Netwerken in Aalsmeer

Netwerken, oftewel contacten leggen waar je je voordeel mee kunt doen. Als het goed is, is het een soort ruilhandel. Als je ondernemer bent, dan hoort dat er bij. De één doet dat graag en ziet het als een sport en de ander vindt het moeilijker. Je kunt het klein en ‘veilig’ houden bij je eigen contacten, maar je kunt ook een drempel overgaan en netwerkbijeenkomsten bezoeken. Uit die comfort zone komen.

Nieuw fenomeen
Netwerken is voor mij een relatief nieuw fenomeen. Ik heb geen moeite om me in grote groepen mensen te bewegen, maar dan wel het liefst met gelijkgestemden. Vrienden, familieleden, buurtbewoners, collega’s of zakenrelaties. Allemaal mensen waar ik al een verbinding mee heb dus. Daarmee is het altijd makkelijk om een gesprek aan te gaan, want je hebt altijd wel een gezamenlijk iets waardoor je de ander ‘kent’. Het bezoeken van een bijeenkomst op school, bewonersoverleg, beurs of conferentie is ook geen probleem. Toch weer een makkelijke ingang om over een onderwerp te praten.

Mezelf gedwongen
Sinds AalsmeerVandaag heb ik me gedwongen om meer naar netwerkbijeenkomsten te gaan. Mensen ontmoeten en laten weten waar we voor staan. Naamsbekendheid opbouwen. Want hoe je het ook went of keert, AalsmeerVandaag zit nog niet bij iedereen in het systeem. Over je passie praten is leuk, gezellig, maar in ons geval ook noodzakelijk. Je hoeft niet zozeer over jezelf te praten, maar over de website die je samen met anderen maakt. Makkelijker, want dan hoef je jezelf minder te promoten. Hoewel, ik heb ook mijn eigen communicatiebureautje met een aantal vaste klanten, want er moet ook brood op de plank komen. Maar de prioriteit is toch de lokale nieuwswebsite. Veel leuker om daar al mijn energie in te steken.

OpenCoffee
In Aalsmeer zijn verschillende mogelijkheden om te netwerken. Ondernemers, groot en klein, kunnen elkaar treffen bij de maandelijkse OpenCoffee bij Banketbakkerij Ab Müller. Informeel en in een kleine groep ervaringen uitwisselen aan statafels onder de luifel van de tearoom. Er is een ‘harde kern’, maar iedere eerste vrijdag van de maand schuiven er ook weer nieuwelingen aan. De vaste gasten zorgen voor verbinding, want zij maken met iedereen een praatje. Hier hou ik wel van. ‘Veilig’ en kleinschalig.

Ondernemend Aalsmeer
Ondernemend Aalsmeer belooft ook allerlei bijeenkomsten te gaan organiseren. Een relatief nieuwe groep ondernemers, met ‘hotshots’ in het bestuur die op regelmatige basis elkaar willen treffen en activiteiten gaan ontplooien. De voorrondes en finaleavond van de verkiezing van Onderneming en Starter van het Jaar zijn er voorbeelden van. Daar vindt je voornamelijk de grotere of bekende bedrijven. Namen die bij Aalsmeerders een lampje laten branden. ‘Oh ja, van gehoord.’ Het lijkt wat onpersoonlijker, want met wie heb je contact als je mailt of wie krijg je aan de telefoon als je het algemene nummer belt, wat overigens van Crown Studio’s is.  Als kleine ondernemer ga ik proberen lid te worden. Kijken of het lukt. Op de website heb ik een aanvraagformulier ingevuld. Geen idee wat de voorwaarden of de kosten zijn. Er staat alleen wel iets over de beëindiging van het lidmaatschap. Grappig.

@BorrelAalsmeer
En dan heb je ook nog @BorrelAalsmeer, waarbij de enthousiaste organisator Ingrid Claasen donderdag het tweejarig bestaan mocht vieren. Netwerken met een knipoog noemt ze het, want naast mensen ontmoeten, is er altijd een kort programma waarbij ze ondernemers kort het podium geeft voor een pitch.En het werkt, want het is er altijd zeer druk. Voor mij altijd een welkome onderbreking, want dan kan ik rustig luisteren. Even mijn stem pauze gunnen, want ik praat niet hard en moet dus altijd mijn best doen om mezelf verstaanbaar te maken. Druk bezochte borrel, met ook ondernemers van buiten Aalsmeer en werkzoekenden. Een goed concept, maar voor mij wat lastiger. Veel mensen, minder bekenden, dus moet je op vreemden afstappen.

Room full of referrals
Maar…. sinds donderdag ben ik er beter in geworden. Voorafgaand aan de netwerkborrel, was er een training ‘a room full of referrals’ (een ruimte vol aanbevelingen). Heel stoer heb ik daar aan meegedaan en ik ben er een stuk wijzer van geworden. Aan de hand van een DISC-test weet ik nu waarom ik het lastig vind om te netwerken in grote groepen. Ik lijk me meer ‘go with the flow’ te bewegen. Een langzaam tempo persoon. Aha, nu snap ik het. Ik moet er even inkomen. De uitslag was verder wel grappig, want bij mij kwam er als enige twee type personen uit. Een ‘Nurturer’, die geduldig, zorgzaam en aardig is en een ‘Examiner’ die de kenmerken pragmatisch en efficiënt bij zich draagt. Hier kan ik wel wat mee, al zou ik soms best wel een zakelijke ‘Go Getter’ (getting things done) willen zijn. Deze termen heb ik overigens niet zelf verzonnen hoor. Ze staan toch echt in het begeleidende boekje.

Bij de training kregen we ook bruikbare netwerktips. Altijd handig. Er zijn in Aalsmeer voldoende mogelijkheden om deze in de praktijk te brengen. Ik heb een aantal tips meteen toegepast op @Borrel Aalsmeer. En inderdaad het werkte. “Hallo, wat doe je? Hoe lang doe je dat al? Hoe ziet een goede klant voor jou eruit? Mag ik je vertellen wat ik doe?” En meer van dat soort vragen.  Toch kwam die ‘Examiner’ in mij weer naar boven, want typerend is daarbij ook dat ze vaak voordat het event voorbij is weggaan en weer aan het werk gaan. En dat was bij mij ook zo. Kijken of ik bij een volgende gelegenheid ook een beetje een ‘Promotor’ kan zijn. Fun-loving en positief. Ik ga mijn best doen.

 
Ilse Zethof is communicatieadviseur, tekstschrijfster en één van de makers van Aalsmeer Vandaag. Vanuit Brabant door de liefde in Kudelstaart beland en ingeburgerd. Eigen bureau. Schreef voor Nieuwe Meerbode. Sociaal en open type met zwak voor kinderen en gehandicapten. 
 

2 reacties

 1. Dag!

  De 1e training Bouwstenen voor een GGZ-vriendelijk Aalsmeer en Kudelstaart van 2022 in mei is afgerond met een positieve evaluatie. Het waren inspirerende bijeenkomsten.

  TEAM ED en Prezens organiseren in 2022 nog een 2e gratis training Bouwstenen voor een GGZ-vriendelijk Aalsmeer en Kudelstaart:
  2e training: op woensdag 21 en 28 september 2022 van 9.30 tot 12.00 uur, Raadhuis aan het Raadhuisplein 1, 1431 EH Aalsmeer. De training bestaat dus uit twee dagdelen.

  Er zijn nog enkele plekken vrij. De training wordt gefinancierd door de gemeente Aalsmeer en is voor de deelnemers gratis.

  In het (vrijwilligers)werk dat u doet, kunt u te maken krijgen met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Mensen kunnen gedrag vertonen dat voortkomt uit psychische problemen. Het kan zijn dat u het soms lastig vindt om op een open manier met psychisch kwetsbare mensen te communiceren. Daarom is er de basistraining Bouwstenen voor een GGZ-vriendelijk Aalsmeer en Kudelstaart.
  Voor meer informatie zie bijgevoegde folder.

  Wilt u meer informatie of wilt u zich aanmelden voor een training? Dan kun u met mij contact opnemen:
  Rian van Erp, r.vanerp@prezens.nl, 06-1228 1729.

  Met vriendelijke groeten,
  ook namens Eric Bolhoven van TEAM ED,

  Rian van Erp

  Preventiewerker, coördinator en trainer MHFA (Mental Health First Aid)

  Bijgevoegd folder:

  Bouwstenen voor een GGZ-vriendelijke wijk

  In het (vrijwilligers)werk dat je doet, kun je te maken krijgen met mensen met een
  psychische kwetsbaarheid. Mensen kunnen gedrag vertonen dat voortkomt uit psychische problemen of een psychiatrische stoornis.
  Het kan zijn dat jij het soms lastig vindt op een open manier met psychisch kwetsbare mensen te communiceren. Daarom is er de basistraining ‘Bouwstenen voor een GGZ- vriendelijke wijk’.

  GGZ staat voor geestelijke gezondheidszorg. GGZ-vriendelijk staat voor een gastvrije en open houding tegenover iedereen, ook mensen met een psychische kwetsbaarheid.

  Wat is het doel van de training?
  In de training geven we tips om op een open manier te communiceren, mensen te betrekken en grenzen te stellen wanneer dat echt nodig is. Door mensen met een psychische kwetsbaarheid te betrekken, dragen we bij aan hun herstel en aan een GGZ-vriendelijke wijk, waar iedereen mee kan doen op zijn of haar eigen manier.

  Voor wie is de training?
  De training is voor mensen die actief zijn in het welzijnsdomein, het zorgdomein en de
  informele zorg. Dat wil zeggen: professionals en vrijwilligers van bijvoorbeeld welzijnsorganisaties (in de Huizen van de Wijk en buurtkamers), thuiszorgorganisaties, maatschappelijke dienstverlening en vrijwilligersorganisaties.

  Wie geven de training?
  Een ervaren trainer van GGZ inGeest/Prezens leidt de training. Een ervaringsdeskundige van TEAM ED is co-trainer. Daarnaast is een coach van een welzijnsorganisatie betrokken. Een trainingsacteur oefent praktijksituaties met
  de deelnemers.

  Wat komt in de training aan bod?
  Dingen die aan bod komen zijn: welk gedrag kun je tegenkomen, hoe ga je ermee om, hoe benader je mensen gastvrij, hoe communiceer je op een open manier, hoe kunnen we elkaar onderling helpen?

  Hoe is de training opgebouwd?
  De training bestaat meestal uit drie dagdelen. Ieder dagdeel is een afwisseling van informatieve en interactieve onderdelen.
  De deelnemers worden uitgenodigd te vertellen over hun achtergrond, hun
  ervaringen met mensen met psychische kwetsbaarheden of hun eigen psychische kwetsbaarheid.

  Wat kun je nog meer doen?
  Naast de basistraining raden we aan om de workshop ‘Stigma en zelfstigma’ te volgen, aangeboden door TEAM ED. Ook zijn workshops en trainingen op maat mogelijk, waarin we ingaan op specifieke vragen van een organisatie of een groep professionals/ vrijwilligers. Tijdens een uitgebreid voorgesprek met de organisatie gaan we dieper in op de wensen en dilemma’s, zodat de uiteindelijke workshop of training goed aansluit bij de vraag. Je kunt denken aan thema’s als:
  ▪ Rouw en verliesverwerking
  ▪ Suïcidepreventie
  ▪ Eenzaamheid
  ▪ Verbale de-escalatietraining

 2. Beste Ilse Zethof, wat een leuk stuk over netwerken, en ja je hebt gelijk over het verschil van OpenCoffee en @borrelaalsmeer. Er is nu ook een netwerkborrel in Lisse (borrellisse.nl), ook van Ingrid, misschien is dat wat voor jou, het is daar wat intiemer en een leuke vaste groep, misschien zie ik je daar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin