Pierre’s Pennenstreken: ‘Kiescheckwijzerstemkompas’

Verkiezingsbord in de Ophelialaan (Foto Arjen Vos)

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 475. Wat moeten we straks? Truus Tractor of Pietje Pokergezicht? Frans Stoelendans of Miss Jesselkus? Wij gaan altijd stemmen, dat is een democratische plicht, maar op wie? Er zijn meer partijen dan Albert Heijn aan schoonmaakmiddelen heeft. Keuzestress! Op zoek naar vastigheid in dit snel veranderende politieke ‘krachtenveld’, zoeken wij onze toevlucht bij de ‘tools’ die door allerlei media worden aangereikt.

We beginnen eerst maar eens met het in vullen van de StemWijzer. ‘Test je politieke voorkeur aan de hand van 30 stellingen’. Het resultaat is (1) D66, (2) VOLT, (3) PvdA/GL. Daar kunnen wij wat mee. Rob Jetten van D66 is een slimme man, ‘het beste jongetje van de politieke klas’, met ministerservaring op een moeilijke en belangrijke portefeuille: Klimaat en Energie. Laurens Dassen van VOLT is een goede debater, wil zo ongeveer hetzelfde als D66, maar dan op Europees niveau. En Frans Timmermans heeft in Europa laten zien dat hij, ondanks alle tegenwerking, heel wat voor elkaar kan krijgen.

We proberen Kieskompas. ‘Met de tools van Kieskompas hebben kiezers veel mogelijkheden om te achterhalen waar politieke partijen voor staan en waar ze van elkaar verschillen. De informatie in alle tools van Kieskompas is gecheckt, alle antwoorden van politieke partijen zijn gecontroleerd. Dat maakt Kieskompas tot de meest betrouwbare stemhulp.’ Nu is de uitkomst (1) VOLT, (2) D66 en (3) PvdD. Net als de dierenpartij vinden wij dat de bio-industrie volkomen uit de hand is gelopen en dat de veestapels drastisch moeten worden ingekrompen. Maar met al te radicale maatregelen, zoals het verbod op circusdieren of hertenkampen – ook als deze zoogdieren zodanig gedomesticeerd of gehospitaliseerd zijn dat zij ‘in het wild’ nooit meer zouden kunnen aarden – hebben wij niet veel op!

Dus nu de Stemchecker van de Volkskrant ingevuld. ‘Deze kieswijzer is geen stemadvies, maar kijkt naar wat partijen daadwerkelijk hebben gestemd in de Tweede Kamer (en níet naar wat ze beloven in campagnes). Vul de stellingen in, vergelijk uw politieke opvattingen met het stemgedrag van de fracties en kom erachter met welke partij u de meeste overeenkomsten heeft.’ De uitkomst, zowel bij mijn vrouw Marijke als bij mij, is wéér: D66 en VOLT die ex aequo op de eerste en tweede plaats uitkomen. Niks aan te doen.

Of toch… Even kijken op StemAdvies… ‘Stemadvies.nu is een kieswijzer met onafhankelijk en betrouwbaar stemadvies voor de Tweede Kamer verkiezingen in 2023. Wij helpen U met de vragen zoals: “Op wie moet ik stemmen” en “Welke partij past bij mij”. Deze kieswijzer onderscheidt zich door korte, heldere en zeer actuele vragen. Hiermee verlagen we de drempel voor iedereen die stemadvies zoekt. De enquête bestaat uit 30 vragen over voornamelijk actuele zaken die op dit moment het nieuws beheersen. Deze vragen zijn zorgvuldig opgesteld zodat er een zo onafhankelijk mogelijk stemadvies uit volgt.’ Ook hier – er is geen ontkomen aan! – blijken D66 en VOLT bij ons bovenaan te staan.

Voor wie er nog niet genoeg van heeft, heeft EW Magazine ‘de beschikbare stemhulpmiddelen onder elkaar’ gezet:

  • Via de tool van nl is het mogelijk anoniem chatten met andere stemmers op basis van stellingen en partijvoorkeur.
  • Met de lijsttrekkerstool van de NOS kunt u op basis van filters zien welke lijsttrekker het best bij u aansluit. De filters zijn op basis van geslacht, leeftijd en stellingen uit de stemwijzer van ProDemos.
  • Het KiesHart van tv-programma Hart van Nederland (SBS 6) vergelijkt aan de hand van dertig stellingen uw persoonlijkheid met die van de politici. Het KiesHart geeft geen stemadvies, maar ‘laat zien dat volksvertegenwoordigers als mens op ons kunnen lijken’.
  • Op nl kunt u zelf partijen selecteren en stellingen invoeren, die vervolgens doormiddel van kunstmatige intelligentie worden geanalyseerd.
  • De Technologie Kieswijzer besteedt aandacht aan de kansen en bedreigingen van de digitalisering. Na het invullen van zeventien vragen ziet u welke partijen het best aansluiten bij uw antwoorden.
  • Het Klimaat- en EnergieKieskompas vergelijkt de groene standpunten van de partijen.
  • Het WoonKieskompas vergelijkt de woonstandpunten van de partijen.
  • De Jongeren Kieswijzer van IZI Solutions, NJR en FNV Young & United zet de partijen naast elkaar op basis van thema’s die voor jongeren belangrijk zijn.
  • nu van COC Nederland biedt een overzicht van hoe partijen over lhbti+kwesties denken.
  • Young Voice van ProDemos is een stemwijzer voor jongeren, een groep die minder vaak stemt. Je selecteert minimaal vier onderwerpen die je belangrijk vindt.

Voor wie daar nog niet genoeg van heeft, zijn er in de berm van de digitale snelweg nog wel meer ‘stemhulpmiddelen’ te vinden. Ook hier is het weer moeilijk kiezen. Keuzestress!

Om de knoop door te hakken, hebben mijn vrouw en ik besloten, op D66 en VOLT te stemmen. De een VOLT en de ander D66. Wat moeten we anders?!

3 reacties

  1. De heer Van Dam dicht aan HAFMO na zijn dood een grotere beweeglijkheid toe dan wat deze luisterrijke politicus (ik heb hem nog persoonlijk gekend) bij zijn leven heeft gekenmerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel