Veranderen

In mijn dagelijkse werk is er constant sprake van verandering binnen mijn organisatie. De laatste weken heb ik dan ook presentaties aan leidinggevenden moeten geven over hoe je mensen meeneemt in verandertrajecten. Deze middagen hebben hele leuke indrukken bij mij achtergelaten maar ze hebben mij ook aan het denken gezet.
 
Verandering vindt je niet alleen binnen een grote organisatie. Je vindt het overal, in de politiek, in je persoonlijke leven, eigenlijk overal. De lessen die ik de eerder genoemde leidinggevenden meegaf, zou ik dan ook hier nog eens willen noemen. De veel gemaakte fout rond veranderen is volgens mij namelijk universeel, als je het er natuurlijk mee eens bent dat veranderen niet alleen binnen je werk plaats vindt.
 
Mensen die in een veranderende situatie terecht komen hebben vaak bepaalde behoeften en emoties. Denk hierbij aan angst, onzekerheid of onduidelijkheid. Wat er vaak gebeurt, in het geval van die leidinggevende waar ik mee sprak, is dat deze leidinggevende over zijn doel gaat praten. Er is vooral sprake van het zenden van informatie. Volgens mij bereik je hierdoor nooit het gewenste resultaat bij een medewerker. Mijn advies; begin nou eens met luisteren. Wat is de behoefte van de persoon die tegenover je zit? Zorg nou eerst eens dat aan de behoefte is voldaan van de persoon aan de overkant van de tafel alvorens je naar je eigen doel gaat werken.
 
We zien het dagelijks in ons leven. Geen oog voor iemands behoefte maar meteen zenden en je eigen doel communiceren. Het resultaat? De ander voelt zich niet serieus genomen en krijgt het gevoel dat de ander er alleen voor zijn of haar eigen belang zit. Probeer nou eens wat vaker aan elkaars behoefte te voldoen. Ga op zoek naar een gouden middenweg in plaats van alleen oog te hebben voor jou persoonlijke belang en doel.
 
Het zou een hoop gezeur en slechte gevoelens besparen.
 

Jason Pijnaker is jong (20) en liberaal. Student rechten. VVD-fractieassistent. Voelde zich al jong aangetrokken tot het politieke metier. Wil acht jaar vlammen in de Aalsmeerse arena. Klapt niet dicht als hij in het openbaar spreekt.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel