Pierre’s Pennenstreken: ‘Wooncrisis’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 406. Dat er in Nederland niet alleen sprake is van woningnood, maar van een echte wooncrisis, daarvan is iedereen nu zo langzamerhand wel overtuigd. Bezie de massale betogingen in Amsterdam van zondagmiddag 12 september 2021.

Vorige week maandag schreef ik een brief gericht aan de Gemeenteraad van Aalsmeer, over de verkeersproblemen in ‘mijn’ Ophelialaan. En de vrijdag daarop werd ik op mijn wenken bediend, zo leek het: er verschenen plotseling borden met ’30 km’. Die kwamen er natuurlijk niet (alleen) door mijn stukkie: de hele buurt was eerder allang actief met een handtekeningenactie om dat voor elkaar te krijgen!

Verkeersproblemen zijn voor de ‘lagere overheden’ zoals gemeenten en provincies gemakkelijker aan te pakken dan de crisis op de ‘woningmarkt’ – zoals de volkshuisvesting tegenwoordig wordt genoemd. Maar er kan wel iets worden gedaan. In een brief aan de Gemeenteraad heb ik enkele mogelijkheden aangestipt:

Aan de Gemeenteraad van Aalsmeer
Aalsmeer, 6 september 2021

Edelachtbare Dames en Heren,

Hierbij wend ik mij tot u met enige persoonlijke sores (en dat van andere aanwonenden), mijn eigen woonstraat betreffende, zoals ook gepubliceerd op aalsmeervandaag.nl als ‘Pennenstreek 405 Opheliastraatje’. In de hoop dat u op actie zult aandringen om de verkeersveiligheid in de Aalsmeerse straten te verbeteren:

  • 30 km zone;
  • Rotonde.

Drempels hinderen toesnellende hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie) te veel; die moeten in noodgevallen (veel) harder dan de maximumsnelheid kunnen rijden.

Ernstiger is de woonproblematiek zoals aangesneden in ‘Pennenstreek 401 Nergenshuizen’ en ‘Pennenstreek 404 Jongerenhuisvesting’, eveneens gepubliceerd op genoemde website.

Het is gebleken dat ‘jongerenwoningen’ mettertijd ‘ouderenwoningen’ en zelfs ‘vastgoed-investeringswoningen’ worden. Ook leegstand is een probleem dat de wooncrisis verergert: zowel de leegstand van winkels en bedrijfspanden als de leegstand van koop- en huurhuizen.

Ik besef dat er niet altijd een eenvoudige oplossing is voor een ingewikkeld probleem. Toch zie ik in sommige gemeenten maatregelen genomen worden die in de goede richting wijzen. Te denken valt aan:

  • Jongerenhuisvesting moet voor jongeren blijven; als die worden (door)verkocht, dan alleen aan jongeren onder de dertig jaar. Altijd.
  • Boete op leegstand; dat dwingt de eigenaar om creatief te zijn in het vinden van huurders – kleine speciaalzaken, galerietjes, etc.
  • Het gemakkelijker maken om winkel- en bedrijfspanden te verbouwen tot woningen – door een vlotte bestemmingswijziging.
  • Een zelfbewoningsplicht maakt het voor ‘vastgoedcowboys’ moeilijker om de huizen- en huurprijzen op te drijven.

Ten slotte nog een aanbeveling. Het zou de moeite waard zijn, te onderzoeken waarom er zo veel huizen – koop- en huurwoningen – nu al meer dan een jaar leegstaan, in tijden van grote woningnood.

In de hoop dat dit schrijven ons hooggeachte gemeentebestuur tot daadkracht prikkelt, verblijf ik,

Met verschuldigde hoogachting,

Pierre Tuning
Ophelialaan 59
1431 HA Aalsmeer

Foto’s Arjen Vos en Pierre Tuning

2 reacties

  1. +1 voor punt 3 in de aanbevelingen: Het gemakkelijker maken om winkel- en bedrijfspanden te verbouwen tot woningen – door een vlotte bestemmingswijziging.

    Eigenaar van gefotografeerd perceel aan thijsselaan is al jaren met gemeente in overleg zonder enig vooruitzicht.

  2. Waarom staan zo veel huizen leeg? Zeker is dat ze niet zijn bestemd voor mijn zoon van begin 30 die onlangs te horen kreeg nog 20 jaar geduld te moeten hebben voordat hem zo’n huis wordt toegewezen. Er zijn veel kortere (om)wegen, ik weet het. Ook Pierre zou daar heel gemakkelijk achter kunnen komen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel