Pierre’s Pennenstreken: ‘Winterhitte’

Brand bij Poolse supermarkt op 8 december 2020 (Foto archief AV/Laurens Niezen Fotografie)

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 371. Het jaar 2020 is het warmste jaar ooit, sinds het begin van de metingen, meldt het KNMI. En in allerlei opzichten beleven wij de heetste winter. Die begint op maandagavond 13 december, als Rutte een ‘harde lockdown’ aankondigt, van zeker vijf weken. Niks normaal: geen (familie)feest tijdens Kerst, een bomaanslag op een Poolse winkel (in onze straat!), een vuurwerkverbod met Nieuwjaar, de vaccins in aantocht. En o ja… nog wat politieke dingetjes: het Brexit Drama, de Thierry Baudet Klucht, de Geert Wilders Komedie en het Donald Trump Spektakel.

Niks gaat zonder slag of stoot. Marks Rutte wordt tijdens zijn toespraak geconfronteerd met protesterende ‘wappies’ (Youp) aan de overkant van de Hofvijver. Ook zijn er veel protesten tegen het vuurwerkverbod; ‘Mugs Vuur’ – met 2,88K abonnees – laat zien wat er allemaal afgestoken kan worden. De honderden reacties zijn ‘super’ enthousiast – uiteraard onder laffe pseudoniemen als: Pyrofreak 050, Tefqoh, Nn Rr, Mr Kush, xDeamZz, bosna, Flipper enz. En de gevolgen zijn zichtbaar: de politie meldt ‘veel overlast tijdens de jaarwisseling en net zoveel geweld tegen hulpverleners als andere jaren’, de luchtvervuiling is wat minder en er komen ‘slechts’ 400 in plaats van 1300 vuurwerkslachtoffers naar het ziekenhuis.

De coronavaccinatie is een fel discussiepunt. Dat bijna heel Nederland in de kindertijd zonder morren is ingeënt tegen bof, difterie, kinkhoest, tetanus, mazelen, rodehond en polio, is vergeten. Maar nu de eerste prik is toegediend, staat iedereen in de rij. Wie krijgt als eerste een vaccin?

In Engeland rampzalige ontwikkelingen. Een besmettelijke virusvariant eist een recordaantal doden. In Londen is de noodtoestand uitgeroepen. En door de Brexit zakt de economie verder in elkaar en stijgt de werkloosheid. Boris Johnson die de corona onderschatte en die aan de wieg staat van Brexit, ziet zijn populariteit dramatisch dalen. Hoe leugenachtig Groot-Brittannië uit de EU is gerommeld, is goed te zien in de speelfilm ‘Brexit: The Uncivil War’.

Leugens
Donald Trump, de gevaarlijkste leugenaar van onze tijd, is ontmaskerd. Zijn poging tot een staatsgreep is mislukt. Ook de Republikeinse senatoren die hem altijd hebben gesteund, moeten het Capitool uit vluchten. Zelfs zijn slaafse vazal Mike Pence laat hem in de steek. Trump die eerst zo ‘trots’ was op het bezetterstuig, is nu gedwongen te verklaren dat zij gestraft moeten worden. Toch zijn we nog niet van hem af.

Ook de Nederlandse aanhangers van de gevallen Amerikaanse despoot tieren nog welig. Thierry ‘draaikont’ Baudet houdt stand dankzij een schare blinde bewonderaars die hem trouw zijn gebleven. Trump is met zijn volstrekte genialiteit voor Baudet een lichtend baken in donkere politieke tijden geweest. Hij heeft gezegd dat Trump het slachtoffer is van ‘het grootste verkiezingsschandaal uit de moderne geschiedenis en in de VS’. En, ondanks de Brexit-tragedie houdt hij vol dat Nederland de EU moet verlaten.

Geert Wilders doet daar nog een flinke schep bovenop. ‘Donald Trump verdient geen impeachment, maar een Nobelprijs!’ heeft hij ooit gezegd. Bij een speech in Florida heeft de PVV-leider hard uitgehaald naar de islam, de ‘zwakke leiders’ van Europa… en naar de Democraten, die Donald Trump proberen een pootje te lichten. In het kersverse verkiezingsprogramma van de PVV schrijft Wilders dat zijn partij trots is op de eigen cultuur. ‘We laten ons geen racisme aanpraten.’ Hij wil terug naar ‘een land zonder hoofddoekjes, maar met oer-Hollandse gezelligheid’, zoals de sinterklaastraditie met Zwarte Piet. De PVV wil de grenzen kunnen sluiten voor ‘gelukzoekers en immigranten uit islamitische landen’. Er moet een ‘ministerie van Immigratie, Remigratie, en De-islamisering komen’ en mensen met een dubbele nationaliteit mogen geen stemrecht meer krijgen. En natuurlijk moet Nederland de EU uit.

Trump en de Trumpisten – niks geleerd en stug volhouden. De kiezers zijn gewaarschuwd wat er kan gebeuren als het populisme regeert. Maar ja, leugens zijn ook maar een mening, en wij erkennen niet graag dat wij het mis hebben gehad…

2 reacties

  1. De VVD schuift op naar het midden (hoger minimum loon) maar om nu Rutte Marks Rutte te noemen lijkt mij wat voorbarig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel