Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 422. Het moet een jaar of 60 geleden zijn. We sliepen in een zeilboot, een ‘grote BM’, op luchtbedden onder een dekzeil. De krat pils in het ‘vooronder’ werd alleen overdag aangesproken, als het feest in De Bonte Koe nog niet begonnen was.
Sommigen hadden een tentje opgezet, op een nabij grasveld. Wie waar zou overnachten – en met wie – was aan het begin van de avond niet altijd even duidelijk. De sportievelingen die meededen aan de zeilwedstrijden, bleven meestal buiten beeld; die moesten ’s morgens vroeg op. Maar als het trio van pianist Paul Ruys begon te swingen, gingen wij los. In mijn herinnering was het altijd mooi weer; ik droeg een korte broek en danste op blote voeten. Gek genoeg ben ik nooit in glasscherven getrapt – je hoorde nog wel eens wat breken.
Hij was echt onvergetelijk, zo’n Kaagweek; ik had nooit gedacht dat ik die in mijn leven ooit nog eens zou meemaken…
Geduld
Nu, rond de jaarwisseling van 2021-2022, is het toch gebeurd. De week dat de D66-ministers van het Kabinet Kaag-Rutte bekend raakten! Wie zou dat geen ‘Kaagweek’ noemen? Sigrid Kaag in het centrum van de macht op Financiën, topwetenschapper Robbert Dijkgraaf op Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, coronabestrijder Ernst Kuipers minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ‘klimaatdrammer’ Rob Jetten minister voor Klimaat en Energie, Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken naar Defensie (zij is afgestudeerd historica met als specialisatie internationale betrekkingen) en Franc Weerwind, burgemeester van Almere, minister van Rechtsbescherming.
“Het was meer dan een half jaar lang vallen en opstaan,” schreef Sigrid Kaag aan de leden van haar partij, “om jouw keuze voor D66 om te zetten in resultaten. We hebben het geduld van mensen op de proef gesteld.”
Het is niemand meegevallen. Maar D66 was, wat je zou kunnen noemen ‘schatplichtig’ aan de progressieve kiezers die de vorige keer op andere partijen hebben gestemd, maar in maart van 2021 waren ‘overgelopen’. Want, waar kwamen de nieuwe kiezers voor D66 vandaan? Zo’n 16 procent had bij de vorige verkiezingen niet gestemd, 12 procent stemde GroenLinks, 8 procent VVD, 7 procent PvdA, 6 procent SP en 5 procent CDA.
Die verkiezingen waren zo lang geleden, dat bijna iedereen ze tijdens de corona-kabinetsformatie was vergeten. Tijdens deze Kaagweek werden we er weer aan herinnerd.
Foto archief AV/Arjen Vos
Eén reactie
Dedain-66