Pierre’s Pennenstreken: Digitaal

Jazz op de Haven (Foto archief AV/Arjen Vos)

Pennenstreek 359. Nu de lijfelijke contacten zijn verboden, nu mensen niet meer mogen samenkomen, nu ontmoetingen verplicht afstandelijk zijn, moeten wij ons behelpen met de media. De meest kwetsbaren, zieken en ouderen, hebben soms alleen maar een ouderwetse telefoon om met hun dierbaren te communiceren – en een radio, tv of zelfs nog een krant om zich te informeren (of even aan iets anders te denken).

De iets jongere generatie is meestal wel gezegend met digitale ‘tools’. Die kan skypen, chatten, twitteren, browsen, e-mailen, facebooken en… YouTube waarvoor nog geen Nederlands werkwoord beschikbaar is.

Het is mogelijk om op afstand bijeen te komen, te vergaderen of met thuiswerkende medewerkers zelfs een ‘vrijdagmiddagborrel’ te organiseren (zonder gevaar voor je rijbewijs)!

Via YouTube kun je ‘inloggen’ op allerlei ‘livestreams’ – en zo genieten van je favoriete artiesten. Dat internet het mogelijk maakt voor muzikanten om letterlijk grenzeloos samen te spelen, bewijzen meer dan 75 Cubanen over de hele wereld (verschillende locaties op Cuba, in Florida, Spanje en Japan!), die gezamenlijk ‘Guantanamera’ zingen.

Alle muzikanten zitten in deze coronaperiode noodgedwongen thuis. Velen zijn zzp’er en hebben al die tijd ‘0 inkomen’! Maar ze willen allemaal spelen en van zich laten horen. Leden van het Rotterdams Philharmonisch spelen vanuit hun huiskamer ‘Ode an die Freude’ van Beethoven. Indrukwekkend en spectaculair.

Trompettiste Saskia Laroo geeft met pianist Warren Byrd live concerten ‘Jazz In The Kitchen’. Donaties zijn welkom. Pianist Mike del Ferro heeft zijn eigen YouTubekanaal waarop je je kunt abonneren.

In Aalsmeer gaat het Flower Festival (19-24 juni) niet door. Op de website van ‘Floriworld’ lijkt nog niets aan de hand en opent de ‘flower experience’ op 11 mei 2020 haar deuren; tickets à € 23,50 zijn al te bestellen!

Zo’n optimisme heeft de Nieuwe Meer niet. Natuurlijk wordt erop gehoopt dat het Jazz Weekend van 19-21 juni door kan gaan. Maar in deze barre tijden is niets zeker – en moeten we het voorlopig doen met YouTube-filmpjes van trompettist Michael Varekamp, Katelijne van Otterloo en de Amstel Bigband.

De liefhebber van beeldende kunst kan nog steeds musea bezoeken. Virtueel – maar wel bijna allemaal, op Google Arts & Culture.

Wij zullen, naast Frans, Duits en Engels, een nieuwe vreemde taal moeten leren: Digitaal.

Toch wachten wij met ongeduld op het ‘echie’, dat wij weer mensen in levende lijve kunnen ontmoeten, beluisteren, zien optreden. Opgehokt en ingeblikt, dat is toch onmenselijk, dat lijkt toch eigenlijk nergens op?

Tekst Pierre Tuning

Eén reactie

  1. De opening van FloriWorld is ’tot nader order’ uitgesteld – blijkt al op 26 maart 2020 in het Vakblad voor de Bloemisterij te hebben gestaan. Maar nog niet op de website…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel