Verbinding

Het is weer tijd voor mijn column. Dagen geen inspiratie, druk met van alles en nog wat. Dan maar zaterdagochtend vroeg wat op papier zetten. Afgelopen nacht slecht geslapen. Liggen malen waar ik over zou schrijven. Je kunt er maar druk mee zijn… Laat naar bed door een gezellig feestje van een vriendin die 50 werd en om half 5 alweer wakker gemaakt door kinderen die met blikjes achter hun fiets en luid toeterend door de straat reden. Luilak, oh ja. Niet meer aan gedacht. Geen zin om naar beneden te gaan om de bel eruit te trekken, maar gelukkig is dat ons bespaard gebleven. Was trouwens lang geleden dat er ‘aan luilak gedaan werd’ hier. Ik kende dit fenomeen helemaal niet vanuit Brabant. Dacht nog even dat het met Pinksteren te maken had, maar dat staat er los van. Het komt blijkbaar uit Friesland en oorspronkelijk werden de langslapers of telaatkomers bespot. Maar om half 5 in de ochtend zijn er naar mijn idee echt geen langslapers. Ik had nu alleen maar medelijden met de kids die storm en regen aan het trotseren waren om de buurt wakker te maken. Ze waren wel lekker actief bezig.

Toch nog even terug in slaap gevallen, ondanks de wind. Want wat ging het, en eigenlijk nu nog, tekeer. Hopelijk vanavond met Bandjesavond is het beter. De wind giert letterlijk om ons huis, deuren klapperen door openstaande ramen en af te toe hoor je iets voorbij rollen. Een papiercontainer bijvoorbeeld, want gisterenavond mocht de supportersvereniging weer het papier in Kudelstaart ophalen. En dan blijven er nog weleens containers eenzaam op straat achter in de donkere nacht. Ik heb er eerder al eens een column over geschreven, want ook ik had eerder al de eer om achterop de vuilniswagen door het dorp te rijden. Een bijzondere ervaring. Gisterenavond moest ik eigenlijk weer, maar manlief bood aan om het over te nemen. Kijk, dat noem ik erg attent. Daar kan geen bloemetje tegenop.

Enfin, mijn column. Eigenlijk heb ik onderwerpen genoeg die mij bezig houden. Maar om nu weer over DownTown Ophelia, mijn leven met onze zoon Rick of mensen met een verstandelijke beperking te schrijven, vond ik ook zowat. Al is dat wel mijn leven voor een groot deel. Zeker nu, want over twee weken vindt het grote evenement in de Ophelialaan voor de derde keer weer plaats. Ik kom er zo toch nog even op terug. Maar ik maak natuurlijk nog allerlei andere dingen mee. Zo was ik gisterenochtend bij de opening van het vernieuwde schoolplein van OBS Kudelstaart. Namens het Schipholfonds hadden wij, ik zeg even wij omdat ik hieraan mee had geholpen, een mooie cheque ontvangen om het schoolplein op te knappen en een prachtig speeltoestel te plaatsen. Officieel momentje, dansjes van de kinderen en blije gezichtjes. Blij met het Schipholfonds. Natuurlijk is het opgericht als tegemoetkoming voor de overlast richting de omwonenden, maar toch, nu konden honderden kinderen uit Kudelstaart blij zijn met Schiphol. Ze tonen betrokkenheid en willen verbinding met de omgeving.

En verbinding vind ik belangrijk. Ik doe eigenlijk ook niet anders. Mensen werken nu eenmaal samen om tot een beter resultaat te komen. En wie je kent is soms nog belangrijker dan wat je kunt. Zeker in een dorp als Aalsmeer. Ons kent ons en er wordt veel aan elkaar gegund. Daar maak ik ook gebruik van, zeker voor de organisatie van DownTown Ophelia. Omdat ik ervan overtuigd ben dat mensen met een verstandelijke beperking meer kunnen dan we denken, zet ik me hier voor 100% voor in. Door iemand van Ons Tweede Thuis werd ik laatst verbindingsofficier genoemd. Mooie titel, al levert het me geen strak visitekaartje en zeker geen auto van de zaak op. Hoeft ook niet. Af en toe een beetje waardering wordt gewaardeerd. Ik kan me dan ook ontzettend boos maken als ik hoor dat mensen met een beperking al zoveel krijgen, want dat is echt niet zo. Zij kunnen moeilijk voor zichzelf opkomen, daar hebben ze nu eenmaal hulp bij nodig. Maar dat betekent niet dat ze minderwaardig zijn. Zeker niet, wij kunnen nog wat van ze leren. Ik help dan ook graag mee met de organisatie van een ondernemersontbijt van onder andere Ons Tweede Thuis. Ondernemers en werkzoekenden met afstand tot de arbeidsmarkt met elkaar verbinden. 

Ik was dan ook bes teleurgesteld toen ik las dat DownTown Ophelia niet genoemd werd bij ‘Dit zijn de evenementen in Aalsmeer in juni’ op de website VisitAalsmeer.nl. Zo jammer, want het evenement is uniek in Nederland en heeft een regionale aantrekkingskracht. De website is in het leven geroepen om Aalsmeer als toeristisch dorp op de kaart te zetten. Mooie website, dat moet gezegd worden. En op Facebook hebben ze zeer veel volgers. De uitleg was dat het vooral de promotie van de evenementen betreft die te maken hebben met bloemen en water, de twee belangrijke speerpunten van Aalsmeer. Maar volgens mij is er toch meer wat Aalsmeer mooi maakt. Zoals het feit dat zeer veel ondernemers hun deur open zetten voor mensen met een verstandelijke beperking. En dat niet alleen, tijdens het evenement treden er verschillende artiesten op, zeker niet te minsten, is er een braderie, een kinderplein en nog veel meer. De burgemeester opent het evenement en dat is ook niet voor niets. De gemeente vindt het ook belangrijk dat dit er is. Maar na wat berichten heen en weer wordt overwogen om ons evenement mee te nemen in de promotie voor Aalsmeer. Fijn, want je moet elkaar in Aalsmeer toch ondersteunen. Samen kom je verder. Zoek die verbinding.

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

 

Eén reactie

  1. Verbinden komt door uw column heel goed naar boven drijven!
    Je komt verder door Respect, Begrip, Solidair en elkaar te helpen .
    Twee speerpunten staan centraal BLOEMEN/WATER.
    Uitstekende column.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel