Pierre’s Pennenstreken: ‘Halte Foutplein’

Houtplein (Foto Google Streetview)

Door: Pierre Tuning. (Pennenstreek 473) Op weg naar Heemstede-Aerdenhout konden wij voor het eerst gebruik maken van de mogelijkheid om over te stappen op een nieuwe bushalte in Haarlem. Een uitkomst. Dachten wij…

‘De bussen rijden geruisloos over het Houtplein’ meldde het wegenbedrijf Dura Vermeer vol trots. ‘Dura Vermeer is in opdracht van de gemeente Haarlem aan de slag met de herinrichting van het Houtplein in Haarlem. Na een periode van tien maanden zijn de werkzaamheden aan het busknooppunt afgerond en komt het plein weer tot leven. Op zondagochtend 3 september om 06.54 uur stopte de eerste bus op het vernieuwde Houtplein. Door de herinrichting heeft de bus vrij baan en is het een veiligere plek voor fietsers en voetgangers geworden. Bij de werkzaamheden aan het busknooppunt is samengewerkt met busmaatschappij Connexxion, provincie Noord-Holland, ingenieursbureau Witteveen+Bos en de gemeente.’

De overstap op de twee weken oude bushalte leek aanvankelijk probleemloos te gaan. Op de heenweg. Maar op de terugreis bleek het OV toch weer onberekenbaar – en reden om enige krachttermen te uiten die je vooral op zondag niet hoort te gebruiken. En… om het volgende schrijven te richten aan de scheppers van het knooppunt:

Geachte ‘herinrichters’,

Afgelopen zondag 17 september 2023 maakten wij voor het eerst kennis met de splinternieuwe bushalte Centrum/Houtplein in Haarlem. Wij stapten gemakkelijk binnen een paar minuten van Connexxion buslijn 340 over naar buslijn 80 richting Zandvoort. Vanaf hetzelfde ‘halteperron’! Op de terugweg dachten wij op dezelfde manier over te stappen van de 80 naar de 340. Daarvoor hadden wij, volgens OV9292, 4 minuten de tijd. Bus 80 bleek een paar minuten vertraging te hebben, maar wij waren nog net op tijd bij de bushalte Centrum/Houtplein uitgestapt om de 340 te halen. En inderdaad zagen wij de 340 verschijnen – die onze bushalte negeerde en doorreed…!

Bij nader inzien – de 340 was al in de verte verdwenen – bleek ‘onze’ bushalte 50 meter verder weg te liggen! De bushalte Centrum/Houtplein bleek uit twee bushaltes te bestaan, die werden gescheiden door een straathoek met struiken en het Lorentzplein (zonder verbindend zebrapad).

Het is bijzonder vreemd te noemen, dat de overstap op de heenweg van hetzelfde ‘halteperron’ kan plaatsvinden, terwijl je voor de terugweg 50 meter verderop moet zijn.

De desbetreffende eenzame halte van de buslijn 340 in de richting Uithoorn zag er net zo nieuw uit als het hele ‘busknooppunt’ Centrum/Houtplein, dus moet dat door ‘iemand’ zo ontworpen en bedacht zijn. Welnu, ik ben zo vrij om deze persoon een ‘oen’ te noemen. De kosten van zo’n extra onnodige bushalte zullen niet gering zijn geweest. Om Nescio te citeren: ‘God zegene de autoriteiten, als het kan, een beetje hardhandig.’

5 reacties

 1. Man bijt hond is een televisieprogramma dat, kort gezegd, klein nieuws wat groter maakt. En dus niet bedoeld als aanspreektitel voor de schrijver van dit stuk.
  En ik lees de opsomming in de nadere toelichting, maar eerlijk…het is letterlijk en figuurlijk toch wat ver van mijn bed.
  Ik ken het bereik van AalsmeerVandaag niet, maar deze Pennenstreek komt m.i. niet op de juiste bureaus terecht. Is dat het doel van deze Pennenstreek? Waarschijnlijk niet. Lucht het de schrijver op dit van zich af te schrijven? Waarschijnlijk wel. Missie geslaagd.

 2. ‘Man bijt hond’, hond kermt en keft terug: Het gaat niet om ‘man mist bus’. De bushalte aan de oostzijde is voor de lijnen 3, 50, 80, 255, 340, 346, 356, 568 en 680, de westzijde voor 3, 50, 80, 255, 346, 356, 568 en 680 – maar niet 340!
  Daarvoor moet je 50 meter verderop zijn: een extra – ik zeg het nog maar eens ‘overbodige’ – splinternieuwe bushalte, alleen voor de 340. Maar met dezelfde naam: Centrum/Houtplein!

 3. ..en er valt nog wel zo lekker veel te klagen over het openbaar vervoer BINNEN Aalsmeer, of het ontbreken daarvan.. of bijvoorbeeld alle ongebruikte bushaltes die maar niet worden opgeruimd door onze gemeente. Probeer wat rond te lopen in ons dorp en je struikelt letterlijk over de inspiratie.

 4. Dit lijkt me eerder een berichtje voor HaarlemVandaag.nl of zo.
  Schrijver miste blijkbaar inspiratie.
  Man bijt hond, man mist bus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin