Oude kranten(knipsels), foto’s, boeken en bladen. Kasten- en dozenvol bezit ik er van. Erfenis van een inmiddels kleine halve eeuw journalistiek bestaan. Die bewaardrift is door de jaren heen volledig uit de klauwen gelopen. Af en toe poog ik wat op te ruimen. Maar dat schiet bij mij voor geen meter op. De ellende is namelijk dat ik altijd wel iets tegenkom waardoor mijn voornemen de mist ingaat. Bijvoorbeeld een oud adresboek van Aalsmeer, dat ik onlangs aantrof in een van de vele barstensvolle bananendozen achter het schot op zolder.
Dat ‘Adresboek Aalsmeer’ dateert uit 1966-1967. Vijfenveertig jaar oud dus en het kostte 4,50 gulden. De prijs staat op de voorzijde van de omslag, die geheel in beslag wordt genomen door een advertentie van Expeditiebedrijf Pannekoek in de Kanaalstraat. O ja, denk je dan, dat is waar ook, daar zat Pannekoek. O ja, dacht ik ook, toen ik op de achterzijde een advertentie van de Fa. B.C. Sparnaaij zag, gevestigd op de hoek Marktstraat – Weteringstraat, waar tegenwoordig pizza’s worden gebakken en genuttigd.
Binnenin blijkt het adresboek een enorm o ja-gehalte te hebben. Op de eerste de beste pagina prijken twee advertenties onder elkaar: de bovenste van Gerl. P. Jager, boek- en kantoorboekhandel in de Zijdstraat (o ja, waar nu Big L spijkerbroeken verkoopt), de onderste van de Coöp. Tuinbouw Aankoop Vereniging (C.T.A.V.) in de Dorpsstraat (o ja, waar het nieuwbouwwijkje ‘de Werven’ is verrezen) met een filiaal op de Oosteinderweg, tegenover veiling ‘Bloemenlust’ (o ja, van filiaalhouder Jaap Fijn).
Verder doorbladerend kom je nog veel meer advertenties tegen van bedrijven die je een ‘o ja’-kreet doen slaken: Autobedrijf A. Spring in ’t Veld & Zonen (Humber, Hillman, Sunbeam en Singer) aan de Oosteinderweg; Gediplomeerd Drogist J. Schelling in de Ophelialaan; Schildersbedrijf C. Pannekoek & Zn. in de Hadleystraat; Speciaalzaak voor grammofoonplaten Otto in de Zijdstraat; D.K.W. dealer Maas aan de Kudelstaartseweg; Stomerij en Kousenreparatiebedrijf de ‘Fransche Lelie’ in de Zijdstraat en Foto- en Radiozaak Looy in de Ophelialaan.
O ja, Lobbes…, met zijn ‘alles en nog wat’-winkel in de Dorpsstraat. Je kon het zo gek niet bedenken of hij verkocht het. Advertenties ook van: ‘Luxe bakkerij’ Jansen op de hoek Uiterweg – Zijdstraat; Drogisterij Wesselius aan de Machineweg; ‘Aalsmeers Voordelig Textielhuis’ Dekker in de Zijdstraat; ‘Rund-, Kalfs- en Varkensslagerij’ Brander in de Sportlaan; Bloemenmagazijn C. de Gooijer in de Weteringstraat en Fa. J. Pik & Zoon (o ja, Piké heette vroeger Pik), ‘gespecialiseerd in Luxe-, Huishoudelijke- en Gero-artikelen’ in de Zijdstraat (o ja, daar waar al jaren spiksplinternieuwe winkelpanden staan te wachten op een huurder).
Trouwens, in het adresboek staan ook niet-commerciële advertenties, waarvan je denkt ‘o ja’, zoals: Het Groene Kruis, ‘voor wijkverpleging, consultatiebureaus, badhuis, bestralingen, tuberculosebestrijding, kraamverpleging en kleuter tandverzorging’ in de Hortensialaan; Nijverheidsschool voor Meisjes in de Hadleystraat; Christelijke Nijverheidsschool ‘De Poort’ in de Gerberastraat; Openbare U.L.O.-school in de Schoolstraat; Christelijke U.L.O. ‘De Wiekslag’ in de Gerberastraat en Zwembad V.I.B.A., ‘heerlijk zwemwater in de Westeinderplas, prachtig uitzicht, gelegen aan de Kudelstaartseweg nabij de Watertoren.’
Het adresboek vermeldt dat de politie is gevestigd in het voormalige stationsgebouw aan de Stommeerweg (o ja, in het voormalige stationsgebouw, waarin nu een makelaarskantoor is gevestigd). Dat Brouwer burgemeester is van Aalsmeer; Van de Eijk ‘gemeente-vroedvrouw’; Berkel, de Buck, Kaan, Klicks, Meijer, Oei en Wagner arts; Westerling notaris. En, o ja, de dominees/pastoors Moerman, Kramer, Heymans (Hervormde kerk); Van Houten, Haverkamp (Gereformeerde kerk); Biesma (Chr. Gereformeerde kerk); Sipkema, Keyser (Doopsgezinde kerk); Chappin en Van den Bergh (Rooms-Katholieke kerk).
O ja, basisscholen waren toen nog gewoon lagere scholen. Niet geleid door een directeur, maar door een ‘hoofd’, zoals de openbare Buisma (Oosteinderweg), Harts (Rozenstraat), Oldenburger (Uiterweg), Woudstra (Mensinglaan) en Van den Ameele (Jac. P. Thijsselaan); de christelijke Cornelisse (Machineweg), Bierling (Schoolstraat), Verschoor (Ophelialaan) en Huizenga (Gloxiniastraat); de katholieke Vermeij (Jozefschool in Aalsmeer) en Zwarthoed (St. Antoniusschool in Kudelstaart).
Voor in het adresboek staat een uitgebreid artikel van Dr. J. Wasscher, destijds onder meer directeur van de Rijks Middelbare Tuinbouwschool en Proefstation voor de Bloemisterij, over ‘de opkomst der bloementeelt’. Hierin schetst hij tevens ‘de tegenwoordige toestand’, dus de situatie in 1966-1967: ,,Welk een grote omvang de bloementeelt thans heeft gekregen, blijkt wel uit het aantal kwekerijen in dit centrum, dat thans meer dan 950 bedraagt.’’ O ja, denk je dan, toen was Aalsmeer nog een bloemencentrum, nu is het aantal kwekerijen op één hand te tellen.
Opruimen schiet bij mij dus niet op. Maar zeg nou zelf, zo’n oud adresboek gooi je toch niet in de papiercontainer? Zeker nu niet. Over enkele jaren, als Aalsmeer helemaal door Amstelveen is ingelijfd, heb ik mooi wel een collectors item. Dan denk ik, telkens als ik ‘Adresboek Aalsmeer’ bij een poging tot opruimen tegenkom: o ja, toen was Aalsmeer nog een zelfstandige gemeente.
Eén reactie
GEWOOND OP KUDELSTAARTSEWG I86/ZOEK NAAR GEGEVENS OMTRENT DE VOOR OORLOGSMISDADEN VEROORDEELDE KAMP SELECTIE ATS DR WAGNER WOONDE AAN DE HEERENWEG IN KUDELSTAART NAAST MENEER DE WITT? NR 151? ZJN ZOON WOONDE OP DE KUDELSTAARTSEWEG EN ZIJN KLEINZOON HEEFT OP DE IVO MAVO GEZETEN IN BLOEMENDAAL GENAAMD HET HEUVELTJE MET MIJN BROER MA PI EN URIEL FERRARI EN IS LATER NAAR PETALUMA? VRHUIST EN GETROUWD MET EEN COMMERCIELE GRIFFIER VAN HET GERECHT IN SAN FRANSISCO