Saint Tropez van de Lage Landen

Regelmatig wordt mij gevraagd waar ik vandaan kom. En als ik dan antwoord dat ik in Kudelstaart woon dan zet ik me altijd even schrap. Doorgaans kan ik rekenen op twee soorten reacties. Veel mensen kennen Kudelstaart, iets wat me toch iedere keer weer verbaast. Ze komen dan regelmatig op bezoek bij RKDES, ze hebben gehoord van de bekende Nederlanders die in ons mooie dorp wonen of ze kennen de Westeinderplassen.
 
De andere reactie is er een van ongeloof. Wáár zeg je dat je woont? Nog nooit van gehoord. En aangezien ik me een ambassadeur voel van Kudelstaart, ga ik uitgebreid vertellen over de mooie ligging van ons dorp, van de beroemdheden die niet voor niets hebben gekozen om zich bij ons te vestigen en over de vele mogelijkheden die ons dorp biedt om te recreëren. Daarnaast ben ik altijd verbaasd over de vele berichten uit de media die over Kudelstaart gaan. Om een voorbeeld te noemen; ik las onlangs een column van Thomas van Luyn waarin hij vertelde dat hij als klein ventje had gezoend met een meisje uit Kudelstaart. Dat was hem enorm goed bevallen. Waar een klein dorp groot in kan zijn. Ook halen wij regelmatig de voorpagina’s met minder fraai nieuws. Wij blazen ons partijtje mee als het gaat om ramkraken of internettrollen. Fraai nieuws of niet, we zetten onszelf goed op de kaart.
 
Jarenlang vroeg ik me af waar de naam Kudelstaart vandaan kwam. Mijn eigen interpretatie was dat het ging om de staart van een koe, die toentertijd natuurlijk kudel heette. Zat ik er even naast zeg. Ik heb een kort internet onderzoek gedaan en kwam heel interessante informatie tegen. Informatie waarvan ik me afvraag of u als lezer daar wel van op de hoogte bent (of dat u er misschien helemaal niet op zit te wachten). En natuurlijk wil ik de goed geïnformeerde Kudelstaarter niet beledigen, maar zelf wist ik veel van die feitjes niet en ik woon toch al weer achttien jaar in dit dorp.
 
Feit één is dat Kudelstaart niet op de plek lag waar het nu ligt. Het oude Kudelstaart ontstond rond 1237 en heette in eerste instantie Schonedorp, een naam waar ik me wel wat bij voor kan stellen. Het lag toen op de plek waar nu Vrouwentroost ligt. Schonedorp was onderwerp van een machtsstrijd tussen de Graaf van Holland en de bisschop van het Aartsbisdom Utrecht. Na arbitrage werd Schonedorp, dat sinds 1252 Kudelstaart ging heten, verdeeld tussen beide kampen. Ik vraag me af hoe dat gegaan is. Zo’n klein dorpje wat dan ook nog in tweeën wordt gehakt.
 
Feit twee is dat Kudelstaart is ontstaan in een ontgonnen veengebied. De naam betekent een uitloper of hoek van laaggelegen land. Het was voorheen drassig veenland wat pas interessant werd toen rond het jaar 1000 de slootjes werden uitgevonden waardoor het drassige land zijn vocht kwijtraakte.
 
Feit drie is dat Kudelstaart groeide. In de 19de eeuw werd het Stichtse (Utrechtse) deel en het Hollandse deel samengevoegd en sinds 1870 heet het oorspronkelijke dorp Vrouwentroost. Het huidige Kudelstaart ligt dan aan de Westeinderplassen.
 
Leuke wetenswaardigheden allemaal, maar waar ik echt trots op ben is dat toen in de twinigste eeuw het watersporttoerisme zich ontwikkelde, Kudelstaart de bijnaam kreeg 'Saint Tropez van de Lage Landen', ook wel genoemd de Parel aan de Poel. Dat doet pas echt recht aan de schoonheid en levendigheid van ons prachtige dorp. Dat u het maar weet.
 
Paul Bras is werkzaam in de psychosociale sector. Zette enkele jaren geleden radicaal een punt achter zijn carrière in de banken- en autobranche. Filosofisch type. De goedheid zelve. Warhoofd. Miste bruine kroeg in Kudelstaart – reden om (weer) naar 'de grote stad' te verhuizen. Maar… hij kwam weer terug. Monter.

Eén reactie

  1. Paul, helemaal mee eens Parel aan de Poel overigens heeft Kudelstaart in het verleden ook nog Cudelflert geheten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin