Kom op, Gertjan!

Het zijn zware tijden voor de Bekende Aalsmeerder Gertjan van der Hoeven. Van diverse kanten, binnen en buiten de raadzaal, krijgt de AB'er op dit moment de wind van voren. En dat aan de vooravond van de komst van een nieuwe coalitie, van CDA en AB, en van een nieuwe B&W-ploeg waarin hij als wethouder wil gloriëren. Dat de VVD en PACT liever niet met AB in zee gaan, ligt in hun ogen aan één persoon: Gertjan.

Eergisteren schreef John van der Laarse in een reactie op een stukje op deze site over de coalitievorming dit: “Tegen (…) alle (…) verontruste Aalsmeerders wil ik het volgende zeggen: een spoedige, alles verschroeiende ontmaskering van deze heren is ophanden. Gelukkig is er ook nog de integriteitscommissie. Vreest niet beste burgers, uw redding is zeer nabij.”

Ze roepen maar
Heftig, ja. Maar burgers, ook columnisten, roepen wel vaker iets. Ze hebben soms gelijk en nog minder vaak krijgen ze gelijk, bijvoorbeeld van de rechter. In dit geval doelde de Kudelstaarter Van der Laarse op zijn buurman Ad Verburg en op Gertjan. Hij is met hen verwikkeld in een affaire die strikt genomen niet de moeite is om er in de openbaarheid woorden aan vuil te maken. Het gaat om een miniem stukje mogelijk ten onrechte bebouwde grond. Maar dat station is allang gepasseerd.

Het draait inmiddels allemaal om de integriteit van onze lokale bestuurders. Zijn ze te vertrouwen? Spelen ze een eerlijk spel? Maken ze hun voorbeeldfunctie waar? Kunnen wij met een gerust hart de komende vier jaar met hen ingaan? Meer nog dan Verburg is de AB'er daarbij in het geding.

Geen bewijzen
Maar… niets is nog bewezen. Niemand kan op dit moment met een sluitende redenering beweren dat Van der Hoevens gedrag laakbaar is. Opvallend is wel dat er vanuit de gemeente geprobeerd wordt dossiers zoveel mogelijk toe te dekken of inzage erin te weigeren.

Ook gaan er geruchten (ik kan er niets aan doen) dat er tot in de besloten B&W-vergadering over de affaire Van der Laarse-Verburg is gesproken, maar expliciet off the record. Er wordt beweerd (daar kan ik evenmin iets aan doen) dat Van der Hoeven zich tegenover meerdere burgers bedient van pure machtspolitiek. Hij zou burgers schofferen.

Achilleshiel
Laat ik een andere kwestie concreter onder de loep nemen, de culturele prestaties van Gertjan in zijn vier jaren wethouderschap. Cultuur – hij is net als ik cultuurliefhebber – is in mijn ogen zijn achilleshiel. Zijn verongelijktheid in raadsdebatten, waar hij zich geregeld als een boos klein kind gedroeg, sprak boekdelen.

Gertjan, een snelle denker en kundig bestuurder met een grote dossierkennis en overzicht en met een enorme drive, had prachtplannen die hij vervatte in de allereerste Aalsmeerse cultuurnota. Maar alle hindernissen op de weg die hij per se wilde bewandelen, ruimde hij op. Zonder scrupules. Het moet gaan zoals hij dat wenst.

Eindstreep
Kunstencentrum De Hint, met directeur Saskia Bruines als frontsoldaat, maakte hij met de grond gelijk. Met KCA veegde hij de vloer aan. Marian Kaaijk riep hij publiekelijk ter verantwoording om haar laksheid als KCA-voorzitter rond Het Oude Raadhuis.

De gemeenteraad slikte het anderhalf jaar geleden allemaal braaf. De cultuurnota haalde de eindstreep. Het moet gezegd: met enig ongenoegen en met de VVD in de contramine.

Resultaten
De resultaten van zijn culturele expeditie? (1) De komst van het Cultuurpunt Aalsmeer. Een briljant idee, ook vanuit de gedachte de zompige lokale cultuurwereld (met te veel incrowd) te doorbreken. Maar het is te vroeg voor een positief oordeel over wat het daadwerkelijk oplevert. (2) De Hint is een stille dood gestorven en Bruines is wethouder in Leidschendam-Voorburg.

(3) Annefie van Itterzon is weggezuiverd. Ruim een week geleden is ze ontslagen als cultureel medewerker en curator van Het Oude Raadhuis en kreeg ze via de kantonrechter een zak geld mee. Van der Hoeven kon haar niet luchten of zien. Wie dat ontslag via de rechter, die overigens veel lof had voor Van Itterzon, bewerkte? Gertjan? Nee… KCA! In de persoon van diezelfde Kaaijk, die jarenlang wegliep met Annefie, en een handlanger.

(4) Tussen Gertjan en Marian Kaaijk is het weer dikke mik en niks-aan-de-hand. By the way, Janna van Zon neemt vanaf dit weekend de honneurs waar in Het Oude Raadhuis. Dat u dat maar weet. Als protegé van Gertjan was ze al binnengesmokkeld als gemeentehuiscurator. Ik zeg het wat cynisch: komende week gaat er een ronkend persbericht uit over Van Zon en haar culturele kwaliteiten en verdiensten. Benieuwd hoe de gemeente (lees: Gertjan) Annefie van Itterzon daarin uitzwaait. (5) Een tiental vrijwilligers van Het Oude Raadhuis heeft zich per direct teruggetrokken.

Aan het roer
Daar zit je dan, als cultuurwethouder en wethouder in spe. Apetrots op wat je gedaan hebt? Met de gebakken peren? Met een schitterende toekomst, jouw toekomst, voor cultureel Aalsmeer? Kun je iedere burger recht in de ogen kijken? Saskia Bruines afgedropen, Annefie van Itterzon afgevoerd, Marian Kaaijk bekeerd, tien vrijwilligers weggewerkt.

Wat ik met die vijf resultaten (ik heb vanwege de gevoeligheid niet eens alles kunnen noemen) wil zeggen? Ik vraag me steeds meer af of Gertjan de juiste menselijke eigenschappen bezit om in Aalsmeer aan het roer te staan. Anderen ruimte bieden is niet zijn grootste kwaliteit. Kritiek accepteren? Lastig. Dat hij voor heel wat burgers de arrogantie ten top is, snap ik best.

Mea culpa
Zoals hij vaak met mensen omgaat die niet in zijn straatje passen, dat is ongepast. Dan druk ik me voorzichtig uit. Ik heb geregeld met de beste bedoelingen gezegd: Gertjan, voel meer mee met de medemens, lach meer, breng wat humor in je verhaal. Het leven is meer dan rondlopen in je eigen bovenkamer, met gesloten ramen en weinig ventilatie.

Kom naar buiten en toon je mildheid en relativeringsvermogen. Zeg mea culpa wanneer dat op zijn plaats is. Desnoods in het volle licht van de schijnwerpers. Dán ben je een vent. Een mens. Dát waarderen mensen, ook in Aalsmeer.

Eindoordeel
Zet ik Gertjan met dit stukje bij het grofvuil? Nee. Ik hoop het niet in elk geval. Bovendien moet ik mijn eindoordeel over hem nog opschorten omdat er nog veel duister is van wat om Gertjan heen hangt.

Maar op dit moment, met een nieuw Aalsmeers bestuur voor de deur en de stevige geruchtenstroom als nare bijsmaak, wil ik dit gewoon even kwijt. In een column – daar kun je je lekker uitleven.

Kom op, Gertjan! Vraag me je te interviewen over jouw kijk op 'het Aalsmeerse leven' en jouw rol daarin. In een voorpagina-artikel, keurig – zoals dat hoort.

 
 

Han Carpay is journalist en tekstschrijver. In Aalsmeer blijven plakken. Zette Nieuws over Aalsmeer op, maar stopte ermee. Nieuw avontuur: Aalsmeer Vandaag. Wil Tour de France winnen als finish op Tourmalet ligt. Gek van Franse barokmuziek die niemand kent. Eigenwijze kerel.

 

9 reacties

 1. Mijns inziens begint integriteit bij de mens zelf. Integer handelen komt voort uit luisteren naar het geweten. Sommige mensen hebben (door omstandigheden!) helaas geen of een onderontwikkeld geweten, deze mensen wordt een anti-sociale of narcistische persoonlijkheid toegedicht. Deze mensen zijn te herkennen aan een gebrek aan inlevingsvermogen en zelfreflectie en ze kunnen goed manipuleren. Ze maskeren hun gebrek aan empathie door zich empathisch op te stellen, maar voelen er in feite niks of nauwelijks iets bij. Het enige belang wat in feite telt is eigenbelang, ter verheerlijking van het eigen ego. Deze ego’s houden van macht en zo ontstaan b.v. die ‘keiharde’ zakenman of de ‘besluitvaardige’ politicus die over de rug van anderen zichzelf verrijkt. U hoeft daarvoor alleen maar even het declaratiegedrag van de gemiddelde EU-parlementariër te kijken en u weet wat ik bedoel. Of google eens ‘banken creëren geld uit niets’ en u begrijpt dat er geen sprake is van crisis maar diefstal. Maar het kan ook dichter bij huis, de boekhoudfraude bij gemeentes, ook in Aalsmeer: http://leoverhoef.nl/dossiers/aalsmeer.html. Al sinds 2006 ontvangt de gemeente hier brieven over, maar daar horen wij niets van. Er staat dan ook veel op het spel, zo’n 25 miljoen (!!) is hier zoek.
  Ik stem al jaren niet meer, ik kan mijzelf prima verwoorden en verantwoorden, daar heb ik geen politieke partij voor nodig. Liever doe ik op deze manier mijn zegje, want als burger van Aalsmeer trek ik mij dit onrecht, zoals beschreven door meneer van der Laarse, wel aan. Ik wens hem dan ook alle sterkte met wat nog komen gaat en hoop oprecht op een eerlijke uitkomst. Want we kunnen de mensen om ons heen niet veranderen maar onszelf wel. Door bijvoorbeeld onrecht tijdig een halt toe te roepen en de energetische stekker uit de dingen te halen waar we niet (meer) achterstaan. Want andere mensen kunnen alleen maar macht en invloed op ons uitoefenen wanneer we dat toestaan….

 2. Om te beginnen kan democratie alleen werken wanneer er openheid wordt betracht. Wanneer dossiers worden gesloten zal er altijd een verdenking van onrechtmatigheden aan plakken. Waarom zou je het anders immers verbergen. Wanneer bestuurders iets bijdragen aan de burgerij is men gewend dit ook ten faveure van de persoon terug te vinden in de pers, wat ook bijna wekelijks tot in den treure gebeurt. De kritiek van het oneigenlijk gebruiken van een door kiezers mogelijk gemaakte positie is daarom laakbaar en “nieuws”. Laten we hopen dat dit hier niet het geval is, dus open die dossiers. Wat de gevolgen ook mogen zijn.

 3. Als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Weet elke mediatrainer. Goeie mediatrainers vertellen erbij wanneer je weer mag bewegen.

 4. Ons Annefie moet terug keren.
  En een mens moet kunnen zeggen wat hij wil zeggen, uiteraard op gepaste wijze.
  Dat is democratie.
  Laten we ons niet verschuilen achter de letters maar ervoor gaan staan.

 5. Han,
  Drie jaar geleden heeft de meerderheid van de gemeenteraad ingestemd met het voorstel om 60.000 euro per jaar te bezuinigen op KCA. Te weten het salaris van de professionele kracht en de huur van het Oude Raadhuis. Als er al een zwarte Piet moet worden toebedeeld, dan is dat aan de raad en niet aan de uitvoerders van dat raadsbesluit.

 6. Een prachtig autonoom en betrokken journalistiek werkstuk. Doe er je voordeel mee, AB.

 7. @Joop van der Jagt. Waarom persoonlijk? Omdat we in een democratische rechtsstaat leven en niet in Noord-Korea. DAAROM !

 8. Han, een vraagje.
  Ik volg je journalistieke werk al een tijdje maar wat heb jij toch tegen Gertjan?? Waarom zo persoonlijk op de man??

 9. Een fantastisch, vlijmscherp stuk, Han! Ik had het niet beter kunnen zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin