Kom op, Han!

'Kom op, Gertjan!' en 'Kom op, Jobke!', dat waren de koppen boven de laatste twee columns, Han, die jij publiceerde op 3 mei respectievelijk 25 januari op AalsmeerVandaag. Vooral die van 3 mei heeft veel kwaad bloed gezet… en dat vind ik jammer. Vandaar mijn oproep: 'Kom op, Han!'

Ik waardeer jullie site, AalsmeerVandaag. Elke dag nieuws, onafhankelijk, goed geschreven en met originele invalshoeken. Ik werk er als columnist ook graag aan mee en promoot de site waar ik het kan en verantwoord vind.

Het randje
De column 'Kom op, Jobke!', waarin je een rol van onze burgemeester op 25 januari aan de kaak stelde, vond ik op het randje. Daar twijfelde jezelf ook over, Han. Je eerste zin was: 'Ik moet zeggen dat ik in dubio verkeerde' en je eindigde met een sportieve oproep 'Kom op Jobke, zet je schrap!' 

In 'Kom op Gertjan!', je column van 3 mei, ben je over dat randje gestruikeld. Want er staan nogal wat veronderstellingen in, die (nog) niet zijn gestaafd, zeker niet op het moment van publicatie. Ik citeer er zeven:
– 'Maar… niets is nog bewezen';
– '… er vanuit de gemeente geprobeerd wordt dossiers zoveel mogelijk toe te dekken';
– 'Ook gaan er geruchten';
– 'Er wordt beweerd';
– 'Hij zou';
– 'ik heb vanwege de gevoeligheid niet eens alles kunnen noemen';
– 'er nog veel duister is van wat om Gertjan heen hangt'.

Mijn allerbeste vriendin zei erover: 'Een column, Han onwaardig'… Je weet wie ik bedoel en hoeveel dit dus zegt.

Columnist
Weliswaar stel je dat je je lekker kunt uitleven in een column. Maar de gemiddelde lezer – met alle respect – kent het verschil niet tussen columnist, verslaggever, journalist of reporter. Zeker niet als het gaat om een geschreven column.

Daarom is je column, die ook nog in het licht staat van het onderzoek naar de integriteit van lokale bestuurders, zo verkeerd gevallen. Daarom zal Gertjan van der Hoeven denk ik niet ingaan op jouw oproep om hem te interviewen. En is hij daarom ook van je lijstje columnisten verdwenen?

Leermeester
Bijna dertig jaar geleden leerde ik je kennen, Han. We waren kortstondig beiden verbonden aan de toenmalige VBA-Bode, het huisorgaan van wat nu FloraHolland is. Veel heb ik van je geleerd. Dank daarvoor.

Een van de bestuursleden waarvoor we beiden werkten, had als standpunt nooit te reageren op columns, 'want dan geef je columnisten juist de aandacht die ze zo graag willen hebben'. Dat probeerde hij ons ook bij te brengen. Jij bent niet uit op die aandacht en juist daarom reageer ik op je 'Kom op'-columns.

We zijn beide een aparte weg gegaan, maar kruisten elkaar weer bij AalsmeerVandaag. Nu vraag ik je, 'Kom op, Han!' Drink een biertje – je bent een kenner – met Gertjan van der Hoeven en Ad Verburg, de twee fulltime wethouders die aan hun tweede periode zijn begonnen.

Praat het uit… schrijf het niet van je af. Jullie zijn alle drie en gelijktijdig van harte welkom in Brasserie De Graaf van Geerland (past in het nieuwe horecabeleid…). Het bier staat koud, de relatie verdient een opkikker – met behoud van jullie zelfstandige verantwoordelijkheid.

Weet dat jullie welkom zijn, omdat ik weet dat jullie alledrie het beste voorhebben met Aalsmeer (inclusief Kudelstaart)… net als ik. Dat schept een band die we moeten koesteren.   

Hermen de Graaf is communicatieadviseur. Kudelstaarter – en bazuint dat ongegeneerd rond. Man van contacten, vooral in bloemenland. Twittert dat het een lieve lust is. Voorzitter lokale CDA-bestuur. Jongleert graag met ‘duurzaamheid’ en ‘rentmeesterschap’. Eigenwijze kerel.

2 reacties

  1. Mocht Brasserie Geerland ooit overwegen een buurtbarbecue te organiseren en, in verband met de crisis, het oog laat vallen op een goedkope partij vlees die ver over de datum is, dan ken ik nog wel een zeer bevriend bureau dat dit vlees wil (goed)keuren. Hoor ik u nu zeggen dat daardoor de kans niet afneemt dat wij met ranzig vlees te maken hebben? Tja, daar heeft u een punt. Daaraan had ik zelfs even niet gedacht !

  2. Kom op, Hermen! Ik denk dat je de lezers van AalsmeerVandaag onderschat. Wij, lezers en bezoekers van deze site, weten heus wel het verschil tussen columnist, verslaggever, reporter of journalist! We zijn echt niet dom!!!
    En wat betreft jouw opmerking van: Over het randje gestruikeld. Liever eventueel struikelen over de waarheid, dan er voor wegvluchten. Ik neem het niet alleen voor Han op als columnist, maar vooral ook voor de onafhankelijke manier waarop AalsmeerVandaag altijd haar nieuws brengt. Hoor en wederhoor, staat hoog in hun vaandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin