Open? Gesloten? Ze doen maar wat, die winkeliers

Weet u waar ik me al tientallen jaren gruwelijk over opwind, zonder er iets over te zeggen? Over de openingstijden van onze Aalsmeerse winkels. Zeg eens eerlijk: kunt u volgen wanneer welke winkel open is?

Maandag
Doordeweeks openen ze in de ochtend doorgaans hun deuren ergens tussen 8 en 10 uur. Maar niet op maandagochtend. Een aantal winkels blijft dan lekker dicht. Een enkele is de gehele maandag gesloten.

Opmerkelijk is dat daar alle fietsenmakers onder vallen! Géén fietsenzaak open op maandag. Hebben ze samen vastgesteld dat klanten die dag nooit een lekke band krijgen? Vinden ze in koor dat de gebroken ketting van zondag best twee dagen kan wachten? Het lijkt me een gat in de markt.

De winkels sluiten op werkdagen om half zes of zes uur. Redelijk overzichtelijk, maar je moet het maar net weten als het half zes is. Een lastige tijd ook voor wie na vijven hijgend uit zijn werk komt aangescheurd, maar goed.

Woensdag
Woensdagmiddag zijn de meeste winkels gelukkig al weer vele jaren open. Die hebben het vrije dagdeel naar de maandagochtend verschoven. Daar wat in zit, voor bepaalde zaken althans.

U gelooft het waarschijnlijk niet, maar enkele jaren geleden is een groentezaak ertoe overgegaan niet alleen woensdagmiddag dicht te blijven, maar de gehele woensdag. Behalve wanneer er een feestdag meteen na een woensdag volgt. Dan zijn ze wel open… Hele dag dicht? Dan eet je je groente maar een keer minder vers, roepen ze clientèle toe. In feite sturen ze je rechtstreeks door naar de supermarkt waar ze eigenlijk zo de schurft aan hebben, omdat die “te goedkoop” is en “inferieure kwaliteit” levert.

Vrijdag
Vrijdag is ook zo’n topdag. Doe je mee aan de koopavond? De meesten haken af, want “er komt toch niemand” en “het kost me te veel geld”. Sommige neringdoenden plakken er na de vaste werkdag een extra uurtje aan, andere twee uur. Of ze dineren eerst een uur en gaan daarna weer twee uur open. Lekker handig allemaal. Gevolg: er komt inderdaad niemand.

Zaterdag
Zaterdag, de kostelijkste dag. De een houdt zich aan zijn eigen openingstijden, anderen slapen eerst één of twee uur uit en doen dan de luiken omhoog. In de middag is het prijsschieten. Om drie uur sluiten de eerste winkels al. Bij een bakker voorstelbaar, omdat die voor dag en dauw begint. Er sluiten ook zaken om vier uur, half vijf of vijf uur. En maar klagen dat we te vaak naar winkelcentra in de buurt gaan – waar tenminste enige logica in de openingstijden zit.

En ja, er bestaan zelfs nog een paar winkeliers die een ouderwets middagdutje doen. Ergens tussen twaalf uur en half twee, in de gekste varianten. Het vreemde is dat ze zaterdags zonder dutje kunnen. Het heeft zijn charme, maar of de klant het handig vindt?

78 uur open
Je kunt van ze zeggen wat je wilt, maar de twee grootste supermarkten hier zijn op dat punt het betrouwbaarste voor de, verwende, consument. Zowel Albert Heijn als C1000 zijn open van 8 uur ’s ochtends tot 21 uur ’s avonds. Dagelijks 13 uur, aan één stuk. Ik vrees dat die supermarkten het snappen.

Het lijkt me een mooie klus voor de belangenclubs van winkeliers om eindelijk aan deze wildwestvertoning een einde te maken. Zeg nou zelf: een simpeler probleem bestaat niet! Maar als je over dorpse winkelopeningstijden al niet eens kunt worden… Je klanten met open armen ontvangen doe je niet met een dichte deur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel