maar in de weg.

In de overwegingen die mijn dood tot gevolg hebben, wordt geen enkel woord besteed aan de diensten die ik lever, dat ik bijdraag aan het verbeteren van de luchtkwaliteit, het verlagen van de omgevingstemperatuur en verminderen van wateroverlast. Aspecten die de gezondheid (geestelijk en lichamelijk) en het welbevinden van de inwoners van Aalsmeer bevorderen. Het lijkt erop dat ik bij voorbaat moest worden gekapt om zo een ontwikkelaar de ruimte te geven om zijn plannen te realiseren.

Voorbeelden die vrolijk stemmen
Gelukkig zijn er ook voorbeelden die mij vrolijk stemmen, dicht bij huis aan de Stationsweg staat op zo’n vierenhalve meter voor het nieuwe wooncomplex een linde. Zijn takken reiken tot tegen de balkons, gelukkig heeft men hem gespaard. Maar voor hoe lang nog, want wat gebeurt er als er bewoners zijn die gaan klagen?

In de Tubantia las ik over de Bakspiekereik, één van de meest curieuze combinaties van bomen en gebouwen in Nederland dat een goed voorbeeld is van boombescherming. Rond 1900 vroeg de pachter van de grond toestemming om het pand uit te breiden met een varkenshok. Dit werd geweigerd omdat een forse eik daarvoor moest sneuvelen. De oplossing: bouwen met behoud van de boom. De dakpannen werden rondom de stam gelegd en zo kon er ruimte worden gecreëerd voor een paar varkens. En de eik? Die kon rustig doorgroeien.

Mocht u mijn vonnis willen voorkomen, dan kunt u bezwaar indienen. Op aalsmeer.nl/bezwaarschrift kunt u lezen hoe dat te doen. De termijn voor het indienen van een bezwaarschrift is gestart op 5 juli 2022 en bedraagt zes weken.

Tekst Joop Kok, foto’s Jaap Maars

 

16 reacties

  1. Zaak nummer voor bezwaar indienen op website gemeente is: Z22-034403 Datum 5-7-2022

  2. Terecht stuk Joop. Maarre….
    Ik ben nu al een kwartier aan het zoeken op de site van de gemeente maar kan geen aanvraag voor een kapvergunning vinden. Laatstaan dat ik de datum van de vergunning kan vinden. Ben er aan begonnen een bezwaar in te dienen maar kwam in een spreekwoordelijk bos terecht.

  3. Je zorgt er voor dat een boom volgens de regels van de gemeente niet meer vitaal is. Ben en je daarin geslaagd dan mag je de boom kappen. Bijkomend voordeel: je grond wordt meer waard want het perceel is vrij van bomen. Helaas is een boom geen dier die je goed moet verzorgen. Soms eist de gemeente dat je een sprietje terugplant. Ook daar kom je gemakkelijk onderuit. Sprietje gaat dood, al of niet geholpen. Of je doet helemaal niets. Zoals bij het Rooie Dorp.

  4. Vroeger werd je aanbeden als boom, tegenwoordig wordt je gekapt. Sta nu zelf als boom in het Heemstra Park te trillen van angst als de medewerkers van de plantsoenendienst langskomen met hun materieel. Het zijn angstige tijden voor onze soort!

  5. Staan laten die boom zou ik zeggen, maar er zal inmiddels wel een prachtig slim rapportje gemaakt zijn dat het allemaal niet past, en dat men straks vanuit de appartementen anders niets kan zien…… maar ja, wij hebben daar geen verstand van allemaal, ben benieuwd welk(e) argument(en) er zijn aangedragen als hij straks toch weg is……. We lezen het wel weer.

  6. Als eigenaar van het perceel zou je er alles aan moeten willen doen om de boom te behouden. Als gemeente met een ‘lijst waardevolle bomen’ moet je er alles maar dan ook alles aan doen om een boom van de lijst te beschermen. De argumenten om deze prachtige boom te kappen zijn natuurlijk belachelijk en heel slim in een rapportje gezet, waarschijnlijk door een adviseur van de ontwikkelaar. Ik neem aan dat er op het kappen van zo’n kostbare boom een enorme boete staat. Een die de berekening voor ‘boom kappen-nieuwbouw’ minder aantrekkelijk maakt dan ‘boom behouden-nieuwbouw?’

  7. Het is inderdaad vreemd dat er in onze regio zo weinig animo is om veel nuttige bomen te behouden. Als je dit gaat bekijken naar de intenties van het RIJK en de Provincies die miljoenen uittrekken om ons land meer te vergroenen moet de eerder afgeschafte kapvergunning weer terug komen.

  8. Heb deze strijd al heel lang opgegeven. Je kunt bij ieder bouwplan of wegconstructie in Aalsmeer voorspellen wat er met de monumentale bomen gebeurt. Het is al heel lang zoeken naar groen en bloemen in een dorp wat ooit eens als bloemendorp bekendheid genoot.

  9. De bomen op het raadhuisplein zijn ook nog steeds niet vervangen…

  10. Zelfs beschermde bomen worden illegaal gekapt en daar wordt ook niets mee gedaan.

  11. Volgens mij kun je bezwaar maken, de boom staat op waardevolle bomenlijst Aalsmeer.

    Nu het huis gesloopt gaat worden.
    Is het maar de vraag of dit zo goed blijft gaan zo vlak naast het huis.
    De nieuwe eigenaar zal waarschijnlijk een nieuw plan hebben waar deze boom niet meer in past.

    De bebouwing rondom de Zijdstraat 24, heeft er al voor gezorgd dat er 3 waardevolle bomen zijn verdwenen.
    De laatste 100 jarige staat er nog en gelukkig helpt de gemeente en hovenier (specialist oude bomen) deze te onderhouden/“beschermen”.
    Want ook hier zijn uitdagingen om het goed in stand te houden.

    https://www.aalsmeer.nl/wonen-leven/publicatie/buitenruimte_groen_waardevolle-bomen

  12. Niet te geloven als dit werkelijk doorgaat. Ik hoop dat bezinning het wint van de kettingzaag. Alle betrokkenen veel wijsheid toegewenst.

  13. Een boom van zeer waarschijnlijk een eeuw oud, gepland door Willem Mur zelf, de man die Aalsmeer naast elektriciteit o.a. ook de telefonie bracht. Een boom die nog meegemaakt heeft dat de Schoolstraat nog helemaal niet bestond. Laten ze eens kappen met al dat kappen.
    Juist nu, nu aangetoond is dat bomen de hoge temperaturen tussen huizen in dorpen en steden aanzienlijk verlagen. Bouwer / eigenaar, gebruik je fantasie, last je als een fatsoenlijk mens kennen, spaar de Rode Beuk!

  14. Ik moet zeggen…..geweldig geschreven.
    Vraag me af of er een beschermheilige is of liever nog een beschermheilige is tot wie ik me kan richten.
    Een bezwaarschrift gaat em niet worden denk ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel