Schaatskoorts

Voor de tv met de krant bij de hand en dan rondetijden invullen. Mijn vader en ik deden dat al in de tijd van ‘Ard & Keessie’. En hoewel er toen nog niet zoveel werd uitgezonden van onze favoriete kijksport als nu, wilden we tijdens die EK’s en WK’s (op buitenijs natuurlijk en het liefst onder Siberische omstandigheden) niet gestoord worden.

Zelfs mijn broer, die weinig met sport heeft en voetbal nog altijd consequent ‘gras met poppetjes’ noemt, kon het schaatsen op tv wel waarderen en intussen zorgde m’n moeder voor de ‘borden op schoot’.

Kees Verkerk
Er hoorde natuurlijk ook een held bij en Kees Verkerk was de mijne. Bakvis als ik toen was hing m’n kamer vol met krantenfoto’s van mijn idool, waar ik ook stiekem verliefd op was. Bij de verhuizing naar Aalsmeer (ik was 11) zijn de knipsels van de muur naar een plakboek verplaatst, waar ze tot op de dag van vandaag nog in zitten.

Keessie stopte met schaatsen en ik werd ouder. Bleef wel kijken en vond een nieuwe held: Rintje Ritsma. Oftewel ’de Beer uit Lemmer’. Wat een man. In Thialf zat ik op de tribune verlekkerd naar zijn prachtige lijf te kijken als hij langsraasde. Want daar, langs de baan, kun je pas zien hoe hard het gaat.

Sven Kramer
Inmiddels is ook de beer gestopt en omdat ik nu eenmaal niet naar sport kan kijken zonder voorkeur voor een ploeg of deelnemer te hebben, ben ik nu fan van Sven. Al jaren trouwens. Qua bouw lijkt hij wel een beetje op Rintje, maar het gaat om de kop en zijn babbels. Wat een geweldige instelling heeft die jongen: zijn gigantische mentaliteit en wil om te winnen! Ik mag dat graag zien.
   
Dus kijk ik nog steeds (bijna) alles wat er te kijken valt op schaatsgebied en dat zijn nu veel meer wedstrijden. Al moet ik ook eerlijk toegeven dat ik niet altijd om 5 uur opsta voor wedstrijden uit Japan. Sommige van mijn (schaats)vriendinnen doen dat wel, maar die app'en dan dat ze toch onder hun dekentje op de bank in slaap zijn gevallen…

IJsclub Uiterweg
Maar nog veel leuker… ik schrijf inmiddels al jaren voor de schaatsbond en dus krijg ik de gelegenheid om met veel verschillende mensen uit de sport te praten. Je zou kunnen zeggen dat ik van die hobby mijn werk heb kunnen maken. Wedstrijden versla ik niet, maar dat hoeft ook niet. Die kijk ik liever.

Wel al die prachtige achtergrondverhalen. Of het nu over kinderen gaat die een clinic shorttrack hebben gedaan, een trainer die in vier jaar tijd al zijn diploma’s heeft gehaald of een ijsclub die 125 jaar bestaat (ik was laatst in de Historische Tuin voor een interview met de secretaris van IJsclub Uiterweg), het is allemaal even boeiend.

Soms in de buurt
En héél af en toe kom ik in de buurt van mijn helden. Nee, Kees Verkerk heb ik jammer genoeg nooit ontmoet. Ard Schenk wel, die houdt zich bezig met schoonrijden en ook daar schrijf ik over. Sven kon ik van zeer nabij zien op een Schaatsgala. Heb hem niet gesproken, maar toch bijzonder.

Wie ik wel heb gesproken? Ab Krook, Gianni Romme, Greta Smit, Sjinkie Knegt en Renate Groenewold, om er een paar te noemen en vorige week… Rintje. Ik was in het Olympisch Stadion, dat deze maand is omgetoverd tot ijsbaan om een verslag te maken van een evenement.

Prachtige man
Een van de vrouwen van de organisatie zocht me na een uurtje op en zei: ‘Om half 1 kun je Rintje spreken’. Ik was niet van plan om zo lang te blijven, maar heb dat natuurlijk toch gedaan. Want hoewel zijn haarlijn ernstig terug begint te wijken, blijft hij een prachtige man. We hebben een leuk gesprek gehad, mijn verhaal stond dezelfde dag al op schaatsen.nl en later vond ik ook delen van mijn persbericht terug in andere media. Met quotes van Rintje… Wat heb ik toch een geweldig vak! 
    
Vandaag beginnen de Olympische Spelen. Ik hoef er niet over te schrijven, dus ga heerlijk voor de buis hangen en hopen dat Nederland het goed doet. En Sven de man in het bijzonder…  

Marjon Labordus is freelance schrijver. Begonnen bij Nieuwe Meerbode en groot geworden als redacteur bij Ouders van Nu. Boektitels van haar: Dagje weg in de winter, Als je zwanger bent. Handbalpassie. Doet berichtgeving voor Handbalvereniging Aalsmeer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel