Kom op Royal FloraHolland, Aalsmeer Flower Festival verdient beter

Dit weekend kunnen duizenden bezoekers weer genieten van de pracht en praal van het Aalsmeer Flower Festival. En inspiratie opdoen op de bloemenpromenade over water, een wereldprimeur bij de Watertoren in Aalsmeer. Of genieten van floritainment, een nieuwe vorm van bloemsierkunst… in de vorm van Hana Ike Battles, om maar twee van de topattracties te noemen in het weekend van 17 en 18 juni. Grote afwezige in meerdere opzichten is Royal FloraHolland. Laat u daardoor niet weerhouden een van de toplocaties- en evenementen te bezoeken. Het is de moeite meer dan waard.

De organisatoren van het Aalsmeer Flower Festival, bevlogen vrijwilligers die hun trots op hun sector willen delen, durven het bijna het eigenlijk niet hardop te zeggen. Ze zijn teleurgesteld in Royal FloraHolland. Van trotse hoofdsponsor in de eerste drie edities van het festival heeft de veiling de sponsoring en het partnership teruggeschroefd. In 2016 was de veiling nog een van de prominente  hoofdsponsors, was topmanager Ina Tillema keynote speaker bij de opening en was er financiële en materiele steun.

Dat is bijna compleet teruggeschroefd. Okay, er zijn bloemen en planten, door de productcommissies gerbera, potanthurium en kalanchoë beschikbaar gesteld. Hulde aan de kwekers hiervan. Maar dit staat feitelijk buiten FloraHolland: zonder de veiling hadden deze actieve kwekersclubs wellicht ook de kans gegrepen hun product te promoten. En dat de veiling garant staat voor kaartjes voor een concert van Karin Bloemen op 16 juni, tja, daar heeft niemand om gevraagd. Beide zijn communicatieve sigaren uit een doos van anderen. Krampachtig twitterde Royal FloraHolland deze week verder 'onze gerbera- en kalanchoëkwekers steunen het Flower Festival'. Dat is de wereld op zijn kop: het zijn niet jullie kwekers, die kwekers zijn juist eigenaar van de coöperatie FloraHolland. Zoiets geeft wel aan, hoe ver de veiling is afgedwaald van zijn roots.

Het wegvallen van sponsoring aan het Aalsmeer Flower Festival betreuren we niet uit kinnesinne, omdat bijvoorbeeld het Varend Corso Westland en de Flower Parade Rijnsburg wél Royal FloraHolland tot hun hoofdsponsors mogen rekenen. Ook anno 2017. Dat is de andere kernen van FloraHolland van harte gegund… en zij hebben er ook recht op. Laten we het omkeren en van de positieve kant bekijken.

Er gloort gelukkig hoop voor het Aalsmeer Flower Festival. De interim persvoerder verzekerde via de mail, dat per jaar wordt bekeken wat wordt gesponsord. Dat werd ook medegedeeld bij het besluit om na 2015 en 2016 te stoppen met het sponsoren van de FloraHolland-boot bij de Gay Parade, na twee succesvolle sponsorjaren. Dat is begrijpelijk. In China en Turkije, markten waar FloraHolland op mikt, vinden ze dat soort vaaroptochten niet leuk. 'Voor sponsoring kijken we per jaar wat we wel en niet doen. “Voor 2017 is niet voor de Gay Parade gekozen,” aldus de interim persvoorlichter op 8 juni in het toonaangevende Vakblad voor de Bloemisterij.

Gedeputeerde Adnan Tekin van Provincie Noord-Holland en Keukenhofdirecteur Bart Siemerink benadrukten tijdens de opening van het Aalsmeer Flower Festival het belang van betrokkenheid van het bedrijfsleven bij belangrijke initiatieven, die voor sociaaleconomische impulsen kunnen zorgen.   

Bijvoorbeeld de plannen voor Floriworld, het nieuwe 'experience center' voor bloemen en planten, waarvoor FloraHolland op het huidige veilingterrein ambitieuze plannen heeft. Een soort permanente Keukenhof, potentiele  trekpleister voor honderdduizenden bezoekers.

Eind deze maand wordt duidelijk, zo berichtte Aalsmeer Vandaag begin mei, of dit van de grond komt. Hopelijk is dat een extra aanleiding voor Royal FloraHolland om vanaf volgend jaar ook weer volop de schouders te zetten onder het Aalsmeer Flower Festival.

Dit weekend gaan wij volop genieten van de editie 2017, en dat wensen wij iedereen toe…

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. CDA-statenlid in provincie Noord-Holland. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

9 reacties

 1. De belangrijkste constante van dominante bedrijven is dat deze komen en gaan. De positie van FloraHolland veranderd, net als van alle andere bedrijven. Ze moeten veel bordjes in de lucht houden en kennelijk hebben ze er nu één laten vallen. Ik kan niet inschatten of dat goed of slecht is, wel denk ik dat er dan maar één ding opzit en dat is uitgaan van eigen kracht. Een zaadje groeit harder dan een oude eikenboom, hoe mooi en versiert met herinneringen die ook is.

 2. Beste lezers, ondanks dat ik ook constructief kritisch naar de ontwikkelingen bij RFH kijk; kán ik NIET anders constateren dat bovenstaande berichtgeving op VELE punten FEITELIJK ONJUIST is. Gelegde verbanden zijn rijkelijk overdreven en corresponderen nauwelijks met de werkelijkheid.

  In plaats van ‘schoppen’ adviseer ik eenieder om constructief voorstellen aan RFH toe te sturen, onderbouwd in wederzijds belang. RFH laat zich al maanden van haar beste kant zien.

  Met vriendelijke groeten, Piet Vlaar – Aalsmeer

 3. Aalsmeer Flowe Festival is een prachtg visitekaartjes voor NL bloemenland (en Aalsmeer in het bijzonder). Het is zonde dat de veiling, die ook nog eens midden in dit gebied staat, niet een bijdrage kan/wil leveren aan dit kleur- en bloemrijke spektakel.

 4. Aalsmeer Flowe Festival is een prachtg visitekaartjes voor NL bloemenland (en Aalsmeer in het bijzonder). Het is zonde dat de veiling, die ook nog eens midden in dit gebied staat, niet een bijdrage kan/wil leveren aan dit kleur- en bloemrijke spektakel.

 5. Goede column van Hermen de Graaf.
  Ik support zijn oproep aan Royal FloraHolland

 6. Goede column van Hermen de Graaf.
  Ik support zijn oproep aan Royal FloraHolland

 7. De bloemenveiling is niet meer Aalsmeers, sinds de naam en ook het logo eruit verdwenen is.. Dus voelen zij zich ook niet meer verbonden en gaat alles naar het westland…
  Tja twitterende “politici … we mogen dagelijks ervaren dat daar alleen maar onzin uit voorkomt”
  Hulde voor de kwekers… ik geloof dat men daar op de veiling vergeten is waar men zijn bestaansrecht aan ontleend

 8. Ik vind het echt onbegrijpelijk dat RFH een event als dit niet ondersteunt. We praten hier niet over giga bedragen. En hoe mooi is het dat zoveel vrijwilligers zich inzetten om onze sector aan het grote publiek te laten zien. Is hier dan bij RFH echt totaal geen budget voor?

 9. Tja wat zal ik zeggen!… RFH blijft verbazen, hier in dit Event, of eigenlijk in het ontbreken van hun steun!.. Maar ik had niet anders verwacht!… Al ruim 1,5 jaar in gesprek met de toonaangevende RFH voor het unieke project http://www.groendoenindeklas.nl

  En letterlijke citaten over dit project; beste plan wat ik in jaren heb gezien! Sluit op alle vlakken aan op onze 2020 visie! Dit is een unieke kans voor de gehele sector!

  Om dan na 1,5 jaar te horen, nou ja past toch niet in onze marketing plannen…

  Dis tja, om eerlijk te zijn ben ik niet eens verbaast meer dat ze ook dit soort mooie lokale projecten niet steunen…

  Benieuwd wanneer ze wakker worden!…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin