Pierre’s Pennenstreken: ‘Woningmarkt’

Dichtgetimmerde huurhuizen op de Bilderdammerweg

Pennenstreek 339. De toewijzing van sociale huurwoningen verandert – bij 15(!) gemeenten en 14(!) corporaties in de regio’s Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland. Van 2 juni tot en met 28 juli 2020 kunnen inwoners in hun eigen gemeente een reactie geven op het voorstel. Eind 2020 wordt door de vijftien gemeenteraden hierover een besluit genomen. Alle informatie over het voorstel is te vinden op socialehuurwoningzoeken.nl.

Het valt niet mee om ‘mee te denken’ over wat door wethouder Robert van Rijn een ‘compromisvoorstel’ wordt genoemd. Het systeem lijkt wat rechtvaardiger, omdat ‘urgent’ niet alleen wordt bepaald door het aantal jaren dat je op de wachtlijst staat, maar ook door ‘bijzondere omstandigheden’, zoals bijvoorbeeld: echtscheiding met of zonder kinderen, inwonende gezinnen en problematisch thuiswonende jongeren.

Het nieuwe puntensysteem blijft wat de ‘wachtlijst’ betreft, zoals het was: ‘één Wachtpunt per jaar. Maar je krijgt een extra Zoekpunt per maand (met een maximum van 30) als je blijkt ‘actief te zoeken’, dat wil zeggen: ‘vier keer per maand reageren op een passende woning’ – als je dat niet doet, gaat er een punt af. Een extra Situatiepunt per maand (maximum 12) krijgt diegene die in een onhoudbare gezinssituatie verkeert.

De woningzoekende met de meeste punten, krijgt het eerst een huurwoning. Als hij of zij tenminste arm genoeg is. Want dat blijft hetzelfde: het gezinsinkomen mag niet hoger zijn dan bruto € 39.055 per jaar, oftewel € 2500 netto per maand. Bij een kale huur van maximaal € 737,14, hou je nog geen € 1765 (voor een gezin!) over om van te leven – en daar gaan ook gas, licht en water vanaf.

‘Markt’
Ook al is het nieuwe systeem een hele verbetering, je vraagt je toch af, of hier wel sprake is van een ‘woningmarkt’. Want de ‘echte’ markt is die van de ‘vrije huur’, die gedomineerd wordt door speculanten. Wij krijgen – ook tijdens deze coronacrisis – nog steeds folders in de bus van vastgoedboeren die je een hoog rendement beloven als je je geld belegt in bouwprojecten van huurwoningen. Ook zie je in de buurt steeds meer woningen waarvan de bewoners onbekend zijn – maar waar wel af en toe het licht brandt, iemand naar binnen gaat of een onbekende auto voor de deur staat…

Je moet over flink wat geld beschikken, wil je nog een huis kunnen kopen; De gemiddelde prijs per m2 van koopwoningen in Aalsmeer is € 4.074,-. Dat kunnen alleen de rijken zich veroorloven – of degenen die al een huis hébben.

Zo’n 28 procent van de Aalsmeerders woont alleen. Er zijn nogal wat ouderen bij, die best wat kleiner zouden willen wonen. Laten we hopen dat ook voor hen nog wat gebouwd wordt.

Tekst Pierre Tuning, foto archief AV

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel