Oud papier

Een column over afval. Maar wel afval dat opnieuw verwerkt kan worden. En omdat het hergebruikt kan worden hoeven er minder bomen gekapt te worden. Een mooie bijkomstigheid. Ik heb het over oud papier en karton. En ik mocht een keer mijn bescheiden steentje bijdragen aan de recycling hiervan.

Een mooie lenteavond en ik stond op een kraakwagen van Nijssen Recycling. Ik ging een avondje oud papier ophalen. Niet omdat ik een straftaak had, wat sommige mensen gedacht moeten hebben toen ze me in mijn gele hesje zagen ploeteren. Je zag ze soms verbaasd kijken wat ik op zo’n stoere vuilniswagen deed. “Ja mevrouw, dat krijg je als je drie keer te hard hebt gereden hé….”.

Bijna 500 ton papier
Vreemd eigenlijk dat het beroep van vuilnisman- of vrouw soms geassocieerd wordt met minderwaardig of het zelfs als straf gezien wordt. Want het is eigenlijk best leuk werk om te doen. OK, je blijft er niet helemaal schoon bij en sommige dozen zijn erg zwaar, maar je bent lekker buiten bezig. En in het geval van het oud papier ophalen in Kudelstaart steun je ook nog eens het lokale verenigingsleven. Want de Stichting Supporting Kudelstaart, voorheen de Supportersvereniging, regelt al sinds 1969 het ophalen van het oud papier in het dorp. En met het geld dat hiermee verdiend wordt worden de lokale verenigingen geholpen. Een win-winsituatie dus in het kleine dorp. Vorig jaar is er door de 479.320 kilo opgehaald oud papier en de maandelijks georganiseerde kienavonden in het Dorpshuis een prachtig bedrag van ruim € 13.000 aan de Kudelstaartse verenigingen uitgekeerd.

Ik had de eer om namens Tennisvereniging Kudelstaart een keer op zo’n wagen te klimmen en oud papier op te halen in de Rietlanden, Proosdij Noord en de Mijnsherenweg. Eigenlijk zou manlief het doen, maar omdat hij een zeer pijnlijke slijmbeursontsteking aan zijn schouder had, was ik de klos. Maar al met al viel het ontzettend mee en werd het een gezellige avond. Met maar liefst zes wagens reden we door de straten van Kudelstaart met daarop vrijwilligers van TVK en de Pretpeurders. Per wagen wordt er op zo’n avond ongeveer zes tot zeven ton oud papier opgehaald. Dat is nogal wat.

Vieze bakken en losse deksels
Jammer was wel de kapotte wagen die ons halverwege de avond in de steek liet, waardoor de andere wagens wat extra moesten doen en het dus wat later werd. Maar kan gebeuren. Het was prachtig, maar ook dorstig weer. Gelukkig durfde ik bij bekenden aan te bellen met de vraag om wat te drinken, want daar hadden we niet aan gedacht en dat was wel handig geweest.

Jammer was ook dat veel bakken ontzettend smerig waren. Mensen maak ze af en toe eens schoon! Iets wat ik overigens zelf ook maar eens moet doen, nu wetende dat vele vrijwilligers hun handen vies moeten maken aan jouw smerige bak.

Handig is ook om de deksels, die niet goed of zelfs los op de bakken zitten, vast te maken. Regelmatig moesten we de wagen inklimmen om zo’n deksel te redden. Bij de verwerking van het papier zijn ze ook niet zo blij met dat blauwe plastic ertussen. Het kwam ook weleens voor dat heel de bak in de wagen belandde of dat het papier net achter de wagen viel. Maar dat was ‘de schuld’ van de wagen zelf.
Via de website van de gemeente Aalsmeer kan je een formulier invullen dat je afvalcontainer beschadigd is. Wel bijzonder is dat ze op hun website schrijven dat je het afval, dus ook papier, tijdelijk kwijt kunt in een vuilniszak in de beschadigde container. Dat moet je dus duidelijk niet doen!!! Doe het dan in losse dozen, want anders zit er weer plastic tussen het oud papier.

En dan nog een laatste tip of meer een verzoek: zet alsjeblieft de containers zoveel mogelijk bij elkaar in de straat. Dat maakt het werk van al die vrijwilligers een stukje makkelijker.

Respect
Ik heb respect voor de papierophalers gekregen en zal me zeker nog een keer aanmelden om weer mee te helpen. Hopelijk regent het dan niet, want dan worden de dozen ontzettend zwaar. Dit is overigens wel weer gunstig voor de kiloprijs waar de verenigingen weer van profiteren. Nu ik deze column typ komt het met bakken uit de hemel en passeert er net een wagen van de kledingophaaldienst met daarop een verzopen katje die de zakken één voor één in de wagen gooit. Dat gun je niemand, maar wat ben ik blij dat ik vorige week lekker in korte broek en shirtje een avond de verenigingen en het milieu mocht helpen. 

Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de oprichters van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. Doet veel vrijwilligerswerk.

3 reacties

  1. Herkenbaar verhaal, heb ook een enkele keer meegelopen voor VZOD. Respect voor alle vrijwilligers die elke maand deze klus klaren en zo bijdragen aan het verenigingsleven van Kudelstaart. Fantastisch initiatief van Stichting Supporting Kudelstaart.

  2. Ook ik heb verschillende keren geholpen, lang geleden, vond het altijd een sociaal gebeuren. Hoewel, Kudelstaart was toen nog niet zo groot!

  3. Mooi verhaal Ilse misschien ook leuk te vermelden dat in de begin jaren alle kranten nog werden uitgevouwen zodat ze verkocht konden worden aan de kwekers die ze gebruikte om bloemen in te rollen voor de veiling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin