Pierre’s Pennenstreken: ‘Coronadip’

Passagiers op Schiphol in coronatijd (archief AV)

Pennenstreek 342. Je weet het nooit zeker, maar het ziet ernaar uit dat de corona-epidemie zich in onze gemeente ‘mild’ ontwikkelt. Als we de cijfers bekijken die op 18 juni 2020 in Het Parool  werden gepubliceerd, is Aalsmeer een witte vlek op de kaart. Het aantal nieuwe besmettingen per gemeente per 100.000 inwoners was hier in de afgelopen twee weken: 3,1 (1 melding). Dat is minder dan in de omringende gemeenten: Haarlemmermeer 4,5 (7 meldingen), Amstelveen 15,3 (14 meldingen) en Uithoorn 23,8 (7 meldingen). Hoe zou dat komen?

Misschien omdat er in Aalsmeer meer ‘eengezinswoningen’ zijn en er minder hoogbouw is. Aalsmeerders zitten meer in de tuin en hoeven niet ‘opgehokt’ in een flatje te zitten – zij hebben minder gezamenlijke trappenhuizen en liften die een bron van besmetting kunnen zijn. Is dat dat zo?

De bevolkingsdichtheid per vierkante meter is met 1577 inwoners in Aalsmeer minder dan in Amstelveen (2208) en Uithoorn (1622) – maar meer dan in Haarlemmermeer (781). Het percentage eengezinswoningen is met 75 procent in Haarlemmermeer, en 79 procent in Aalsmeer en Uithoorn bijna hetzelfde – maar in Amstelveen (49 procent) veel lager. Dat betekent inderdaad dat er in Amstelveen veel meer mensen in een appartement wonen. En… Amstelveen heeft veel meer besmettingen gemeld dan Aalsmeer en Haarlemmermeer.

Openbaar Vervoer
Waarom is het aantal besmettingen in Uithoorn zoveel hoger? De inwoners hebben iets minder de beschikking over een auto (810 per 100.000 inwoners) dan in Aalsmeer (846) en Amstelveen (923) – maar (veel) meer dan Haarlemmermeer (594). Als je met je eigen auto rijdt, kan je moeilijk besmet raken. Het zou kunnen zijn dat Uithoorn weliswaar ongeveer dezelfde ‘autodichtheid’ heeft als Aalsmeer, maar dat onze buren (veel) vaker de auto hebben laten staan omdat zij konden kiezen voor het OV.

Het Openbaar Vervoer is in Uithoorn (en Amstelveen!) beter geregeld dan in Aalsmeer. En het blijkt een gevaarlijke bron van besmetting. Omdat Aalsmeerders meer gedwongen zijn de auto te pakken, waren er minder besmettingen.

Elk nadeel heeft zijn voordeel.

Tekst Pierre Tuning

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel