Pierre’s Pennenstreken: ‘Openbaar Verval’

Busstation Zaandam (Foto PT)

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 453. ‘Deze verbinding vervalt’. Gek word je ervan. OV was tijdens de coronacrisis al tot op het bot uitgekleed, nu wordt het met de dag onbetrouwbaarder. Dat geldt voor alles: het vliegtuig, de trein, de bus. Wanhoop, chaos, deceptie. Dus: als het effe kan, zo gauw mogelijk in de eigen auto – als je die hebt. En dan… in de file. De drukte in de ochtend- en avondspits bereikt een recordhoogte.

Wij hadden zes minuten op het prachtige station van Zaandam om van de trein naar de bus over te stappen. Ouderwetse ‘bewegwijzering’ geeft de richting van het busstation aan: flink doorlopen, díe kant op. Dus de lift voorbijgelopen die naar het busstation afdaalt – dat blijkt als wij bij een van de vele broodjeszaken navraag doen. Bus gemist. Geen nood, wij zijn een half uur te vroeg, wij nemen de volgende bus wel.

Wegwijzers op Station Zaandam (Foto Website OV)

‘Bus vervalt’. Om toch op tijd onze bestemming te bereiken de taxistandplaats bezocht: een stuk of vijftien lege plekken, een verlaten wachthuisje met afgescheurde posters, nergens informatie. Na een kwartier verschijnt een taxi – om enkele passagiers af te zetten en er als een haas vandoor te gaan naar een oproep elders…

Dus op het busstation – een overzichtelijke glazen gang, met digitale informatieschermen (waarvan de helft niet functioneert) en automatische schuifdeuren die toegang verlenen tot de diverse buslijnen – op een staalstaven fakir-bankje gewacht op de bus die wél gaat. En die ons naar onze bestemming brengt. Een half uur te laat voor de voorstelling, dat wel.

Het moderne station van Zaandam is het zoveelste voorbeeld van prachtige plannen op de tekentafel. Veel aandacht en geld voor de ‘hardware’: gebouwen en voertuigen; en nauwelijks voor de ‘software’: het personeel – Connexxion komt in Noord-Holland zo’n honderd buschauffeurs te kort. Niet lang geleden gingen de chauffeurs-in-het-streekvervoer in staking voor hoger loon – het NS-personeel kreeg er na estafettestakingen 9 procent bij. Dus…?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin