Kikkervoeten

De Waterlelie gebruikt de zwemlessen als melkkoe. Allemaal geldklopperij. De zwemlessen moeten de kantine draaiende houden. 
 
Erg slecht gedacht van me. Excuses aan al die aardige meesters en juffen van het zwembad aan de Dreef. Maar toch, waarom moeten kinderen er van hen zo lang over doen om hun zwemdiploma te halen? Dat gaat toch ten koste van hun motivatie om door te gaan? Zéker bij de ouders, want die zwemlessen kosten papa’s en mama’s niet alleen veel tijd, maar tevens een flinke rib uit hun lijf. 
 
Natuurlijk is zwemles hartstikke belangrijk. Alleen vraag ik mij af, waarom dat een eeuwigheid moet duren. Zondag heeft mijn kleindochter van zes haar zwemdiploma A gehaald. Na één en driekwart jaar, oftewel, één en twintig maanden! Schijnt heel normaal te zijn. Toen Ronja begon, dachten wij allemaal, dat ze in no time zou afzwemmen. Ze had immers totaal geen watervrees.
 
Helaas bleven de benodigde lintjes lang op zich wachten. Dat kwam onder meer, omdat ze moeite had met de juiste voetenstand. De zogenaamde kikkervoeten. En als je de kikkerstand niet feilloos onder de knie hebt, krijg je geen lintje. Maanden gingen er overheen, voordat Ronja’s kikkervoeten eindelijk werden goedgekeurd. Ik weet niet meer welke kleur lintje ze toen kreeg. 
 
In totaal moeten vijf lintjes worden bemachtigd. Een rode, blauwe, paarse, oranje en zwarte. De laatste kleur betekent, dat je mag afzwemmen. Duurde best lang, voordat Ronja die zwarte kreeg. Kwam, omdat ze moeite had met onder water door een gat heen zwemmen. Dat was niet zo haar ding. Ik stond zondag dan ook hevig te duimen, toen Ronja aan de beurt was om die klus te klaren. Het was echter appeltje-eitje voor haar.
 
Uiteraard was ik zondag van de partij. Met mij tientallen vaders, moeders, broertjes, zusjes, opa’s, oma’s, tantes en ooms, die zicht rondom het grote bad hadden verzameld. Onder de klanken van Pharrell Williams ‘Happy’, kwamen de kinderen hand in hand binnen gelopen. De ene helft van de belangstellenden klapte enthousiast met de muziek mee, de andere helft maakte foto’s en filmpjes. Maar iedereen had er duidelijk zin in.
 
Ik moest denken aan toen ik voor het eerst moest afzwemmen. Dat was in Het Oosterbad aan de Jac. Takkade. Op 27 augustus 1955. Dat weet ik zo precies, omdat ik mijn diploma nog heb. Hiervoor moest ik wel stapels bananendozen met paperassen doorspitten, voordat ik hem boven water had. Maar wie wat bewaart, heeft wat. Mijn afzwemdag was een zwaar bewolkte zaterdag, droog en 18 graden. Staat niet op mijn diploma, maar heb ik van het internet.
 
Zwemles kreeg ik van de vroeger enige en echte badmeester: Geurts. Hele generaties Farregatters hebben van deze legendarische badmeester zwemles genoten. Als op de populaire Facebookpagina ‘Je bent Aalsmeerder als…’ een foto van Het Oosterbad verschijnt, barsten de verhalen over hem altijd meteen los. Vooral dat ze bij hem aan ‘de haak’ hebben gehangen, spreekt bij velen nog tot de meeste verbeelding.
 
Hoe lang ik les heb gehad, voordat ik mocht afzwemmen, kan ik mij niet meer herinneren. Afgaande van de datum op mijn diploma, was ik al negen. Drie jaar ouder dan mijn kleindochter nu. In mijn beleving ging (moest!) ik iedere ochtend voor schooltijd naar zwemles, om een uur of zeven. Weer of geen weer. En ’s morgens vroeg is het water nog hartstikke koud.
 
Buiten de lessen om, kwam ik niet zo vaak in het zwembad. Ik zwom meestal in de sloot naast ons huis. Ik woonde in mijn kinderjaren op de plek, waar nu het parkeerterrein van Centennial (vroeger de christelijke school) is. Aan de overkant  van de sloot, bij de buren, stond een plee. Dus kon het gebeuren, dat je tijdens het zwemmen een verdwaalde drol tegenkwam. En niet zelden een rat…
 
Zondags mocht ik niet zwemmen. Zeker niet in het zwembad, dat was sowieso uit den boze. Maar ook een duik in de sloot op de Dag des Heren, beschouwde mijn vader als een doodzonde. Pas toen ik een jaar of dertien was, kreeg ik op een snikhete zondagmiddag toestemming van hem. “Maar denk erom,” drukte hij mij uitdrukkelijk op het hart, “dat je wel rustig zwemt.”
 
Achterop mijn diploma staat wat ik bij het afzwemmen moest doen, anders zou ik het echt niet meer weten. Ja, natuurlijk wel het watertrappen; een minuut lang, met je vingers boven water. Ik las, dat ik ‘te water’ moest gaan ‘van de basisrand met sprong voorwaarts.’ Blijkbaar gingen ze er in ‘mijn tijd’ vanuit, dat er kinderen waren die meenden dat ze een sprong achterwaarts moesten maken. 
 
Verder moest ik 125 meter zwemmen, waarvan de eerste 75 meter ‘met de schoolslag’ en de laatste 50 meter ‘met de enkelvoudige rugslag (armen passief, handen onder water, eventueel ter bewaring van de balans).’ Dat was het. Niks met kleren aan onder water door een gat zwemmen, wat Ronja wel moest. En ook geen borst- en rugcrawl of drijven (‘zeester’).
 
Ik had altijd een bloedhekel aan onder water zwemmen. Dat kwam vast, doordat ik in onze sloot eens stoer wilde doen: kopjeduikelen oftewel koppeltje duiken. Ik duikelde echter maar half. Dus toen ik dacht weer boven water te komen, zwom ik naar de bodem. Mijn oriëntatie was ik volledig kwijt. Als ik eraan denk, voel ik weer de paniek die bij mij uitbrak. 
 
Zou er niks aan de hand geweest zijn, bedenk ik me nu, als ik voor mijn eerste diploma ook had leren onderwater zwemmen? Maar ik hoefde dat pas voor mijn B-diploma, die ik vier jaar later op mijn dertiende haalde. Dertiende! Ronja haalde zondag op haar zesde haar A en geheid over een paar maanden ook haar B. Zeven jaar vroeger dan ik, dus. 
 
Wat zeur ik nou eigenlijk, dat kinderen in De Waterlelie zo lang over hun zwemdiploma’s moeten doen. Kijk naar jezelf!
 

 Dick Piet is journalist. Geeft zijn nieuwsgierigheid al meer dan een halve eeuw de vrije loop in de schrijverij. Schopte het tot hoofdredacteur van de Aalsmeerder Courant. Graaft op papier graag dieper dan anderen in naoorlogs Aalsmeer. Pleziert Aalsmeerders veelvuldig met foto's van vroeger op platform 'Je bent Aalsmeerder als…' en met nostalgische filmavonden in de Feestweek.

 

 

4 reacties

  1. kinderen zijn op 5 of 6 jarige leeftijd eigelijk motorisch niet toe voor het aanleren van een zwemslag.In de tijd van Geurts lag de leeftijd op 7/8 denk ik. Deze wijsheid heb ik van Cor van Haren zwemleraar van het toenmalige Kootbad.

  2. Oh oh, hier moet ik ook wat over vertellen. Blij dat de Waterlelie er is en zwemles is duur maar wel nodig in ons waterrijke land. Maar zwemdiploma, ik heb niet eens een zwemdiploma. We waren thuis met 7 jongens en twee zusjes, dacht je dat wij een zwemdiploma mochten halen. Wij zwommen voor het eerst in het veengat. Een wat bredere sloot aan de Boterdijk. Later zwommen we in de Amstel en daar dreven geen drollen maar dode varkens voorbij. En wat de Cindy in de Amstel spoot was in die tijd ook niet erg gezond volgens mij. Toen kreeg ik zwemles van mijn vader, die nam ons mee naar het midden van de Amstel op een binnenland van een auto en zei dan; Ik zou maar proberen aan de kant te komen want ik kieper je hier om en hup daar ging je. Ik kan het nog vertellen dus zal het wel goedgekomen zijn. Later kwam het Burgemeester Kootbad. Daar mocht je niet in het diepe komen als je geen diploma had. Dus hield mijn vader de burgemeester aan en zei; je denkt toch niet dat ik al die koters een zwemdiploma laat halen, dat kost me een vermogen en dat heb ik niet. Als ze mogen zwemmen in het diepe wil ik wel een abonnement voor ze kopen. Dus wij met z’n allen naar het zwembad waar we moesten voorzwemmen bij de badmeester. Allemaal geslaagd.???? Geslaagd en toch geen diploma want dat koste teveel voor de gemeente.

  3. Herkenbaar, al heb ik leren zwemmen in het buitenbad van Leimuiden en mocht daar lopend naar toe vanuit Kudel. 1 seizoen les en diploma gehaald. Maar ik kon al een beetje zwemmen. Mijn lieve nicht die op mij paste gaf mij een binnenband en een touw om mijn nek en hup de poel in. Mijn nichtje is nog steeds aardig en bosjes mensen vinden dat ze het touw wat strakker had mogen aantrekken maar dat terzijde. Ik ben voorstander van schoolzwemmen en op school of via school je diploma halen. Net als je veterdiploma, je fietsdiploma en je verkeersdiploma. En ik ben het eens, we hebben de waterlelie, laten we daar zuinig op zijn. En laat ze vooral een banenbad houden!

  4. Herkenbaar stuk met een juiste conclusie ik heb er 4 seizoenen over gedaan om 1 diploma te krijgen. In de V.I.B.A. Op maandag en woensdag ochtend om kwart over 7 in de ochtend golven die groter waren als jijzelf maar als het water niet de 15 graden haalde ging het niet door. Dinsdag en donderdags ochtend moest je naar de kerk dat deed je nog liever. Natuurlijk brood nodig om te leren zwemmen en natuurlijk zo vroeg mogelijk maar lessen in de Westeinder vond en vind ik nog steeds de reinste kindermishandeling
    Wat dat betref een zegen dat wij de Waterlelie nog hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *





banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel
banner_martinez
adv desiree klein
mjk-advies
LJ-de-Vries
S4H
flower art museum
historische tuin
adv-Toneel