Nostalgie oorzaak HPDP

Al weken heb ik last van HPDP, oftewel: Hier een Pijntje, Daar een Pijntje. Vooral pijn op de borst, keel en maag. Op internet ben ik eens gaan zoeken wat daarvan de oorzaak kan zijn. Maar daar word je niet vrolijker van. Uiteindelijk vond ik een mogelijke verklaring voor mijn pijnklachten, die mij wel aansprak en – voorlopig – enigszins geruststelde: nostalgie.

Ik las dat nostalgie oorspronkelijk een medische aandoening was. Dat het inmiddels een alledaags woord is geworden en geassocieerd wordt met herinneringen uit vervlogen tijden, de ‘goeie ouwe tijd’. Hoewel nostalgie geen medische aandoening meer betreft, “ervaren sommige mensen toch symptomen zoals pijn in de borstkas, keel of maag”.

Alsjeblieft, dat is het dus…. Ik ben de laatste tijd veel te veel bezig met het verleden, met de Nostalgische Filmavond. Nog een paar nachtjes slapen, dan is dat heerlijke avondje gekomen. Ik kan bijna niet wachten. Heeft u nog geen toegangskaarten? Dat meent u niet. Ga als de wiedeweerga naar Bruna in de Zijdstraat, die verkoopt ze voor 5 euro per stuk.

Vijf euro, dat is toch geen geld voor een avondvullend programma met prachtige films over Aalsmeer van weleer? In de pauze treedt het Aalsmeerse smartlappenkoor ‘Denk aan de buren’ op, dus wat wilt u nog meer… Ik mag de films aan elkaar praten. Misschien niet handig om dat er bij te vermelden, met het oog op de kaartverkoop. Maar ik heb het u in ieder geval eerlijk gemeld, dus bent u gewaarschuwd.

Vier maanden geleden vroeg het bestuur van stichting Feestweek Aalsmeer of ik zin had een Nostalgische Filmavond te organiseren. Twintig, dertig jaar geleden had ik die ook veel georganiseerd, dus misschien vond ik het leuk om dat nog eens te doen. Afgelopen jaren werd in de Feestweek op dinsdagavond een Fashionnight gehouden, maar daar hadden de deelnemende winkeliers geen zin meer in. Onbegrijpelijk, want het evenement trok honderden belangstellenden.

Maar goed, ik heb ‘ja’ gezegd. Natuurlijk weer veel te snel, zoals altijd. Niet dat ik er spijt van heb, maar er komt best veel bij kijken. De tijd van voorbereiding was kort en viel bovendien ook nog eens midden in de vakantieperiode. Gelukkig vond ik in Siem Kooy een enthousiaste medestander. Regelmatig draait hij films over Aalsmeer voor verenigingen en in ’t Middelpunt in Oost. Hij kent dus het klappen van de zweep.

Toen Siem en ik er eens goed voor gingen zitten, hadden we vrij snel een programma in elkaar geflanst. Echter, toen we de lengte van de films, waarvan we de een nog mooier en unieker vonden dan de ander, bij elkaar optelden, bleek dat we veel te veel materiaal hadden. We konden met gemak een Nostalgische Filmweek houden, maar dat was niet de bedoeling. Er moest dus geschrapt worden. Maar welke?

Wij zijn er uit gekomen, maar dat viel om de duvel niet mee. Wat nu op het programma staat, mag gezien worden. De oudst bekende filmbeelden van Aalsmeer staan bovenaan het lijstje. Ze dateren uit 1923 en laten onder meer kwekers zien die met hun producten op weg zijn naar de toenmalige bloemenveilingen in Dorp en Oost. Ook opnamen van de eerste busritten van Maarse & Kroon, die deel uitmaken van een film over de geschiedenis van deze vroegere Aalsmeerse busonderneming, stammen uit die tijd.

De jongste film is van 1987, een schitterend tijdsbeeld van Aalsmeer een kwart eeuw geleden. Dat in slechts 25 jaar ontzettend veel kan veranderen, laten de beelden op bijna schokkende wijze zien. Neem het Praamplein waar de Nostalgische Filmavond wordt gehouden, dat was toen nog geheel woest en ledig. Of bijvoorbeeld de Zijdstraat, die in 1987 bepaald niet ‘ledig’ was, maar wel ‘woest’ vanwege de auto’s die daar toen nog mochten rijden.

Behalve genoemde films uit 1923 en 1987, biedt het programma vele gevarieerde films uit de jaren ’30 tot en met ’60. U kunt er meer over lezen in de rubriek Aalsmeer van Weleer op deze site. Een voor mij heel bijzondere film is die uit 1950-1952 van de christelijke kleuterschool in Oost, waar ik toen ook op zat. Raar als je jezelf ziet rondhollen als vierjarige kleuter, evenals je toenmalige klasgenootjes. Ik herken nog velen van hen, ook mijn vriendje Jan Dame, die later op bijna 12-jarige leeftijd zou omkomen bij de aanleg van corsoverlichting.

Nostalgie is vaak verbonden met de kindertijd of schooljaren, las ik op internet. Jeugdsentiment vertaalt zich bijvoorbeeld in bepaalde plaatsen, die men als kind heeft gekend, speelgoed dat men had, mode, kinderprogramma’s of films waar men naar keek of de relatief onbezorgde en veilige sfeer waarin men opgroeide. Remco Campert schreef laatst in zijn column in de Volkskrant dat nostalgie “een verlangen naar terugkeer van het verleden” betekent.

Klopt allemaal, zeker als ik de beelden bekijk die op de Nostalgische Filmavond worden vertoond. Het is niet zozeer een verlangen naar het verleden, dat mij bekruipt, maar meer een gevoel van melancholie, heimwee. Vanwege mijn HPDP zie ik uit naar dinsdagavond 4 september. Lekker een paar uurtjes zwijmelen over Aalsmeer van weleer, daarna maar weer eens een poosje vooruitkijken. Is misschien beter.

Zien we elkaar dinsdagavond in de feesttent op het Praamplein?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel