Gelukkig laten de gemeenteraadsverkiezingen nog een paar maanden op zich wachten. Anders zou ik waarachtig niet weten op wie ik moest stemmen. Als ik bijvoorbeeld lees dat de raad het maar niet eens kan worden over zoiets simpels als een passantenvoorziening voor watersporters bij het Praamplein, dan vraag ik me werkelijk af wat ze daar op het raadhuis aan het doen zijn.
Eén ding weet ik zeker, ik stem niet meer op het CDA, wat ik altijd heb gedaan. Dat heb ik fractievoorzitter Jaap Overbeek weken geleden in een e-mail laten weten, nadat ik op Nieuws over Aalsmeer had gelezen dat de zeskoppige fractie akkoord was gegaan met de komst van een gokhal in de Crown Studio’s. Wel een beetje “mokkend”, las ik, maar dat had vooral te maken met de openingstijden.
“Aalsmeer kan heel goed zonder,” sprak Jaap Overbeek tijdens het raadsdebat, “maar ja, de aanvraag lag er.” Tja, dan houdt natuurlijk alles op, dan kun je tegen een verzoek om een paar honderd speelautomaten te mogen plaatsen geen ‘nee’ meer zeggen… Wat een slap gel… Sorry hoor, zeker van het CDA vind ik dat. Alleen al om principiële redenen had de fractie zich met hand en tand tegen een casino in Aalsmeer moeten verzetten.
Nee, dan heb ik honderd keer meer respect voor de normen en waarden van PACT’ers Ronald Fransen en Jelle Buisma. Zij hadden zich tenminste verdiept in de verslavingszorg en de ellende die voortkomt uit gokverslaving. “Een speelautomatenhal zouden we niet moeten willen in Aalsmeer. Zou ik zelf mijn kinderen adviseren erheen te gaan? Het antwoord is nee,” aldus Fransen in de raadsvergadering. Zo mag ik het graag horen!
Nee, op mijn e-mail over de goklust van zijn fractie heb ik van Overbeek geen enkele reactie mogen ontvangen. Een simpel mailtje terug, was toch wel het minste wat ik had verwacht. Maar misschien komt het, omdat ik in het mailtje tevens heb laten weten niet meer op zijn club te zullen stemmen. ‘Afvalligen’ worden in christelijke kringen vaak met de nek aangekeken. Op wie ik nu ga stemmen? Wellicht op Ronald Fransen.
Door die misgok van het CDA, ben ik inmiddels ernstig afgedwaald van het onderwerp waarover ik het eigenlijk wilde hebben: een passantenvoorziening voor watersporters in het centrum van Aalsmeer. Zo’n douche- en toiletvoorziening speelt al sinds de aanleg van een haventje bij het Praamplein, een paar jaar geleden. De plaats waar deze zou moeten komen, was gepland op het pleintje tegenover Albert Heijn. Maar dat schijnt nu ineens allemaal weer anders te moeten.
Het college, met AB-wethouder Gertjan van der Hoeven voorop, heeft namelijk bedacht dat het wel aardig zou zijn als die passantenvoorziening op de Historische Tuin gerealiseerd werd. Daar kan dan tevens een theehuis komen. En nog een paar extra aanlegsteigers, onder meer voor de Westeinder Rondvaart. Een en ander betekent wel een grondige renovatie van de schuur van het museum en wat nieuwbouw er rond omheen. Maar dat mag de pret niet drukken.
Nou ja, de helft van de raad lijkt er de pret toch niet zo van in te zien. Waarschijnlijk zelfs de meerderheid niet, dat zal 31 oktober blijken, als over de plannen opnieuw moet worden gestemd. Bij de stemming eerder deze maand staakten de stemmen: 10 stemmen voor van CDA en PACT, 10 stemmen tegen van VVD en AB. VVD’er Wim Spaargaren was afwezig, zodat je er bij de herstemming volgende week donderdag donder op kunt zeggen dat de plannen naar de prullenbak worden verwezen.
Als de raad het mij vraagt – maar dat gebeurt natuurlijk niet, zeker nu niet meer door het CDA – dan zou ik zeggen: waarom zo moeilijk als het simpel kan? Waarom al dat gedoe op de Historische Tuin? Waarom uitgebreide watersportfaciliteiten voor die paar passanten per dag in het hoogseizoen? Steek uw licht eens op in andere gemeentelijke passantenhavens, bijvoorbeeld Weesp, Broek op Langedijk, Oudewater of De Rijp. Allemaal doodsimpele voorzieningen daar.
Ik weet waarover ik het heb, want ik kom al vele jaren in kleine en grote havens in ons land. Vlakbij, in Uithoorn, is een toilet- en douchegelegenheid ondergebracht in een pand tegenover de aanlegsteigers aan het Marktplein. Dat zie je in heel veel gemeenten. Of anders is er een apart gebouwtje, zoals in Broek op Langedijk en De Rijp. En die voorzieningen zijn echt niet overal direct naast de aanlegsteigers. In Elburg en Blokzijl, bijvoorbeeld, moet je er een lange wandeling voor af leggen. Geen watersporter die daar over klaagt.
Mijn oplossing zou daarom zijn een passantenvoorziening creëren in een bestaand pand in de omgeving van het Praamplein. Of anders ‘iets’ regelen met de Nieuwe Meer. Passanten aan de gemeentelijke loswal kunnen immers al van de voorzieningen van deze jachthaven gebruik maken. Dus daar kunnen die paar van het Praamplein ook nog wel bij.
Wethouder Van der Hoeven wil de plannen op de Historische Tuin echter beslist doorzetten. Om van Aalsmeer een sterker ‘watersportdorp’ te maken, zegt hij. Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Om er maar één te noemen: een fatsoenlijke hellingplaats, waar watersporters hun bootje op een veilige manier het water van de Poel in kunnen laten glijden. Elke zomer weer houd ik mijn hart vast voor het gevaarlijke gestuntel bij de brandweersteiger tegenover de Zwarteweg.
Daarom beste collega-columnist wethouder Gertjan van der Hoeven, trek je voorstel voor een passantenvoorziening op de Historische Tuin in. Hoeft dus donderdag niet opnieuw in stemming te worden gebracht. Creëer een eenvoudiger oplossing, zie hiervoor. En spendeer het geld dat hiermee wordt bespaard voor een hellingplaats, bijvoorbeeld op het surfeiland. Simpel, toch?
Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al 45 jaar de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. De hele zomer lekker het water op met de boot. Eigenwijze kerel.