Pret in bed

Ik ben een makkelijke slaper, kan het overal & altijd. Onderweg naar Frankrijk, beetje moe? Auto aan de kant, dutje van tien minuten en fris & fruitig vervolgen we onze reis. Moeite om in slaap te vallen is een probleem dat ik niet ken. Slaappillen heb ik nog nooit gebruikt, dat deel van mijn medisch dossier wil ik wel met jullie delen. Dus als menigeen nog ligt te woelen en te draaien, lig  ik al tevreden te ronken. Maar dan, na een paar uur diepe rust, word ik wakker. Val dan wel weer in slaap, maar dat is een veel lichtere slaap dan de eerste uren.
 
Vanaf dat moment wordt er regelmatig op de wekker gekeken; is het nog wel de moeite of is het bijna tijd om op te staan? Heel vaak krijg ik een vrolijk gevoel van de wekker, omdat m’n digitale klok me trakteert op mooie cijfercombinaties. Want zeg nou zelf, als je in het holst van de nacht op je wekker kijkt en je krijgt een priemgetal te zien, daar krijgt toch iedereen een goed humeur van? Of het nou 3.13 is of 4.09 of 4.21: priemgetal! Op de wekker kijken en het is 3.33, of 4.44, man wat kan ik daar van genieten! Of laatst toen het 3,21 was, toen moest ik me echt inhouden om niet “Go!” te roepen en mijn bed uit te springen. Toegegeven, ook ik zou wel eens een uurtje of zeven onafgebroken willen slapen, lijkt me heerlijk. Maar hier rust ik ook goed van uit en m’n wekker heeft kennelijk het beste met me voor. Heel soms, als de wekker dan eindelijk gaat en je hoort Lovely day van Bill Withers, dan weet je: dit wordt een mooie dag.
 
Toch ga ik niet als een blije kip door het leven, maak je geen zorgen. Kijk ‘s ochtends naar het nieuws, dan voel je al dat Bill Withers het moeilijk gaat krijgen vandaag. Of ik lees op Aalsmeer Vandaag dat Peter Smolders voorspelt dat de partij die vindt dat Aalsmeer Aalsmeer moet blijven de grootse partij wordt. Dat denk ik ook, zeker als die partij de Drie Kolommen heropent en de firma Koudijs weer in ere herstelt. Op de Uiterweg verkoopt Leeuwenstein weer groente, Wim Touw brengt de melk bij je thuis en Nel de Koning wordt weer kleuterjuf. En ik ga het Parool weer bezorgen.
 
Dan loopt je goeie humeur wat kleine butsen op, dat zal iedereen begrijpen. Op naar Albert Heijn, boodschappen doen. Daar zie je dat de Rabobank op een prachtige plek een geldautomaat heeft mogen plaatsen. Een toiletgebouw voor de mensen met bootjes is onmogelijk, maar drie geldautomaten in een straal van vijftig meter, dat is onvermijdelijk.
 
Als ik niet oppas, word ik – toch en tegen mijn zin – mopperig. Ondanks mijn priemgetallen, ondanks Bill Withers. Misschien helpt het als ik meer medestanders heb. Ik roep iedereen op om vaker op de wekker te kijken en te genieten van de prachtige cijfercombinaties. Hou je niet van priemgetallen, kies gerust een andere favoriet. Heb je die Bill Withers nooit gemogen, kies je eigen leukste liedje. Als er veel meer mensen vrolijk aan de dag beginnen, heeft dat vast en zeker een positieve invloed op het humeur van de dag. Samen maken we de wereld een beetje vrolijker, daar ben ik van overtuigd.

Erik van Itterzon is boekhandelaar in Hoofddorp. Wat hem hier in het dorp niet lukte, fikst hij in de grote polder. Literatuurliefhebber pur sang. Brengt desnoods de boeken bij u thuis. Scherpe pen, gedrenkt in relativeringsvermogen en humor. Eigenwijze kerel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin