Pierre’s Pennenstreken: ‘Groepskunst’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 408. Kunst – hier is wel eens discussie over (zie de commentaren op de Kunstroute) – is iets heel persoonlijks, heel individueels. Maar er is tenminste één kunstvorm die alleen in groepsverband kan ontstaan, en dat is muziek – in het bijzonder: jazzmuziek. Zoals de pianist Mike del Ferro het uitdrukt: ‘Ik speel graag onbekende noten, schema’s en klanken. Het is zonde me op één bepaalde stijl te richten. Dat voelt voor mij saai aan en bovendien ben ik een jazzmusicus: die moeten uitgedaagd worden en altijd improviseren.’

Door wie uitgedaagd? Door andere ‘muzikanten’ – de muzikanten met wie je, soms avond-aan-avond, samenspeelt en de muzikanten die het allemaal heel anders aanpakken en die je ‘op ideeën brengen’…

Hoe Mike del Ferro dat doet, moet beslist kijken naar het portret dat het VPRO-programma ‘Vrije Geluiden’ van hem heeft gemaakt (klik op deze link!).

Bacchus
Mike del Ferro (1965) heb ik al bijna vanaf zijn ‘geboorte als pianist’ leren kennen, via mijn Journaal-collega en jazzvriend Joop van Zijl. Diens stiefzoon was drummer in het schoolbandje met Mike op piano. Wij hoorden hem begin jaren ’90 voor het eerst op een ‘Journaalfeestje’ in, ik meen een ‘s-Gravelands etablissement.

Toen er jazzconcerten in Bacchus werden georganiseerd, lag het voor de hand om de talentvolle jonge pianist, die inmiddels een zeer professioneel trio had gevormd, te vragen voor de eerste ‘Jazzbacchanalen’ in het culturele café. In het voorjaar van 1993 presenteerde hij hier zijn eerste cd, ‘Introducing’, met de Belgische saxofonist Frank Vaganée. Twee jaar later gevolgd door de cd: ‘Live’.

Inmiddels is Mike del Ferro ‘een internationaal geroemd pianist met een enorme muzikale veelzijdigheid die inmiddels heeft geresulteerd in een concertpraktijk in tot nu toe 117  landen, variërend van solorecitals tot crossovers met traditionele muziek. Dit laatste in de meest uiteenlopende landen over de hele wereld.’

Mike heeft bij Challenge Records International een exclusief contract getekend voor een serie van 10 cd’s genaamd ‘Songs Inspired by Wandering the Globe’, die gebaseerd zijn op zijn reizen. Het eerste album, ‘The Journey’ is in maart 2012 uitgebracht, het 2de album, ‘Impressions from Brazil’ is in augustus 2013 verschenen, met als gast de Braziliaanse Zangeres/Gitariste Ceumar. Het 3de album, ‘The Johannesburg Sessions’, opgenomen in Zuid Afrika, verscheen in 2015. De 4de cd in deze serie, ‘Italian Opera Meets Jazz’ met het Metropole Orkest en sopraan Claron McFadden, verscheen in 2016. Alle albums in deze serie kregen een Edison Nominatie.

Mike del Ferro en Frank Vaganée @ Lamot Mechelen – foto David Legrève

Happy Notes
Na een lange pauze speelt ‘de jazztandem van saxofonist Frank Vaganée en pianist Mike del Ferro’ weer een seizoen samen – in 2012 nemen ze hun derde cd op: ‘Happy Notes’. Ook Frank Vaganée heeft dan een glanzende carrière gemaakt, als oprichter en artistiek leider van het baanbrekende Brussels Jazz Orchestra. De documentaire ‘Bring it to the People – The film about the Brussels Jazz Orchestra’ geeft een unieke en intieme inkijk in de werking van het wereldberoemde jazzorkest.

En nu, bijna 30 jaar na hun eerste kennismaking, is KCA erin geslaagd de Del Ferro/Vaganée Group weer voor één uniek concert te verenigen. Dertig jaar van steeds nieuwe muzikale ervaringen, samengebracht in Bacchus. Vernieuwend, elkaar uitdagend en inspirerend – dat is de groepskunst van het samenspel dat jazzmuziek heet.

Zaterdagavond 9 oktober 2021 in de Bacchus-zaal; aanvang 20:30 uur.
Entree: € 20,00 per concert  – Jazzclubleden € 15,00
Tickets verkrijgbaar bij de KCA Ticketshop – coronapas vereist.

Foto boven PT


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel