Pierre’s Pennensteken: ‘Viraal’

Door: Pierre Tuning. Pennenstreek 355. Je merkt het zelf. Als je op straat vrienden of kennissen tegenkomt. Als je probeert even een praatje te maken op een afstand van anderhalve meter (twee armlengtes!). Of op een trottoir of in een winkelstraat met een boog van anderhalve meter om elkaar heen moet lopen. Het is bijna niet vol te houden.

Je komt toch dichterbij. Je kunt elkaar niet goed horen, dus onwillekeurig stap je naar elkaar toe. Als je een voorbijganger tegenkomt, loop je er toch maar vlak langs, verontschuldigend glimlachend; het kan vaak niet anders. En als iemand die je graag mag, je spontaan omarmt, kun je dat niet altijd afweren. Iedereen maakt wel eens een Grapperhausje.

Als je om je heen kijkt, zie je om je heen steeds meer dat de eerdere regels worden vergeten. De regels die een einde moesten maken aan de ‘eerste golf’ – weet je nog wel, toen de paniek toesloeg om dat er zoveel dood rondwaarde in de verpleegtehuizen, de ouderenzorg, de IC’s van de ziekenhuizen… Toen wij serenades brachten, bloemen en gebak, naar de ‘helden’ in de zorg, die zich te pletter werkten en het meeste gevaar liepen.

De mensen vergeten gauw. Op straat zie je steeds meer groepjes samenklitten. Het zijn vooral jongeren, die aan elkaar zitten, elkaar op de schouder slaan en schreeuwen – ook al staan ze (te) dicht bij elkaar. De Poel loopt vol met volle boten – en pramen… Meiden – ook jongens, en meiden en jongens – begroeten elkaar met een omhelzing. Zonder een ogenblik te denken: o ja, corona!

dichterbij
Misschien dat wij in Aalsmeer wat luchtiger omgaan met de regels, omdat het hier wel meevalt. Het aantal besmettingen loopt wel op, maar blijft toch nog lager dan in de andere gemeenten in de regio. Zeven weken geleden zijn er zes besmettingen gesignaleerd: dat is 1,9 per 10-duizend inwoners. De weken daarna wordt dit cijfer: 0,3 – 0,6 – 1,9 – 0,3 – 5,0 – 5,0. De laatste twee weken 16 besmettingen per week. Het komt dichterbij…

Als je de cijfers van Amsterdam bekijkt, loopt het aantal besmettingen dramatisch op. Zeven weken geleden 4,6 besmettingen per 10-duizend inwoners, daarna per week: 8,1 – 7,8 – 7,2 – 6,5 – 8,5 – 13,9. Volgens het RIVM waren er tussen 2 en 15 september in totaal 2066 besmettingen in de hoofdstad; dat is 23,67 per 10-duizend. Van alle gemeentes in onze regio is dit cijfer lager. In Ouder-Amstel: 19,96. Diemen: 15,92. Uithoorn: 12,55. Amstelveen: 11,45. En in Aalsmeer de minste: 8,47. Minder dan in de Haarlemmermeer (9,36), maar die gemeente behoort niet tot ‘onze’ veiligheidsregio. Aalsmeer is onderdeel van Amsterdam-Amstelland, waar het gemiddelde aantal besmettingen sterk  toeneemt. Ook het aantal ziekenhuisopnames loopt op. Daarom zijn wij door het kabinet ‘ingedeeld in de categorie ‘zorgelijk’ (niveau 2)’. En worden er extra maatregelen genomen.

pech
Je kunt zeggen dat Aalsmeer de pech heeft, te behoren tot één van zes ‘zorgelijke’ veiligheidsregio’s in Nederland. De hoge besmettingscijfers zijn vooral te danken aan Amsterdam. Maar je kunt ze ook beschouwen als een ‘blessing in disguise’ (een geluk bij een ongeluk), omdat een gewaarschuwd mens voor twee telt.

Regels, regels, regels. Het is lullig, het is k…, het is kl…, het is vervelend, maar het kan voorlopig niet anders. Want als het virus ‘viraal gaat’, gaan de oudjes voortijdig hemelen. Ikzelf (77) niet uitgesloten.

Foto archief AV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees vorig bericht

Hoe een minderheid een meerderheid kan gijzelen

Lees volgend bericht

Lezerspost: Verdrietig om gekapte bomen Machineweg


1 Reactie

Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *