Kom op, Gertjan!

Het zijn zware tijden voor de Bekende Aalsmeerder Gertjan van der Hoeven. Van diverse kanten, binnen en buiten de raadzaal, krijgt de AB'er op dit moment de wind van voren. En dat aan de vooravond van de komst van een nieuwe coalitie, van CDA en AB, en van een nieuwe B&W-ploeg waarin hij als wethouder wil gloriëren. Dat de VVD en PACT liever niet met AB in zee gaan, ligt in hun ogen aan één persoon: Gertjan.

Eergisteren schreef John van der Laarse in een reactie op een stukje op deze site over de coalitievorming dit: “Tegen (…) alle (…) verontruste Aalsmeerders wil ik het volgende zeggen: een spoedige, alles verschroeiende ontmaskering van deze heren is ophanden. Gelukkig is er ook nog de integriteitscommissie. Vreest niet beste burgers, uw redding is zeer nabij.”

Ze roepen maar
Heftig, ja. Maar burgers, ook columnisten, roepen wel vaker iets. Ze hebben soms gelijk en nog minder vaak krijgen ze gelijk, bijvoorbeeld van de rechter. In dit geval doelde de Kudelstaarter Van der Laarse op zijn buurman Ad Verburg en op Gertjan. Hij is met hen verwikkeld in een affaire die strikt genomen niet de moeite is om er in de openbaarheid woorden aan vuil te maken. Het gaat om een miniem stukje mogelijk ten onrechte bebouwde grond. Maar dat station is allang gepasseerd.

Het draait inmiddels allemaal om de integriteit van onze lokale bestuurders. Zijn ze te vertrouwen? Spelen ze een eerlijk spel? Maken ze hun voorbeeldfunctie waar? Kunnen wij met een gerust hart de komende vier jaar met hen ingaan? Meer nog dan Verburg is de AB'er daarbij in het geding.

Geen bewijzen
Maar… niets is nog bewezen. Niemand kan op dit moment met een sluitende redenering beweren dat Van der Hoevens gedrag laakbaar is. Opvallend is wel dat er vanuit de gemeente geprobeerd wordt dossiers zoveel mogelijk toe te dekken of inzage erin te weigeren.

Ook gaan er geruchten (ik kan er niets aan doen) dat er tot in de besloten B&W-vergadering over de affaire Van der Laarse-Verburg is gesproken, maar expliciet off the record. Er wordt beweerd (daar kan ik evenmin iets aan doen) dat Van der Hoeven zich tegenover meerdere burgers bedient van pure machtspolitiek. Hij zou burgers schofferen.

Achilleshiel
Laat ik een andere kwestie concreter onder de loep nemen, de culturele prestaties van Gertjan in zijn vier jaren wethouderschap. Cultuur – hij is net als ik cultuurliefhebber – is in mijn ogen zijn achilleshiel. Zijn verongelijktheid in raadsdebatten, waar hij zich geregeld als een boos klein kind gedroeg, sprak boekdelen.

Gertjan, een snelle denker en kundig bestuurder met een grote dossierkennis en overzicht en met een enorme drive, had prachtplannen die hij vervatte in de allereerste Aalsmeerse cultuurnota. Maar alle hindernissen op de weg die hij per se wilde bewandelen, ruimde hij op. Zonder scrupules. Het moet gaan zoals hij dat wenst.

Eindstreep
Kunstencentrum De Hint, met directeur Saskia Bruines als frontsoldaat, maakte hij met de grond gelijk. Met KCA veegde hij de vloer aan. Marian Kaaijk riep hij publiekelijk ter verantwoording om haar laksheid als KCA-voorzitter rond Het Oude Raadhuis.

De gemeenteraad slikte het anderhalf jaar geleden allemaal braaf. De cultuurnota haalde de eindstreep. Het moet gezegd: met enig ongenoegen en met de VVD in de contramine.

Resultaten
De resultaten van zijn culturele expeditie? (1) De komst van het Cultuurpunt Aalsmeer. Een briljant idee, ook vanuit de gedachte de zompige lokale cultuurwereld (met te veel incrowd) te doorbreken. Maar het is te vroeg voor een positief oordeel over wat het daadwerkelijk oplevert. (2) De Hint is een stille dood gestorven en Bruines is wethouder in Leidschendam-Voorburg.

(3) Annefie van Itterzon is weggezuiverd. Ruim een week geleden is ze ontslagen als cultureel medewerker en curator van Het Oude Raadhuis en kreeg ze via de kantonrechter een zak geld mee. Van der Hoeven kon haar niet luchten of zien. Wie dat ontslag via de rechter, die overigens veel lof had voor Van Itterzon, bewerkte? Gertjan? Nee… KCA! In de persoon van diezelfde Kaaijk, die jarenlang wegliep met Annefie, en een handlanger.

(4) Tussen Gertjan en Marian Kaaijk is het weer dikke mik en niks-aan-de-hand. By the way, Janna van Zon neemt vanaf dit weekend de honneurs waar in Het Oude Raadhuis. Dat u dat maar weet. Als protegé van Gertjan was ze al binnengesmokkeld als gemeentehuiscurator. Ik zeg het wat cynisch: komende week gaat er een ronkend persbericht uit over Van Zon en haar culturele kwaliteiten en verdiensten. Benieuwd hoe de gemeente (lees: Gertjan) Annefie van Itterzon daarin uitzwaait. (5) Een tiental vrijwilligers van Het Oude Raadhuis heeft zich per direct teruggetrokken.

Aan het roer
Daar zit je dan, als cultuurwethouder en wethouder in spe. Apetrots op wat je gedaan hebt? Met de gebakken peren? Met een schitterende toekomst, jouw toekomst, voor cultureel Aalsmeer? Kun je iedere burger recht in de ogen kijken? Saskia Bruines afgedropen, Annefie van Itterzon afgevoerd, Marian Kaaijk bekeerd, tien vrijwilligers weggewerkt.

Wat ik met die vijf resultaten (ik heb vanwege de gevoeligheid niet eens alles kunnen noemen) wil zeggen? Ik vraag me steeds meer af of Gertjan de juiste menselijke eigenschappen bezit om in Aalsmeer aan het roer te staan. Anderen ruimte bieden is niet zijn grootste kwaliteit. Kritiek accepteren? Lastig. Dat hij voor heel wat burgers de arrogantie ten top is, snap ik best.

Mea culpa
Zoals hij vaak met mensen omgaat die niet in zijn straatje passen, dat is ongepast. Dan druk ik me voorzichtig uit. Ik heb geregeld met de beste bedoelingen gezegd: Gertjan, voel meer mee met de medemens, lach meer, breng wat humor in je verhaal. Het leven is meer dan rondlopen in je eigen bovenkamer, met gesloten ramen en weinig ventilatie.

Kom naar buiten en toon je mildheid en relativeringsvermogen. Zeg mea culpa wanneer dat op zijn plaats is. Desnoods in het volle licht van de schijnwerpers. Dán ben je een vent. Een mens. Dát waarderen mensen, ook in Aalsmeer.

Eindoordeel
Zet ik Gertjan met dit stukje bij het grofvuil? Nee. Ik hoop het niet in elk geval. Bovendien moet ik mijn eindoordeel over hem nog opschorten omdat er nog veel duister is van wat om Gertjan heen hangt.

Maar op dit moment, met een nieuw Aalsmeers bestuur voor de deur en de stevige geruchtenstroom als nare bijsmaak, wil ik dit gewoon even kwijt. In een column – daar kun je je lekker uitleven.

Kom op, Gertjan! Vraag me je te interviewen over jouw kijk op 'het Aalsmeerse leven' en jouw rol daarin. In een voorpagina-artikel, keurig – zoals dat hoort.

 
 

Han Carpay is journalist en tekstschrijver. In Aalsmeer blijven plakken. Zette Nieuws over Aalsmeer op, maar stopte ermee. Nieuw avontuur: Aalsmeer Vandaag. Wil Tour de France winnen als finish op Tourmalet ligt. Gek van Franse barokmuziek die niemand kent. Eigenwijze kerel.

 

Lees vorig bericht

Crown must voor scholen en buitenkans voor toerist – als…

Lees volgend bericht

Aalsmeerder Veerhuis in Oud Nuus


Plaats reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *